Γιατί η Κυβέρνηση Κάνει Πάντα τα Ίδια Οικονομικά Λάθη;
Αγαπητοί αναγνώστες, σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τα άρθρα μου! Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν συμπεριλαμβάνατε τον σύνδεσμο του άρθρου κατά την αναδημοσίευση, ώστε να δίνετε τη δυνατότητα και σε άλλους να τα διαβάσουν στην πρωτογενή τους πηγή. Ευχαριστώ για την κατανόηση!
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Patrick Barron | 13 Δεκεμβρίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να εισέλθουν σε κυκλική ύφεση. Ακόμη και οι οικονομολόγοι της Αυστριακής Σχολής (όπως εγώ) συμφωνούν. Το μεγάλο ερώτημα είναι: «Τι θα κάνει η κυβέρνηση;». Θα σταματήσει επιτέλους τις άκαρπες παρεμβάσεις της, όπως το να προσπαθεί να ρίξει το επιτόκιο μέσω του πληθωρισμού μπροστά στα πρωτοφανή δημοσιονομικά ελλείμματα;
Κοιτάξτε τις προηγούμενες ενέργειες
Ο Tom Fitton, διευθύνων σύμβουλος της Judicial Watch, απάντησε σε αυτή την ερώτηση (σχετικά με ένα άλλο θέμα) κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ερωτήσεων και απαντήσεων στο ετήσιο συμπόσιο της Συντηρητικής Συμμαχίας του Delaware. Η απάντησή του ήταν από μόνη της απλή και θα έπρεπε να είναι προφανής σε όλους μας. Είπε ότι αν θέλουμε να προβλέψουμε τι θα κάνει ένας άνθρωπος, αρκεί να δούμε τι έκανε στο παρελθόν υπό παρόμοιες συνθήκες. Οι άνθρωποι πραγματικά δεν αλλάζουν πολύ. Στην πραγματικότητα, όσον αφορά την οικονομική φιλοσοφία, η εμπειρία μου είναι ότι είναι πολύ, πολύ δύσκολο να δελεάσεις κάποιον ακόμη και να σκεφτεί μια εναλλακτική λύση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Fed προσπαθεί να βρει οποιοδήποτε λόγο για να μειώσει τα επιτόκια. Πριν από λίγες εβδομάδες, η Fed έπεισε τον εαυτό της και τους κεϋνσιανούς θαυμαστές της ότι ο πληθωρισμός των τιμών είχε μετριαστεί κάτω από τον αυθαίρετο στόχο του 2%, γεγονός που θεώρησε ότι δικαιολογούσε τη μείωση του επιτοκίου Fed Funds κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Φυσικά, η προσπάθεια να αναζωογονηθεί η οικονομία πριν από τις εκλογές δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Ω, όχι. Και αν το πιστεύετε αυτό, έχω μια γέφυρα στο Μπρούκλιν που θα σας πουλήσω... φτηνά!
Γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν;
Τίθεται ένα μεγαλύτερο ερώτημα: Γιατί συνεχίζετε να κάνετε το ίδιο πράγμα που προκάλεσε εξαρχής όλα τα προβλήματα; Δεν μαθαίνουν οι άνθρωποι; Δεν ρίχνουν μια καλή και αυστηρή ματιά στις ατελείωτες εκρήξεις και πτώσεις και δεν αναρωτιούνται γιατί αυτό συνεχίζει να συμβαίνει; Αυτή η απάντηση είναι πιο δύσκολη, αλλά πιστεύω ότι έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση. Κανείς δεν θέλει ποτέ να παραδεχτεί ότι μπορεί να κάνει λάθος.
