Μια Απλή Απόδειξη Ότι Η Υπερθέρμανση Του Πλανήτη ΔΕΝ Είναι Ανθρωπογενής
Μετάφραση: Απολλόδωρος
29 Νοεμβρίου 2009 | Dr David Evans (david.evans@sciencespeak.com) | Διαβάστε το εδώ
Τώρα που το ClimateGate έχει θάψει για τα καλά το απατηλό hockey stick - ραβδί του χόκεϊ (το διαβόητο σχόλιο "κρύψε την πτώση" αφορούσε την απόκρυψη ενός άλλου μοιραίου ελαττώματος στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του ραβδιού του χόκεϊ), είναι εύκολο να αποδείξουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ανθρωπογενής: απλά συγκρίνετε το χρόνο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με το χρόνο της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Ανθρώπινες Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον άνθρωπο είναι εύκολο να εκτιμηθούν από την κατανάλωση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και την παραγωγή τσιμέντου:
Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων εκπομπών σημειώθηκε μετά το 1945, κατά τη διάρκεια της εκβιομηχάνισης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ήμισυ της ανθρώπινης κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και της παραγωγής τσιμέντου σημειώθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Θερμοκρασίες
Οι παγκόσμιοι δείκτες θερμοκρασίας (ιζήματα, γεωτρήσεις, γύρη, οξυγόνο-18, σταλαγμίτες, αναλογίες μαγνησίου προς ασβέστιο, φύκια, σχηματισμός σπηλαίων κ.λπ. σε ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα) δείχνουν μια τάση θέρμανσης που αρχίζει γύρω στο 1700, με περιόδους θέρμανσης και ψύξης γύρω από την τάση:
Οι παγκόσμιες καταγραφές των θερμομέτρων είναι πιο αξιόπιστες και ακριβείς, αλλά πηγαίνουν πίσω μόνο μέχρι το 1880. Επιβεβαιώνουν ότι η τάση θέρμανσης εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το 1880 και δείχνουν περιόδους θέρμανσης και ψύξης περίπου τριάντα ετών προς κάθε κατεύθυνση:
Συγκρίνετε το Χρονοδιάγραμμα
Το χρονοδιάγραμμα είναι εντελώς λάθος για τη θεωρία της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη:
Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας άρχισαν το 1700 και ο υποκείμενος ρυθμός αύξησης ήταν περίπου σταθερός (αν και υπήρξαν διακυμάνσεις θέρμανσης και ψύξης γύρω από την τάση).
Οι ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ήταν αμελητέες πριν από το 1850, και πραγματικά ξεκίνησαν μόνο μετά το 1945.
Αν οι ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκαλούσαν την υπερθέρμανση του πλανήτη, τότε θα υπήρχε μαζική και επιταχυνόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη μετά το 1945 και σχεδόν καθόλου υπερθέρμανση του πλανήτη πριν το 1945. Προφανώς αυτό δεν ισχύει.
Συμπεράσματα
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία σχέση μεταξύ των ανθρώπινων εκπομπών και της παγκόσμιας θερμοκρασίας, επομένως η παγκόσμια θέρμανση δεν οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Κάτι άλλο εκτός από τις ανθρώπινες εκπομπές προκάλεσε την υπερθέρμανση του πλανήτη πριν από το 1850.
Η σταθερότητα της υποκείμενης τάσης της θερμοκρασίας από το 1700 υποδηλώνει ότι ό,τι προκάλεσε την αύξηση της θερμοκρασίας πριν από το 1850 εξακολουθεί να προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας και ότι η επίδραση των ανθρώπινων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι σχετικά ασήμαντη.
QED
Σημειώσεις
1. Αυτό αποδεικνύει μόνον ότι η πρόσφατη υπερθέρμανση του πλανήτη δεν οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Δεν αποκλείει όλες τις πιθανές ανθρωπογενείς επιδράσεις, αλλά δεδομένου ότι η δημοφιλής συζήτηση αφορά σε συντριπτικό βαθμό τον ρόλο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούμε, αυτή η απλούστευση είναι δικαιολογημένη στο πλαίσιο αυτό.
