Το Μόνο Πράγμα Που Πρέπει Να Φοβόμαστε (για Την Κλιματική Αλλαγή) Είναι Ο Ίδιος Ο Φόβος
Αντιμετωπίζοντας την κλιματικό κινδυνολογία: Πώς ο φόβος και οι λανθασμένες πολιτικές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον μας
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Dr.Wallace Manheimer | 8 Απριλίου 2025
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
«Έτσι, πρώτα απ' όλα, επιτρέψτε μου να επιβεβαιώσω την ακλόνητη πεποίθησή μου ότι το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος - ο ανώνυμος, παράλογος, αδικαιολόγητος τρόμος που παραλύει τις αναγκαίες προσπάθειες να μετατρέψουμε την υποχώρηση σε πρόοδο».
Αυτή ήταν η εναρκτήρια δήλωση στην εναρκτήρια ομιλία του Franklin Delano Roosevelt το 1933. Η δήλωση έγινε στα βάθη της μεγάλης ύφεσης, όταν πολλοί άνθρωποι ένιωθαν δικαιολογημένα ότι είχαν πολλά να φοβηθούν. Ωστόσο, ο Roosevelt συμβούλευσε ότι αυτός ο φόβος «παραλύει τις αναγκαίες προσπάθειες για τη μετατροπή της υποχώρησης σε πρόοδο».
Βρισκόμαστε σε παρόμοια κατάσταση σήμερα. Ο κύριος στόχος της ανθρωπότητας σε καιρό ειρήνης είναι να "προωθήσει" την εξάπλωση της ευημερίας σε όλη την ανθρωπότητα, σύμφωνα με την αντίληψη του Ιουδαϊσμού για το tikkun olam - την επιδιόρθωση του κόσμου για τη βελτίωσή του***. Στη Δύση, αυτό επιτεύχθηκε επί αρκετούς αιώνες με την αντικατάσταση της ενέργειας που χρησιμοποιούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους, αυτής των ανθρώπινων και ζωικών μυών, της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Αυτή αντικαταστάθηκε με άνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια.
***Σημ.: Βέβαια ο κόσμος δεν χρειάζεται καμμία επιδιόρθωση αφού μας έχει παραδοθεί τέλειος. Αυτό όμως που χρειάζεται σοβαρή επιδιόρθωση είναι οι αντιλήψεις των ανθρώπων για τη θέση τους την αλληλεπίδραση με τους συνανθρώπους τους και ασφαλώς με την ίδια τη Ζωογόνο Φύση.
Στη συνέχεια, η ψευδοεπιστήμη των εξτρεμιστών έγινε δημοφιλής στην ταινία του Al Gore: "An Inconvenient Truth" ("Μια άβολη αλήθεια"), το 2006, η οποία έλεγε ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα υπερθερμάνει τη Γη και θα καταστρέψει τον πολιτισμό. Αν όχι ακατονόμαστος, ήταν σίγουρα ένας "παράλογος, αδικαιολόγητος τρόμος" για τη σχετικά μέτρια επίδραση του "θερμοκηπίου" ενός αερίου που συντηρεί τη ζωή, ο οποίος επικράτησε στο μυαλό πολλών.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πείστηκαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα και να επιστρέψουμε στις προϊστορικές πηγές - πίσω, στην τρέχουσα καθομιλουμένη, στο «καθαρό μηδέν» (Net Zero). Δεν έχει σημασία ότι πριν από την ευρεία χρήση των υδρογονανθράκων ο πολιτισμός ήταν μια λεπτή επίστρωση πάνω από την αθλιότητα και τη μιζέρια που συντηρούσαν οι μορφές της δουλείας, της φεουδαρχίας, της αποικιοκρατίας και της τυραννίας.
Αυτή η δαιμονοποίηση των ορυκτών καυσίμων και του διοξειδίου του άνθρακα έχει καταρριφθεί σε πολλά καλά τεκμηριωμένα βιβλία από κορυφαίους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων των Steven Koonin, Alex Epstein, Michael Shellenberger, Patrick Moore, Bjorn Lomborg και Gregory Wrightstone. Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες ειδικευμένοι επιστήμονες έχουν υπογράψει δημόσιες δηλώσεις απόρριψης της κλιματικής κινδυνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Global Warming Petition Project και της δήλωσης του Clintel για το κλίμα. Οργανώσεις όπως ο CO2 Coalition, το Ινστιτούτο Heartland και η CFACT δημοσιεύουν τακτικά υλικό που αντικρούει τους κινδυνολογικούς ισχυρισμούς.
Ωστόσο, ο φόβος παραμένει. Ακόμη και πολλές έγκριτες επιστημονικές εταιρείες έχουν υποστηρίξει τους κινδυνολογικούς ισχυρισμούς παρά τις συντριπτικές αποδείξεις για την αναλήθειά τους.
