Ο Βίος Και Η Πολιτεία Του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ ως Αιθίοπος Τρομοκράτη Και Καταπατητή Των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Μετάφραση: Απολλόδωρος
15 Μαΐου 2023 | RHODA WILSON | Διάβαστε το εδώ.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε εκλεγεί γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Θα έπρεπε να του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα κατά του αιθιοπικού λαού.
Η θητεία του ως υπουργός στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας μεταξύ 2005 και 2016 θα έπρεπε να τον έχει αποκλείσει από οποιοδήποτε διεθνές αξίωμα. Λίγες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να είναι τόσο κακές όσο αυτή στην οποία υπηρέτησε ο Tedros για 11 χρόνια, αλλά, αντί να του απαγγείλει κατηγορίες για τα εγκλήματά του, η παγκόσμια κοινότητα τον προώθησε σε Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα παρακάτω δημοσιεύτηκαν αρχικά από το Spectator Australia στις 12 Ιουνίου 2020. Παραλείψαμε ορισμένες δηλώσεις που έγιναν στο άρθρο του Spectator σχετικά με το covid, καθώς θέλαμε να εστιάσουμε στο εγκληματικό παρελθόν του Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus και οι δηλώσεις αυτές δεν είχαν σχέση με το παρελθόν του. Μπορείτε να διαβάσετε το αρχικό άρθρο ΕΔΩ.
Ο Tedros δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε προταθεί για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ("ΠΟΥ"). Έχοντας προταθεί, ωστόσο, κανείς δεν θα έπρεπε να τον ψηφίσει. Έχοντας εκλεγεί θα έπρεπε να έχει την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά να δηλώσει ότι ήταν ακατάλληλος για ένα τέτοιο αξίωμα. Δυστυχώς, όμως, εξακολουθεί να υπηρετεί.
Είναι η περίοδος που διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας μεταξύ 2005 και 2016 που θα έπρεπε να τον αποκλείει από οποιοδήποτε διεθνές αξίωμα.
Πίσω στη δεκαετία του 1980, το Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Λαού της Αιθιοπίας ("EPRDF") ήταν μια ένωση πολλών πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Tigray ("TPLF"). Το ίδιο το TPLF ιδρύθηκε το 1975 και ως μέρος του EPRDF με τη βοήθεια του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Ερυθραίας ("EPLF"), ανέτρεψε τη μαρξιστική κυβέρνηση του δικτάτορα Mengistu Haile Mariam και εγκατέστησε μια άλλη μαρξιστική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Meles Zenawi. Ο Mengistu διέφυγε από την Αντίς Αμπέμπα τον Μάιο του 1991 και έλαβε άσυλο από τον Robert Mugabe. Φυσικά, του δόθηκε. Το 2006, ο Mengistu κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιθιοπίας. Η ίδια η TPLF έχει καταχωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την Τρομοκρατία από το 1976, όταν διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι συμμετείχε σε απαγωγές και ομηρίες.
Γεννημένος το 1965, ο Tedros απέκτησε πτυχίο βιολογίας από Πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας το 1986. Στη συνέχεια ο Tedros φαίνεται να εργάστηκε ως αξιωματούχος υγείας όταν ο Mengistu ήταν στην εξουσία, αλλά εγκατέλειψε την Αιθιοπία για να σπουδάσει στην Αγγλία, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ανοσολογία το 1992 και στη συνέχεια διδακτορικό στην κοινοτική υγεία στο Πανεπιστήμιο του Nottingham το 2000. Δεν είναι σαφές πότε εντάχθηκε στην TPLF, αλλά είναι αδιανόητο να μην ήταν μέλος της όταν έγινε υπουργός Υγείας το 2005. Αργότερα αναφέρθηκε ότι ο Tedros είχε υπηρετήσει ως ένα από τα 9 κορυφαία μέλη του πολιτικού γραφείου της TPLF για πολλά χρόνια.
Ο Tedros ήταν πάντα ακατάλληλος υποψήφιος για την κορυφαία θέση στον ΠΟΥ, δεδομένου του τρομακτικού ιστορικού της κυβέρνησης της Αιθιοπίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την περίοδο που ήταν ανώτερος υπουργός. Μια ανασκόπηση των ετήσιων εκθέσεων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ("HRW") και της Διεθνούς Αμνηστίας για αυτά τα 11 χρόνια αποτελεί ανησυχητικό ανάγνωσμα.
