Η Aνθρώπινη Kλιματική Εξειδικευμένη Θέση
Γιατί η ιδέα ενός ενιαίου ιδανικού κλίματος για τον άνθρωπο είναι παραπλανητική
Μετάφραση: Απολλόδωρος
24 Ιουλίου 2024 | DR. MATTHEW WIELICKI | Διαβάστε το εδώ
Η αντίληψη ότι υπάρχει μια ενιαία, ιδανική κλιματική κατάσταση για τον άνθρωπο είναι υπερβολικά απλουστευτική και δεν λαμβάνει υπόψη της την ποικιλομορφία των περιβαλλοντικών συνθηκών στις οποίες οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί κατά τη διάρκεια χιλιετιών. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι βέλτιστες συνθήκες για την ανθρώπινη κοινωνία είναι πολύ πιο ποικίλες από ό,τι είχε γίνει προηγουμένως κατανοητό. Εδώ, εξετάζω τα ευρήματα μιας πρόσφατης δημοσίευσης σχετικά με την ανθρώπινη κλιματική θέση, τα συγκρίνω με τις απόψεις διακεκριμένων οργανισμών όπως η IPCC, ο ΠΟΥ, η NOAA και οι απόψεις των MSM και συζητώ τις επιπτώσεις για την ανθρώπινη επιβίωση και προσαρμογή.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο One Earth διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικές κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες και υποδηλώνει ότι καμία ενιαία κλιματική κατάσταση δεν είναι καθολικά ιδανική για τον άνθρωπο. Δίνει έμφαση στην προσαρμοστικότητα των ανθρώπων σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλόντων, από το ακραίο κρύο της Αρκτικής έως την έντονη ζέστη της Σαχάρας. Η εργασία υποστηρίζει ότι διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών εξελίξεων και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, επηρεάζουν σημαντικά την ανθρώπινη άνεση και επιβίωση σε διαφορετικά κλίματα.
Κατά την εκτίμησή μας, δεν υπάρχει καθολικό, διαχρονικό, κλιματικά καθορισμένο περίβλημα εντός του οποίου, και μόνο εντός αυτού, οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν και να ευημερήσουν - και οι ισχυρισμοί ότι υπάρχει τέτοιο περίβλημα είναι επικίνδυνοι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ιστορικά κατοικούσαν σε περιοχές με μέση ετήσια θερμοκρασία μεταξύ 11°C και 15°C, η οποία αναφέρεται ως «ανθρώπινη κλιματική θέση». Σε αντίθεση με τις συχνά κινδυνολογικές αφηγήσεις των κυρίαρχων οργανισμών, η μελέτη υποδηλώνει ότι, ενώ η κλιματική αλλαγή θα μετατοπίσει αυτές τις βέλτιστες ζώνες, ωθώντας τες προς υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, αυτό δεν σημαίνει το τέλος της ανθρώπινης κατοίκησης στις σημερινές κατάλληλες περιοχές. Μέχρι το 2070, έως και 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν εκτός της σημερινής ανθρώπινης κλιματικής θέσης, αλλά η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για προσαρμοστικές στρατηγικές και υπογραμμίζει τη σημασία των κοινωνικοοικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων για την ενίσχυση της ανθρώπινης ανθεκτικότητας. Η προοπτική αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις δυσοίωνες προβλέψεις που συχνά διατυπώνονται από κλιματικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δίνει έμφαση στους κινδύνους που συνδέονται με την άνοδο της θερμοκρασίας, όπως η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι επιπτώσεις στη γεωργία. Ενώ η IPCC αναγνωρίζει την προσαρμοστικότητα του ανθρώπου, συχνά διαμορφώνει την κλιματική αλλαγή ως μια σχεδόν καταστροφική απειλή, η οποία απαιτεί άμεσες και δραστικές προσπάθειες μετριασμού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μελέτη One Earth, η οποία, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη προσαρμογής, δεν προβλέπει μια ανυπέρβλητη κρίση, αλλά εστιάζει στην ανθρώπινη ανθεκτικότητα και στις δυνατότητες τεχνολογικών και κοινωνικοοικονομικών λύσεων. Έχω συζητήσει τις υπερβολές και τις πραγματικότητες αυτών των προβλέψεων στο άρθρο μου, Confirmation bias within the IPCC.
Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, τον υποσιτισμό και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Ο ΠΟΥ τονίζει συχνά την ευπάθεια των πληθυσμών και την επείγουσα ανάγκη για παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία. Η μελέτη One Earth απηχεί την ανάγκη προσαρμογής, αλλά προτείνει ότι με τις κατάλληλες στρατηγικές και τις τεχνολογικές εξελίξεις, αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, αντιστρατεύοντας τον πιο κινδυνολογικό τόνο του ΠΟΥ.