Κυβερνήσεις σε μέρη όπως η Καλιφόρνια, η Αγγλία και η Γερμανία έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να ενσωματώσουν την ηλιακή και την αιολική ενέργεια στα ηλεκτρικά συστήματα σε βάρος των οικονομιών και των πολιτών τους. Τουλάχιστον η μισή ηλεκτρική τους ενέργεια εξακολουθεί να προέρχεται από άνθρακα ή φυσικό αέριο, αφού ο ήλιος δεν λάμπει πάντα και ο άνεμος δεν φυσάει πάντα.
Η Καλιφόρνια υποφέρει τώρα από σχετικά συχνές κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και καταιγίδες, όπως ακριβώς και οι υπανάπτυκτες χώρες. Μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, η Γερμανία έχει μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτρικής της ενέργειας που προέρχεται από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Το κόστος μιας κιλοβατώρας (kWh) στη Γερμανία είναι περίπου διπλάσιο από εκείνο της Γαλλίας, η οποία είναι κυρίως πυρηνική, και περίπου τριπλάσιο από εκείνο των ΗΠΑ.
Αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι εφικτό, η επίτευξη του «καθαρού μηδενός» θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος, επειδή απαιτείται κάποιο σύστημα για την τροφοδοσία του πολιτισμού, ώστε να αντισταθμιστεί η ασυνέχεια της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Σκεφτείτε το κόστος των επί του παρόντος προτιμώμενων τεράστιων συσσωρευτών μπαταριών, οι οποίες μπορούν να παρέχουν ενέργεια για, ας πούμε, 10 ημέρες.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ είναι περίπου 400 εκατομμύρια κιλοβάτ. Ως εκ τούτου, οι συστοιχίες μπαταριών, που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, θα πρέπει να διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες ή περίπου 250 ώρες για να παρέχουν τις απαραίτητες 100 δισεκατομμύρια kWh ενέργειας.
Οι μπαταρίες Tesla έχουν αποθηκευτική ικανότητα μεταξύ 50 και 100 kWh και κοστίζουν 5.000-20.000 δολάρια. Υποθέτοντας συντηρητικά ένα κόστος 10.000 δολαρίων για κάθε 100 kWh ενέργειας, η χώρα θα πρέπει να δαπανήσει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για 1 δισεκατομμύριο μπαταρίες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η διάρκεια ζωής των μπαταριών είναι μόνο περίπου 10 χρόνια, γεγονός που καθιστά το ετήσιο κόστος αντικατάστασης 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Τέτοιες σπάταλες δαπάνες καταστρέφουν πολιτισμούς.
Αυτό θυμίζει μια τραγωδία σχεδόν έναν αιώνα πριν, όταν η Γαλλία, αντιμέτωπη με έναν ισχυρό, εχθρικό γείτονα, σπατάλησε τεράστιες προσπάθειες και πόρους για την κατασκευή της Γραμμής Μαζινό, ενός γιγαντιαίου λευκού ελέφαντα από ατσάλι και σκυρόδεμα που απέτυχε θεαματικά να αποκρούσει τους Γερμανούς εισβολείς το 1940. Για αυτό το καταστροφικό λάθος, οι Γάλλοι υποδουλώθηκαν για τέσσερα χρόνια και η χώρα τους καταστράφηκε.
Ευτυχώς, οι Σύμμαχοι, με πολλές δικές τους θυσίες, κατάφεραν να σώσουν τους Γάλλους.*** Αλλά ποιος μπορεί να μας σώσει από τις καταστροφικές δυνάμεις του καθαρού μηδενός; Φαίνεται ότι μόνο εμείς οι ίδιοι.
***Σημ.: Καταστροφές στην Ανθρωπότητα που προκάλεσαν και επέβαλλαν οι ψυχοπαθείς της ελίτ μέσω των πολιτικών μαριονετών τους.
Σαφώς, το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβηθούμε σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι ο «παράλογος, αδικαιολόγητος τρόμος» – δηλαδή ο φόβος της κλιματικής αλλαγής!
Αυτό το σχόλιο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στους The Washington Times στις 7 Απριλίου 2025.
Ο Dr. Wallace Manheimer είναι ισόβιος συνεργάτης της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και είναι μέλος του Συνασπισμού CO2 (CO2 Coalition). Είναι συγγραφέας περισσότερων από 150 εργασιών με κριτές.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
—Δικτυογραφία:
The Only Thing We Have to Fear (About Climate Change) is Fear Itself - CO2 Coalition
https://co2coalition.org/2025/04/08/the-only-thing-we-have-to-fear-about-climate-change-is-fear-itself/