Πώς Η Ιδεολογική Φαντασίωση Μιας "Μόνιμης Ξηρασίας" Που Προκαλείται Από Την Κλιματική Αλλαγή Προκάλεσε Στους Φορείς Εκμετάλλευσης Των Γερμανικών Φραγμάτων Να Υπερπληρώσουν Τους Ταμιευτήρες Τους
Πριν Από Το Χειμώνα Και Να Επιδεινώσουν Τις Μαζικές Πλημμύρες Του Δεκεμβρίου
Μετάφραση: Απολλόδωρος
11 Ιανουαρίου 2024 | EUGYPPIUS | Διαβάστε το εδώ
Εδώ και χρόνια ακούμε ότι η κλιματική αλλαγή προμηνύει μόνιμη ξηρασία στην Κεντρική Ευρώπη. Παρόλο που δημοσιογράφοι και εμπειρογνώμονες επαναλαμβάνουν αυτό το μάντρα με κάθε ευκαιρία, έχει πολύ λίγη εμπειρική βάση. Οι βροχοπτώσεις αυξάνονται μόνο από την αρχή της καταγραφής, και ενώ η στάθμη των υπόγειων υδάτων είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν προκύπτει από κάποια μακροπρόθεσμη τάση, αλλά μάλλον από τα ασυνήθιστα ξηρά έτη 2018 και 2019. Οι βροχοπτώσεις ποικίλλουν- άλλοτε έχουμε λιγότερες και άλλοτε περισσότερες, και αυτό συνέβαινε από τότε που η ανθρωπότητα άρχισε να καίει άνθρακα και πετρέλαιο.
Σε αντίθεση με όλες τις πιο σίγουρες προβλέψεις, το 2023 δεν ήταν έτος ξηρασίας στη Γερμανία. Ήταν μάλλον μια πολύ υγρή χρονιά - τόσο υγρή που η στάθμη των υπόγειων υδάτων ανέκαμψε σε ολόκληρη την περιοχή, με σοβαρές πλημμύρες τον Δεκέμβριο στο Niedersachsen και το Sachsen-Anhalt. Οι εφημερίδες δεν γράφουν πλέον για ξηρασία που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη- αντίθετα, τραγουδούν ένα νέο σκοπό για "συχνότερες περιόδους παρατεταμένων πλημμυρών τους μελλοντικούς χειμώνες ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής".
Αυτό είναι πάρα πολύ προβλέψιμο, αλλά τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν είναι η μόνη δύναμη που δρα στα γερμανικά ποτάμια. Οι άνθρωποι ασκούν άμεση επιρροή στους περισσότερους μεγάλους ευρωπαϊκούς υδάτινους δρόμους και αυτό καθιστά τις ιδεολογικές τους αυταπάτες πολύ πιο επικίνδυνες από οποιοδήποτε ατμοσφαιρικό αέριο. Από τον δέκατο όγδοο αιώνα, οι Γερμανοί έχουν κατασκευάσει ένα εκτεταμένο σύστημα φραγμάτων και ταμιευτήρων για να διασφαλίσουν ότι σημαντικές αρτηρίες παραμένουν πλωτές για την κυκλοφορία των πλοίων, για να αποθηκεύουν πόσιμο νερό, για να διατηρούν σταθερή την παροχή σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και επίσης - και αυτό είναι το πιο σημαντικό - για να ελέγχουν τις πλημμύρες. Όπως επεσήμανε πρώτο το εξαιρετικό Apollo News, ορισμένοι διαχειριστές φραγμάτων πέρασαν το υγρό καλοκαίρι αποθησαυρίζοντας με απληστία την υπερεπάρκεια νερού, και αποτυγχάνοντας να παρατηρήσουν αυτή την υπερεπάρκεια, επειδή η προ του Δεκεμβρίου 2023 εκδοχή του δόγματος της κλιματικής αλλαγής υποστήριζε ότι η Γερμανία αντιμετώπιζε μόνιμο έλλειμμα βροχοπτώσεων. Ως εκ τούτου, εισήλθαμε στον εξαιρετικά υγρό χειμώνα μας με γεμάτους ταμιευτήρες και ουσιαστικά χωρίς καμία δυνατότητα να απαλλάξουμε τους οικισμούς της κοιλάδας στα κατάντη, σταματώντας το πλεόνασμα:
Τα φράγματα του Harz είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής διαχείρισης. Τα έξι φράγματα έχουν μέγιστο όγκο ταμιευτήρα 182 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και έναν κύκλο πλήρωσης που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Γύρω στον Μάρτιο, οι ταμιευτήρες φτάνουν στην υψηλότερη στάθμη τους, περίπου στα 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Το επόμενο καλοκαίρι, οι ταμιευτήρες απελευθερώνουν περισσότερο νερό από ό,τι δέχονται και αποστραγγίζονται μεταξύ 80 και 60 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, για να γεμίσουν ξανά σε περίπου 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τους χειμερινούς μήνες...