Ίσως καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Υγείας και Εξωτερικών ο Tedros να αγνοούσε το περιεχόμενο αυτών των εκθέσεων και το τι συνέβαινε στη χώρα του, αλλά είναι απίστευτο ότι επί 11 χρόνια είτε αγνοούσε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε αδιαφορούσε γι' αυτές. Σίγουρα, ορισμένοι από τους διεθνείς δωρητές της Αιθιοπίας θα πρέπει να μετανιώσουν που συνέχισαν να βοηθούν την Αιθιοπία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς να ασκήσουν επαρκείς πιέσεις στην κυβέρνηση σχετικά με αυτές τις παραβιάσεις. Στους δωρητές αυτούς περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και, φυσικά, η Κίνα.
Συνδυάζοντας τις εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αμνηστίας για τα έτη 2005-2016, βρίσκει κανείς συγκλονιστικά εσωτερικά εγκλήματα που είτε σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση της οποίας ο Tedros ήταν ανώτερος υπουργός είτε αγνοήθηκαν από αυτήν.
Σε έρευνες σε πολλά άρθρα, εκθέσεις, ανασκοπήσεις και άλλο υλικό που καλύπτουν την Αιθιοπία μεταξύ 2005 και 2016 δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στον Tedros που να διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά του στρατού ή της αστυνομίας που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά ότι καταδίκασε οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την καταστολή των αντιφρονούντων ή των μελών της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι αντιτίθεται στη φυλάκιση δημοσιογράφων ή στο κλείσιμο των φωνών των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι ο Tedros έκανε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να ενεργεί ως πρόθυμος συνωμότης στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας, της οποίας ήταν ανώτερος υπουργός για 11 χρόνια.
Το 2006, οι εκθέσεις αναφέρονται σε εκστρατείες καταστολής και βιαιότητας σε πολλά μέρη της χώρας από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους πολιτικούς αξιωματούχους. Εβδομήντα έξι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι μεταξύ άλλων συνελήφθησαν. Ανεξάρτητες εφημερίδες και οι εκδότες τους ανέφεραν παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς και αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις λόγω των ρεπορτάζ τους. Αναφέρθηκαν βασανιστήρια και φυλακίσεις (συμπεριλαμβανομένων μαθητών) από τις αρχές ενός τοπικού κρατιδίου. Οι φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων των εξωδικαστικών εκτελέσεων και των βιασμών που διεξήχθησαν από τις αιθιοπικές στρατιωτικές δυνάμεις στην πολιτεία Γκαμπέλα το 2003, είδαν την κυβέρνηση να μην λαμβάνει "καμία ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση [αυτών] των εκτεταμένων φρικαλεοτήτων". Υποτιθέμενες εκτελέσεις και βασανιστήρια στην Ανατολική Αιθιοπία δεν μπόρεσαν να διερευνηθούν επειδή ο στρατός περιόρισε την πρόσβαση στην περιοχή.
Οι εκθέσεις για το 2007 δεν είναι καθόλου καλύτερες. Η HRW σημειώνει: "Οι κυβερνητικές δυνάμεις διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, βασανιστηρίων και πυρπολήσεων χωριών κατά τη διάρκεια εκστρατείας εναντίον Αιθίοπων ανταρτών στην [ανατολική] περιοχή της Σομαλίας [της Αιθιοπίας]". Σε απάντηση στις επιθέσεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Ogaden, μιας ομάδας της αντιπολίτευσης, οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν "ισοπεδώνοντας ολόκληρα χωριά, εκτελώντας δημόσιες εκτελέσεις, βιάζοντας και παρενοχλώντας γυναίκες και κορίτσια, συλλαμβάνοντας αυθαίρετα, βασανίζοντας και μερικές φορές σκοτώνοντας υπόπτους που τελούσαν υπό στρατιωτική κράτηση και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους". Τον Ιανουάριο, ένας μαθητής της 10ης τάξης πέθανε μετά από ξυλοδαρμό από την αστυνομία και δύο μαθητές λυκείου έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς. Τον Μάρτιο, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας φέρονται να εκτέλεσαν 19 άνδρες και ένα 14χρονο κορίτσι. Η Αμνηστία περιλαμβάνει στην έκθεσή της για το 2007 ότι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων παραμένει ευρέως διαδεδομένος.
