Ο Παγκόσμιος Πόλεμος Κατά των Αγροτών
Μετάφραση: Απολλόδωρος
7 Ιουλίου 2022 | John Mac Ghlionn| Διαβάστε το εδώ
Σήμερα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων και της έλλειψης προμηθειών, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση πείνας που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες. Είναι εποχές χωρίς προηγούμενο, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Για να επιδεινωθούν τα πράγματα, μια ύφεση φαίνεται να είναι προ των πυλών. Γιατί, λοιπόν, οι αγρότες εμποδίζονται να κάνουν τη δουλειά τους; Χωρίς τους αγρότες, ο κόσμος θα κατέρρεε. Η γεωργία είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό επάγγελμα στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, όμως, δέχεται επίθεση.
Στις 28 Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg, εκατοντάδες εξαγριωμένοι Ολλανδοί αγρότες συγκεντρώθηκαν "για να διαμαρτυρηθούν για τους κυβερνητικούς στόχους μείωσης του αζώτου". Ωστόσο, όπως τόνισε πρόσφατα η ερευνητής δημοσιογράφος Kit Knightly, η ιδέα ότι οι Ολλανδοί αγρότες διαμαρτύρονταν για τους στόχους εκπομπών ήταν ένα "τεράστιο ψέμα από παράλειψη". Έχει δίκιο. Η Ολλανδία φιλοξενεί χιλιάδες γαλακτοπαραγωγούς και πάνω από 1,5 εκατομμύριο αγελάδες και μοσχάρια γαλακτοπαραγωγής. Επιπλέον, οι Κάτω Χώρες είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος της ΕΕ. Η μείωση των εκπομπών, όπως πολύ σωστά επισήμανε η κ. Knightly, στην πραγματικότητα σημαίνει "μείωση του αριθμού των χοίρων, των κοτόπουλων και των αγελάδων κατά περίπου τριάντα τοις εκατό".
Η συγγραφέας πιστεύει ότι τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας "σκόπιμης συρρίκνωσης του γεωργικού τομέα". Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Κάτω Χώρες είναι ο μεγαλύτερος γεωργικός παραγωγός στον κόσμο, εξάγοντας λαχανικά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο βιοπορισμός χιλιάδων Ολλανδών αγροτών κρέμεται από μια κλωστή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω μιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία προβλέπεται να ενταθεί κατά τους επόμενους 12 μήνες, δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να εμποδίσουμε τους αγρότες να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά προσπαθήστε να το πείτε αυτό στην ολλανδική κυβέρνηση. Και μιας και το αναφέρατε, προσπαθήστε να μεταφέρετε το ίδιο μήνυμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, οι αγρότες, όπως μας λένε, είναι η ραχοκοκαλιά της Αμερικής- ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση πιστεύει σαφώς το αντίθετο. Πέρυσι, η κυβέρνηση πρόσθεσε γεωργική γη στο Πρόγραμμα Αποθεμάτων Διατήρησης. Στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου προγράμματος, οι αγρότες ενθαρρύνονται πλέον να αφήνουν τη γη σε αγρανάπαυση. Με μια πιο προσεκτική εξέταση, το πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης, κυβερνητικής ώθησης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μισό μέχρι το 2030. Είναι ενδιαφέρον ότι ο στόχος της κυβέρνησης Biden είναι πολύ παρόμοιος με τον στόχο της ολλανδικής κυβέρνησης.
Στην Καλιφόρνια, όπου ζουν 124.000 αγρότες, οι άνθρωποι πληρώνονται για να μην καλλιεργούν. Μια περίεργη κίνηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Χρυσή Πολιτεία είναι υπεύθυνη για το ένα τέταρτο των καλλιεργειών της χώρας (και τα δύο τρίτα των φρούτων και των ξηρών καρπών της χώρας). Όπως σημειώνει η Shea Swanson του Modern Farmer, φέτος, λόγω του νέου συστήματος, "35.000 στρέμματα ορυζώνων στη βόρεια Κεντρική Κοιλάδα" θα μείνουν αχρησιμοποίητα.