Όλες οι κυβερνήσεις του δυτικού μπλοκ είναι προσκολλημένες στην κεϋνσιανή οικονομία, η οποία έχει τις ρίζες της στη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Ενάντια σε όλα τα στοιχεία και αγνοώντας πλήρως τον νόμο του Say για τις αγορές, στο μεγαλειώδες έργο του: «Η Γενική Θεωρία της Απασχόλησης, του Τόκου και του Χρήματος», ο John Maynard Keynes υποστήριξε ότι η υπερπαραγωγή είχε προκαλέσει ένα ασταμάτητο αποπληθωριστικό σπιράλ τιμών και ότι η λύση ήταν η αύξηση της συνολικής ζήτησης μέσω κρατικών δαπανών. Αυτό ήταν ένα δώρο του Θεού για τους πολιτικούς που ξόδευαν ελεύθερα, οι οποίοι προηγουμένως ενθαρρύνονταν -και σωστά, παρεμπιπτόντως- να περικόπτουν τις κρατικές δαπάνες εν όψει ύφεσης, προκειμένου να απελευθερώσουν κεφάλαια για να αναζωογονήσουν τον ιδιωτικό τομέα που παράγει πλούτο. Η απόδειξη της ορθότητας αυτής της πολιτικής, εκτός από τη λογική της ορθότητα, ήταν η ύφεση μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Wilson-Harding, η οποία τελείωσε σε ενάμιση περίπου χρόνο. Η κυβέρνηση μείωσε στην πραγματικότητα τις δαπάνες προκειμένου να ξεπλύνει τα παράσιτα που καταναλώνουν κεφάλαιο και τα οποία πάντα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των πολεμικών οικονομιών. Ο Mark Thornton έχει αυτή τη δήλωση στο βιβλίο του: The Skyscraper Curse (Η κατάρα των ουρανοξυστών) του 2018: And How Austrian Economists Predicted Every Major Economic Crises of Last Century:
« Η εναλλακτική προσέγγιση των συρρικνώσεων του οικονομικού κύκλου υποστηρίζεται από τους κλασικούς οικονομολόγους, τους οικονομολόγους της αυστριακής σχολής και τους θεωρητικούς του πραγματικού οικονομικού κύκλου. Αυτή η προσέγγιση του «μηδενισμού» περιλαμβάνει τη συρρίκνωση της κυβέρνησης και την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, την επέκταση των πόρων στον ιδιωτικό τομέα και μια μη επεκτατική νομισματική πολιτική. Αυτή εφαρμόστηκε από τους προέδρους Woodrow Wilson και Warren G. Harding κατά τη διάρκεια της δεκαπεντάμηνης ύφεσης του 1920-21. Η περίοδος αυτή ήταν μια από τις πιο έντονα αποπληθωριστικές στην ιστορία των ΗΠΑ, και όμως δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στα εγχειρίδια ιστορίας.»
Κανείς όμως, ιδίως οι κυβερνητικοί και οι πολιτικά συνδεδεμένοι κολλητοί τους, δεν θα διασκεδάσουν σήμερα με την ιδέα του υγιούς χρήματος και των μειωμένων κρατικών δαπανών. Ω, όχι! Ζούμε στην εποχή των «αντικυκλικών δαπανών», στην οποία το κάρο προηγείται του αλόγου. Στην πραγματικότητα, το οικονομικό μας σύστημα είναι γεμάτο από υποχρεωτικές δαπάνες ενόψει της ύφεσης. Έχουν ψηφιστεί κάθε είδους προγράμματα πρόνοιας για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις από το να αναγκαστούν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της αγοράς. Για παράδειγμα, οι πολιτικοί επαινούνται για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας πέρα από τα μέγιστα όρια που είχαν καθοριστεί προηγουμένως. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα - η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει αν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν. Η εργασία σε κλάδους που επιθυμεί η αγορά σε τιμή που η αγορά είναι διατεθειμένη να πληρώσει είναι ο μόνος δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη. Η μη εργασία και η άρνηση αλλαγής επιχειρηματικών μοντέλων διαιωνίζει και βαθαίνει την ύφεση.
Συμπέρασμα
Ποια είναι λοιπόν η απάντηση; Είναι προφανής. Οι άνθρωποι στους οποίους έχει δοθεί η εξουσία να εφαρμόζουν κεϋνσιανή πολιτική πρέπει να απομακρυνθούν από τις θέσεις εξουσίας. Δεν πρόκειται να αλλάξουν. Αυτοί και οι κεϋνσιανές πολιτικές τους πρέπει να σταλούν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Αλλά ή θα προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες της αγοράς ή θα υποστούν μια οικονομική κατάρρευση άνευ προηγουμένου στην ιστορία των ΗΠΑ.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου. 🙏
---Δικτυογραφία :
Why Does Government Always Make the Same Economic Mistakes? | Mises Institute
https://mises.org/power-market/why-does-government-always-make-same-economic-mistakes