Το 2008, η Αμνηστία ανέφερε ότι "οι κυβερνητικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για μαζικές συλλήψεις, βασανιστήρια, βιασμούς και εξωδικαστικές εκτελέσεις σε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση με μια ένοπλη ομάδα (της αντιπολίτευσης). Χιλιάδες κυβερνητικοί αντίπαλοι κρατούνταν χωρίς δίκη". Η HRW ανέφερε ότι "οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αιθιοπίας συνέχισαν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ατιμώρητα κατά τη διάρκεια των εκστρατειών κατά των εξεγέρσεων... Οι τοπικές ομάδες της αντιπολίτευσης παραλύθηκαν και στις εκλογές του Απριλίου το κυβερνών κόμμα και οι συνεργάτες του κέρδισαν πάνω από το 99% όλων των εκλογικών περιφερειών". Η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης νομοθεσία που θα ποινικοποιούσε το μεγαλύτερο μέρος της ανεξάρτητης εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον Απρίλιο, κυβερνητικοί στρατιώτες που εργάζονταν στο Μογκαντίσου για την υποστήριξη της σομαλικής κυβέρνησης εισέβαλαν σε ένα τζαμί και σκότωσαν 21 άτομα, επτά από τα οποία τους έκοψαν το λαιμό. Μέχρι το 2008 οι κινεζικές επενδύσεις στην Αιθιοπία είχαν αυξηθεί σε περισσότερα από 350 εκατ. δολάρια ΗΠΑ από 10 εκατ. δολάρια ΗΠΑ 5 χρόνια νωρίτερα.
Το 2009, η HRW δήλωσε ότι η πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "επιδεινώνεται". Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης φυλακίστηκε. Οι νόμοι κατέστησαν αδύνατη την εργασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πράξεις διαφωνίας έγιναν πράξεις τρομοκρατίας σύμφωνα με τους νέους νόμους. Οι νέοι νόμοι για την κοινωνία των πολιτών περιγράφηκαν ως "από τους πιο περιοριστικούς από οποιονδήποτε συγκρίσιμο νόμο οπουδήποτε στον κόσμο". Οι κρατούμενοι αντιμετώπιζαν βασανιστήρια σε αστυνομική και στρατιωτική κράτηση. Οι κυβερνητικοί στρατιώτες που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν λογοδοτούσαν από την κυβέρνηση και σπάνια διερευνούνταν, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια έρευνα του Αυγούστου του 2008 σχετικά με τη συμπεριφορά των ενόπλων δυνάμεων διαπίστωσε ότι δεν υπήρξαν σοβαρές καταχρήσεις.
Στην έκθεσή της του 2009, η Αμνηστία ανέφερε ότι: "τα αιθιοπικά στρατεύματα που πολεμούν τους αντάρτες στη Σομαλία για την υποστήριξη της Μεταβατικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τέμενος στο Μογκαντίσου σκοτώνοντας 21 άνδρες, ορισμένοι από τους οποίους μέσα στο τέμενος. Στις 22 Μαΐου καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο τέσσερις Αιθίοπες πιλότοι που ζήτησαν άσυλο ενώ εκπαιδεύονταν στο Ισραήλ το 2007".
Στις βουλευτικές εκλογές του 2010, το EPRDF κέρδισε το 99,6% των ψήφων. Εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι παρέμειναν στη φυλακή, ωστόσο μετά από 22 μήνες φυλάκισης, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Μπιρτουκάν Μιντέκσα, απελευθερώθηκε αν και τον Δεκέμβριο του 2009 τα Ηνωμένα Έθνη διαπίστωσαν ότι η κράτησή της παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με την HRW "Εκατοντάδες άλλοι Αιθίοπες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί αυθαίρετα και μερικές φορές έχουν υποστεί βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση... Τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση έχουν χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία της Αιθιοπίας και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας για να τιμωρήσουν ένα φάσμα αντιφρονούντων που θεωρούνται αντιφρονούντες.... Πολύ λίγα περιστατικά βασανιστηρίων έχουν διερευνηθεί άμεσα και αμερόληπτα, πολύ λιγότερο έχουν διωχθεί ποινικά... Ο αιθιοπικός στρατός και άλλες δυνάμεις ασφαλείας είναι υπεύθυνες για σοβαρά εγκλήματα στην περιοχή της Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου, αλλά... δεν έχουν καταβληθεί αξιόπιστες προσπάθειες από την κυβέρνηση για τη διερεύνηση ή τη δίωξη των υπευθύνων για τα εγκλήματα αυτά"".