Στην άλλη πλευρά της λίμνης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στο να βοηθήσει τους αγρότες να εγκαταλείψουν τη βιομηχανία. Σε μια μάλλον ενδιαφέρουσα δήλωση, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διαβεβαίωσε όσους αγρότες επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τον κλάδο ότι θα ανταμείβονταν με εφάπαξ πληρωμή. "Σε αντάλλαγμα για την πληρωμή τους", ανέφερε η δήλωση, "οι αγρότες θα παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους και αναμένεται είτε να νοικιάσουν ή να πουλήσουν τη γη τους είτε να παραιτηθούν από τη μίσθωση", προκειμένου να δημιουργηθούν "πραγματικές ευκαιρίες για νέους αγρότες" (περισσότερα για τη λέξη "νέοι" σε ένα λεπτό). Και πάλι, όταν κάποιος αναγνωρίζει το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας επισιτιστικής κρίσης και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βασικός παίκτης στον παγκόσμιο τομέα των τροφίμων, η στιγμή φαίνεται πολύ περίεργη για την εισαγωγή ενός τέτοιου προγράμματος. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξάγει χιλιάδες τόνους αρνιού, βοδινού κρέατος και κοτόπουλου κάθε χρόνο. Οι εξαγωγές βοδινού κρέατος από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, αξίζουν 1,78 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια).
Το οποίο εγείρει το ερώτημα: Καθώς οι κυβερνήσεις γκρεμίζουν τον παραδοσιακό γεωργικό τομέα, με τι θα τον αντικαταστήσουν; Αυτό μας φέρνει πίσω στη λέξη "νέο". Η παραδοσιακή γεωργία αντικαθίσταται από τη βιολογική γεωργία, χαρακτηριστικό γνώρισμα της πράσινης επανάστασης.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλές επαναστάσεις δεν είναι επιτυχείς. Για πολλούς σχολιαστές, η βιολογική γεωργία ακούγεται φανταστική. Με μια πιο προσεκτική εξέταση, όμως, αυτή η "ολιστική" προσέγγιση της γεωργίας φαίνεται να στερείται ουσίας. Όπως σημείωσε στο παρελθόν ο Dr. Henry Miller, ένας αναγνωρισμένος ερευνητής δημόσιας πολιτικής, η βιολογική γεωργία μπορεί να λειτουργεί καλά για μικρές κοινότητες, αλλά σε μακροοικονομικό επίπεδο, "τα αγροκτήματά της παράγουν πολύ λιγότερα τρόφιμα ανά μονάδα γης και νερού από ό,τι τα συμβατικά". Η βιολογική γεωργία, προειδοποίησε, αποδίδει "συνήθως 20%-50% λιγότερο από τη συμβατική γεωργία".
Επιπλέον, όπως υπογράμμισε μια εκτεταμένη μετα-ανάλυση (που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Management), σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας, "οι εκπομπές αμμωνίας, η έκπλυση αζώτου και οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου ανά μονάδα προϊόντος ήταν υψηλότερες από τα βιολογικά συστήματα".
Εν ολίγοις, η βιολογική γεωργία οδηγεί σε χαμηλότερες αποδόσεις καλλιεργειών και υψηλότερη χρήση γης. Μια νικηφόρα φόρμουλα για ποιον ακριβώς; Σίγουρα όχι για την ανθρωπότητα. Ω, και υπάρχει και κάτι ακόμα. Η βιολογική γεωργία είναι κακή για το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, φαίνεται να είναι σημαντικά χειρότερη για το περιβάλλον από την παραδοσιακή γεωργία, καθώς παράγει πολύ περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Παρόλο που ακούμε τόσα πολλά για την πληθυσμιακή κρίση και την απότομη μείωση των παγκόσμιων ποσοστών γονιμότητας, η πραγματικότητα είναι η εξής: Ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται σε περίπου 7,6 δισεκατομμύρια. Μέχρι το 2030, θα ανέλθει στα 8,6 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ. Μέχρι το 2050, 9,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι και μέχρι το 2100, 11,2 δισεκατομμύρια. Αν η παραδοσιακή γεωργία μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και η βιολογική γεωργία είναι απλώς μη βιώσιμη, πώς θα θρέψουμε τους ανθρώπους του αύριο, όταν αγωνιζόμαστε να θρέψουμε τους ανθρώπους του σήμερα;
- Ο John Mac Ghlionn είναι ψυχοκοινωνικός ερευνητής και δοκιμιογράφος.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
The world war on farmers - Washington Times
https://www.washingtontimes.com/news/2022/jul/7/the-worlds-war-on-farmers/