2. Προφανώς η αντιπροσωπευτική παγκόσμια θερμοκρασία στο Σχήμα 2 είναι θανατηφόρα για την ιδέα της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι κινδυνολόγοι προσπάθησαν να αντικαταστήσουν το Σχήμα 2 με το γράφημα Hockey Stick, το οποίο δείχνει ότι η παγκόσμια θερμοκρασία πέφτει ελαφρώς από το 1000 μ.Χ. και στη συνέχεια αυξάνεται ξαφνικά από το 1910. Το γράφημα hockey stick δεν δείχνει τη μικρή εποχή των παγετώνων ή τη μεσαιωνική θερμή περίοδο - υπολογίζει ότι ο κόσμος ήταν περίπου 0,8°C ψυχρότερος από ό,τι σήμερα κατά τη μεσαιωνική περίοδο.
Το γράφημα hockey stick έχει πλέον καθιερωθεί ως απάτη:
Οι διαρροές του ClimateGate της περασμένης εβδομάδας (δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ) περιλαμβάνουν κώδικα υπολογιστή που δείχνει κραυγαλέα παραποίηση για τη δημιουργία του σχήματος της ράβδου του χόκεϊ (δείτε εδώ). (Παρεμπιπτόντως, τα έγγραφα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν επιλέχθηκαν προσεκτικά, κάτι που θα απαιτούσε αρκετό χρόνο. Οι χάκερς αρπάζουν γρήγορα ό,τι μπορούν πριν εντοπιστούν, οπότε μάλλον δεν επρόκειτο για χάκινγκ).
Ο Steve McIntyre έδειξε ότι το αρχικό γράφημα με το ραβδί του χόκεϊ που δημιούργησε ο Michael Mann ήταν άκυρο, βασισμένο σε επιλεγμένα δεδομένα και μεροληπτική στατιστική επεξεργασία (αν τροφοδοτήσετε δεδομένα τιμών μετοχών στο λογισμικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του γραφήματος, συνήθως προκύπτει ένα ραβδί του χόκεϊ). Το Κογκρέσο των ΗΠΑ διόρισε μια επιτροπή με επικεφαλής τον Edward Wegman για να ερευνήσει, και κατέληξε στο συμπέρασμα: "Συνολικά, η επιτροπή μας πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις του Mann ότι η δεκαετία του 1990 ήταν η θερμότερη δεκαετία της χιλιετίας και ότι το 1998 ήταν το θερμότερο έτος της χιλιετίας δεν μπορούν να υποστηριχθούν από την ανάλυσή του".
Ένα άλλο γράφημα "hockey stick" κατασκευάστηκε από δεδομένα δακτυλίων δέντρων από τον Briffa το 1995. Όταν τα δεδομένα του αποκαλύφθηκαν τελικά στα τέλη του 2009 μετά από χρόνια απορριπτικών αιτημάτων, διαπιστώθηκε ότι το γράφημά του βασιζόταν ουσιαστικά σε ένα φρικιαστικό δέντρο στη χερσόνησο Yamal της βόρειας Ρωσίας. Δείτε εδώ, εδώ και εδώ.
Η μεσαιωνική θερμή περίοδος είναι πραγματική, σύμφωνα με 768 μεμονωμένους επιστήμονες από 454 διαφορετικά ερευνητικά ιδρύματα σε 42 διαφορετικές χώρες και εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες (βλ. εδώ). Εδώ (στη σελίδα 9) υπάρχει ένας χάρτης του κόσμου που δείχνει πόσο πιο ζεστά από ό,τι σήμερα ήταν σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου, σύμφωνα με αυτές τις μελέτες - υπάρχουν πολλά θερμότερα αποτελέσματα (και πολύ λίγα ψυχρότερα αποτελέσματα), σε κάθε ήπειρο εκτός από την Αυστραλία (για την οποία δεν υπήρχαν μελέτες).
