Ηθική & Αποτελεσματικότητα Χωρίς Κυβέρνηση
Γιατί τα κίνητρα, αντί για τις απειλές, λειτουργούν καλύτερα ηθικά και παραγωγικά
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Sotiris Rex | 22 Ιανουαρίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Αυτή είναι η θεμελιώδης θεωρία της ηθικής και της αποτελεσματικότητας σε μια εύρυθμη κοινωνία που λειτουργεί αυθόρμητα χωρίς κυβέρνηση:
Όλες οι μορφές κράτους είναι κυβέρνηση, είτε πρόκειται για μοναρχία, είτε για θεοκρατία, είτε για δημοκρατία. Όλες βασίζονται στην μπλόφα της αντιληπτής εξουσίας, δηλαδή, επιτυγχάνουν τα πράγματα, όχι μέσω της παροχής κινήτρων, αλλά μέσω της απειλής με χρήση βίας. Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ κράτους και ανυπαρξίας κράτους όταν πρόκειται για ηθική και αποτελεσματικότητα.
Η ανυπαρξία κράτους κατέχει μεγαλύτερη ηθική ακεραιότητα από το κράτος, ανεξάρτητα από τα αδύναμα επιχειρήματα των κρατιστών που έχουν τις ρίζες τους στον σκεπτικισμό - δεν μπορούν να πιστέψουν, να φανταστούν ή να συλλάβουν πώς μια πολιτισμένη κοινωνία μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κράτος. Είναι ηθική επειδή είναι η προεπιλεγμένη κατάσταση του ζήσε-και-άσε τους άλλους-να-ζήσουν, ενώ το κράτος αναλαμβάνει να επιβληθεί επικαλούμενο αυθαίρετους ορισμούς «ευρύτερων αγαθών» που είναι αναπόδεικτοι και μη διαψεύσιμοι.
Η ανυπαρξία κράτους είναι επίσης πιο αποτελεσματική, επειδή η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πιο προβλέψιμη όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κίνητρα, αντί για απειλές. Με άλλα λόγια, μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλεις πολύ πιο εύκολα όταν τους δίνεις κίνητρα για να το κάνουν, αντί να τους απειλείς ότι «θα το κάνουν αλλιώς». Μπορείτε να προβλέψετε πώς οι άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν στα κίνητρα, αλλά δεν μπορείτε να προβλέψετε εξίσου καλά πώς θα ανταποκριθούν στον φόβο.
Ο φόβος μπορεί να τους υποτάξει πλήρως, αλλά μπορεί να τους προκαλέσει να επαναστατήσουν ή να προσποιηθούν ότι συμφωνούν μαζί σας και να σας καρφώσουν πισώπλατα όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι, στην ανυπαρξία κράτους, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βία για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Τα κίνητρα λειτουργούν όταν θέλετε να κάνετε τους ανθρώπους να κάνουν κάτι για εσάς έξω από την προεπιλεγμένη κατάσταση αδράνειας. Εάν κάποιος ενεργεί εναντίον σας, έχετε φυσικά το δικαίωμα να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας κατάλληλα -ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχει κράτος που να περιορίζει την αυτοάμυνα όταν έχει μεγαλύτερη σημασία. Και με κίνητρα που υπάρχουν για να αποθαρρύνουν τη βία εναντίον σας, αναρωτιόμαστε γιατί νομίζαμε ότι χρειαζόμασταν κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας.
Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα εξαντλητικό επιχείρημα υπέρ της ανυπαρξίας κράτους. Υπάρχει πολύ περισσότερη θεωρία, απόδειξη και εφαρμογή της ελεύθερης ανυπαρξίας κράτους. Το αντικείμενο αυτού του σύντομου άρθρου δεν είναι να αναλύσει το «πώς» της ανυπαρξίας κράτους, αλλά, μάλλον, το «γιατί».
Παρακαλώ διαδώστε το μήνυμα.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
---Δικτυογραφία :
Morality & Efficiency Without Government - by Sotiris Rex