Η ΝΟΑΑ (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας) υποστηρίζει την άποψη ότι οι άνθρωποι έχουν ιστορικά ευδοκιμήσει σε ορισμένες κλιματικές θέσεις και ότι η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει δραματικά τις περιοχές αυτές. Ωστόσο, η ΝΟΑΑ τείνει να εστιάζει στην αναγκαιότητα στρατηγικών προσαρμογής και τεχνολογικών καινοτομιών για την αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της μελέτης One Earth, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τις πιο άμεσες και σοβαρές προειδοποιήσεις της NOAA για τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.
Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης (ΜΜΕ) παρουσιάζουν συχνά την κλιματική αλλαγή με όρους άμεσων επιπτώσεων και επείγοντος μετριασμού, τονίζοντας συχνά τους κινδύνους των ακραίων καιρικών φαινομένων και την ηθική επιταγή για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η μελέτη One Earth, ενώ αναγνωρίζει τη σημασία του μετριασμού, τονίζει επίσης την ανάγκη προσαρμογής και τεχνολογικής προόδου, παρέχοντας μια πιο ισορροπημένη προοπτική. Αυτό διαφέρει από τις συχνά μονόπλευρες, τρομολαγνικές αφηγήσεις των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης. Για μια βαθύτερη ματιά στις υπερβολές των μέσων ενημέρωσης, ανατρέξτε στην ανάρτησή μου: The Media's Climate Change Sensationalism.
Η προσαρμοστικότητα των ανθρώπων σε διαφορετικές κλιματικές καταστάσεις αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας και της εφευρετικότητάς μας. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει τεχνολογίες και πολιτιστικές πρακτικές για να επιβιώνουν και να ευδοκιμούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, σε άνυδρες περιοχές όπως η Σαχάρα, οι νομαδικές κοινότητες έχουν προσαρμοστεί μέσω προσαρμογών στον τρόπο ζωής και τεχνολογικών καινοτομιών, όπως οι τεχνικές εξοικονόμησης νερού. Ομοίως, σε ψυχρά κλίματα, οι κοινωνίες έχουν αναπτύξει μονωτικά ρούχα, αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και αρχιτεκτονική σχεδιασμένη για τη διατήρηση της θερμότητας. Αυτές οι προσαρμογές καταδεικνύουν ότι ενώ ορισμένες κλιματικές συνθήκες μπορεί να είναι πιο δύσκολες, δεν αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια για την ανθρώπινη επιβίωση και ευημερία. Διαβάστε περισσότερα για την ανθρώπινη κατάσταση στο άρθρο μου, The 'human condition' has never been better.
Τα ευρήματα από το πρόσφατο έγγραφο One Earth και οι συγκρίσεις με άλλες πηγές αναδεικνύουν διάφορα κρίσιμα σημεία. Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό ιδανικό κλίμα για την ανθρώπινη κατοίκηση- αντίθετα, οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών με την κατάλληλη τεχνολογική και κοινωνικοοικονομική υποστήριξη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των ικανοτήτων προσαρμογής, στην επένδυση σε τεχνολογίες που βελτιώνουν την ανθεκτικότητα στις ακραίες κλιματικές συνθήκες και στον σχεδιασμό για φυσικές κλιματικές αλλαγές.
Η ποικιλομορφία των κλιματικών συνθηκών στις οποίες μπορεί να ευδοκιμήσει ο άνθρωπος υπογραμμίζει τη σημασία των ευέλικτων, προσαρμοστικών προσεγγίσεων για την κλιματική αλλαγή. Ενώ δεν υπάρχει ένα τέλειο κλίμα για τον άνθρωπο, η ικανότητά μας να καινοτομούμε και να προσαρμοζόμαστε θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η τρομοκράτηση του κοινού με την ιδέα ότι ένας ή δύο βαθμοί αλλαγής είναι καταστροφικοί, όχι μόνο είναι παραπλανητική αλλά και εντός της σφαίρας της φυσικής μεταβλητότητας. Αυτή η κινδυνολογία χρησιμεύει ως ένας βολικός τρόπος για τις κυβερνήσεις να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο και εξουσία πάνω στον πληθυσμό. Έχοντας γεννηθεί στην κομμουνιστική Πολωνία, γνωρίζω πολύ καλά πώς η συγκεντρωτική εξουσία και ο έλεγχος μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά με το πρόσχημα της προστασίας του κοινού.
Καθώς ατενίζουμε το μέλλον, πρέπει να αποδεχτούμε τη μεταβλητότητα του κλίματος του πλανήτη μας και να προετοιμαστούμε για να προσαρμοστούμε, να καινοτομήσουμε και να ευημερήσουμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
The Human Climate Niche - by Dr. Matthew Wielicki