Είναι εύκολα επαληθεύσιμο ότι το 1700 ήταν πολύ πιο κρύο. Παράδειγμα 1: Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1700 ο ποταμός Τάμεσης στο Λονδίνο πάγωνε τακτικά και οι άνθρωποι διοργάνωναν πανηγύρια στον πάγο - η τελευταία φορά που πάγωσε ο Τάμεσης ήταν το 1804. Παράδειγμα 2: Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι το 1700 έκανε τόσο κρύο στην Ευρώπη που τα ζώα στους στάβλους πέθαιναν από το κρύο - κάτι που δεν συμβαίνει πια. Η μικρή εποχή των παγετώνων είναι επίσης πραγματική.
Η IPCC εμφάνισε σε περίοπτη θέση το hockey stick σε έξι διαγράμματα στην Τρίτη Έκθεση Αξιολόγησης (2001) και η IPCC υιοθέτησε το γράφημα hockey stick στο λογότυπό της. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ως απάτη από τους McIntyre και Wegman. Η τέταρτη έκθεση αξιολόγησης (2007) παραλείπει κάθε αναφορά στο γράφημα με το ραβδί του χόκεϊ, και η IPCC απέσυρε το γράφημα με το ραβδί του χόκεϊ από το λογότυπό της.
Τώρα που το ClimateGate απέδειξε ότι το hockey stick είναι μια απάτη πέρα από κάθε αξιοπιστία, ίσως οι κινδυνολόγοι να έχουν επιτέλους την αξιοπρέπεια να παραδεχτούν ότι το Σχήμα 2 είναι μια τόσο καλή εικόνα του παρελθόντος όσο έχουμε. Τα συμπεράσματα της παραπάνω απόδειξης είναι τότε προφανή και αδιαμφισβήτητα: οι ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η παράθεση του γραφήματος hockey stick -και η άρνηση έτσι της ανακατασκευής της θερμοκρασίας στο Σχήμα 2, της μεσαιωνικής θερμής περιόδου και της μικρής εποχής των παγετώνων- είναι αντιεπιστημονική απάτη. Αλλά αυτό έπρεπε να κάνουν οι κινδυνολόγοι για να αποτρέψουν την προφανή αλήθεια της παραπάνω απόδειξης.
3. Ακόμα και χωρίς στο Σχήμα 2, η παγκόσμια καταγραφή των θερμομέτρων στο Σχήμα 3 είναι επαρκής για να θέσει σε πολύ σημαντική αμφισβήτηση την ιδέα ότι οι ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη: η άνοδος της θερμοκρασίας από το 1880 έως το 1950 είναι περίπου η ίδια με εκείνη από το 1950 έως σήμερα, αλλά οι ανθρώπινες εκπομπές ήταν πολύ διαφορετικές. Με παρόμοιο τρόπο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 29% από το 2000, αλλά οι δορυφόροι δείχνουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία έχει μειωθεί από τότε.
4. Οι δακτύλιοι των δέντρων είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο της θερμοκρασίας, αλλά είναι αναξιόπιστοι, επειδή η ανάπτυξη των δέντρων ποικίλλει έντονα ως απόκριση σε πολλούς άλλους παράγοντες εκτός από τη θερμοκρασία (όπως το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα, τα λιπάσματα, η ηλικία των δέντρων), επειδή το πλάτος του δακτυλίου των δέντρων προς τη θερμοκρασία δεν είναι γραμμικό και επειδή τα δέντρα προσαρμόζονται γενετικά στις κλιματικές αλλαγές και αλλάζουν βασικές ιδιότητες όπως το μέγεθος και η αναλογία ρίζας προς βλαστό. Βλέπε εδώ (σελ. 1050). Η ανακατασκευή της θερμοκρασίας στο Σχήμα 2 απλώς συνδυάζει όλα τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα εκτός των δακτυλίων των δέντρων.
Δικτυογραφία:
A Simple Proof that Global Warming Is Not Man-Made
https://sciencespeak.com/SimpleProof.pdf