Στα μέσα Απριλίου του 2023, τα φράγματα Harz έφτασαν στην εαρινή τους κορύφωση των 150 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων περίπου. Μέχρι τότε, όλα ήταν φυσιολογικά. Ωστόσο, αντί να αδειάσουν οι ταμιευτήρες ... κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ως συνήθως, απελευθέρωσαν συγκριτικά λίγο νερό. Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ταμιευτήρες του Harz είχαν ακόμα λίγο πάνω από 120 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Συγκριτικά: Σε αυτό το σημείο το 2022, ο αριθμός ήταν 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερα από ό,τι το 2023. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022, τα φράγματα του Harz είχαν μόνο 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ ένα χρόνο αργότερα ήταν 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στη συνέχεια, στα τέλη Δεκεμβρίου, συνέβησαν τα χειρότερα. Τα φράγματα Harz ήταν γεμάτα κατά 98,5%. Μεμονωμένα φράγματα, όπως το φράγμα Okertal, αναγκάστηκαν να απελευθερώσουν νερό ανεξέλεγκτα, επιδεινώνοντας τις πλημμύρες στο Niedersachsen.
Αν οι διαχειριστές των φραγμάτων είχαν αδειάσει τους ταμιευτήρες τους στα ιστορικά φυσιολογικά επίπεδα μετά το καλοκαίρι, θα μπορούσαν να είχαν συγκρατήσει περίπου 45 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για να μετριάσουν τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρει η Bild, το φράγμα Edersee στην Έσση φαίνεται να έχει διαχειριστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Στο αποκορύφωμα των πλημμυρών, το φράγμα αυτό, το οποίο διέπει τον δεύτερο μεγαλύτερο ταμιευτήρα σε ολόκληρη τη Γερμανία, αναγκάστηκε να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες νερού στα κατάντη, συμβάλλοντας στην περαιτέρω πλημμύρα του Weser, επειδή "φέτος το φράγμα ήταν ήδη γεμάτο, πιο γεμάτο από τα προηγούμενα χρόνια":
Οι φορείς εκμετάλλευσης, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Υδατοδρομίων και Ναυτιλίας (τμήμα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών) και το Περιφερειακό Συμβούλιο του Κάσελ, τήρησαν στωικά το αυτοεπιβαλλόμενο 5ετές σχέδιο για τη διατήρηση του χειμώνα.
Η ιδέα: να συλλέγουν νερό το χειμώνα για να καταπολεμήσουν την απειλή της καλοκαιρινής ξηρασίας. Το Edersee είχε στερέψει πολύ συχνά ... Οι δύο αρχές έγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου: "Ένα υγρό έτος διαχείρισης όπως το 2023 δεν πρέπει να μας παρασύρει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Η κλιματική αλλαγή είναι εμφανής και στο μέλλον θα υπάρχουν όλο και πιο συχνές περίοδοι σοβαρής ξηρασίας".
Σύμφωνα με το περιφερειακό συμβούλιο του Κάσελ, το πρόγραμμα εξοικονόμησης χειμερινών πόρων το 2022 και το 2023 έφερε επιπλέον 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στον ταμιευτήρα ...
Προφανώς έχουμε το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης και θα υπήρχαν πλημμύρες ακόμη και αν οι ταμιευτήρες είχαν διατηρηθεί σε ιστορικά φυσιολογικά επίπεδα. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται εξαιρετικά αμελές να μπαίνουμε στους πιο βροχερούς μήνες του έτους χωρίς σχεδόν καμία ικανότητα αποθήκευσης νερού σε περίπτωση συνεχιζόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων. Άλλωστε, οι πλημμύρες στο τέλος του έτους δεν ήρθαν χωρίς προειδοποίηση- εκτός από τον Δεκέμβριο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο σημειώθηκαν βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου. Οι διαχειριστές των φραγμάτων, ωστόσο, κράτησαν τις στρόφιγγες κλειστές, επειδή η κλιματική αλλαγή δεν είναι τόσο ένα επιστημονικό εύρημα όσο ένα πολιτικό κατασκεύασμα και ένα παραθρησκευτικό δόγμα, και ως τέτοιο αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτικό σε ασήμαντα πράγματα όπως οι εμπειρικές παρατηρήσεις και η απλή σύνεση.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η εικόνα διορθώθηκε ώστε να δείχνει τις τρέχουσες πλημμύρες στην Niedersachsen και όχι μια πλημμύρα του παρελθόντος.
Δικτυογραφία:
How the ideological fantasy of a climate change-induced permadrought caused German dam operators to overfill their reservoirs before winter and exacerbated the massive December floods