Οι εφημερίδες έκλεισαν και οι εκδότες εγκατέλειψαν τη χώρα από φόβο. Δεκαπέντε άλλοι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Η Φωνή της Αμερικής μπλοκαρίστηκε, όπως και η Deutsche Welle.
Το 2011 τα πράγματα δεν είχαν βελτιωθεί. "Εκατοντάδες Αιθίοπες... συνελήφθησαν και κρατήθηκαν αυθαίρετα και εξακολουθούν να κινδυνεύουν από βασανιστήρια και κακομεταχείριση", δήλωσε η HRW. Περισσότεροι από 200 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν. Πολλοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για προδοσία. Τον Αύγουστο, μια αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας απελάθηκε από την Αιθιοπία.
Ο Tedros πρέπει να τα πήγε καλά ως υπουργός Υγείας, διότι το 2011 ήταν ο πρώτος μη Αμερικανός που έλαβε το Ανθρωπιστικό Βραβείο Jimmy και Rosalynn Carter.
Ο ρόλος του Tedros ως υπουργού Υγείας μεταξύ 2005 και 2012 του απέφερε πολλούς επαίνους για το έργο που έκανε, το οποίο οδήγησε σε μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από τον “ιό HIV” και την ελονοσία, αν και φέρεται ότι τρία κρούσματα χολέρας όσο ήταν υπουργός Υγείας επαναταξινομήθηκαν ως διάρροια για να αποφευχθεί η διεθνής αμηχανία.
Το 2012 ο πρωθυπουργός Meles απεβίωσε, αλλά τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν. Τριάντα δημοσιογράφοι και μέλη της αντιπολίτευσης καταδικάστηκαν για τρομοκρατικές ενέργειες. Σε διαμαρτυρίες μουσουλμάνων έγιναν αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και ξυλοδαρμοί. Αρκετοί από τους πιο έγκριτους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αιθιοπίας εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω απειλών. Δύο δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν για δεκατέσσερα χρόνια. Η ποινή του ενός μειώθηκε αργότερα σε πέντε χρόνια. Ένας άλλος δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι που φυλακίστηκαν το 2011 σε έντεκα χρόνια φυλάκισης απελευθερώθηκαν τον Σεπτέμβριο μαζί με περισσότερους από 1950 άλλους κρατούμενους στο πλαίσιο αμνηστίας για τον εορτασμό του νέου έτους της Αιθιοπίας.
Τον Μάρτιο, μια παραστρατιωτική δύναμη που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση εκτέλεσε 10 άνδρες που είχαν τεθεί υπό κράτηση και σκότωσε άλλους εννέα χωρικούς για ένα περιστατικό σε ένα χωριό της Ράκντα. Τον Απρίλιο Αιθίοπες στρατιώτες συνέλαβαν πολλούς νεαρούς άνδρες και διέπραξαν βασανιστήρια, βιασμούς και άλλες κακοποιήσεις εναντίον δεκάδων χωρικών, ενώ προσπαθούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες μετά από επίθεση σε τοπικό αγρόκτημα, σύμφωνα με την HRW.
Το 2013 "οι ελπίδες ότι η νέα ηγεσία της Αιθιοπίας θα συνέχιζε τις μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τον θάνατο του πρωθυπουργού Meles Zenawi τον Αύγουστο του 2012 διαψεύστηκαν- δεν υπήρξε καμία απτή αλλαγή στην πολιτική το 2013", δήλωσε η HRW. Συνέχισαν: "Ο ξυλοδαρμός των διαδηλωτών και οι αυθαίρετες συλλήψεις συνεχίστηκαν. Η πρόσβαση σε νομικούς συμβούλους συχνά στερούνταν. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε αφαίρεσαν τα "ανθρώπινα δικαιώματα" από τις εντολές τους είτε μείωσαν δραματικά τις δραστηριότητές τους. Οι ιστοσελίδες και τα ιστολόγια είναι συχνά μπλοκαρισμένα ή μπλοκαρισμένα. Διαμαρτυρίες μουσουλμάνων έχουν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δημοσιογράφων που καλύπτουν τέτοιες διαδηλώσεις".
Χωρίς αμφιβολία, ως αποτέλεσμα του άριστου ιστορικού της στα ανθρώπινα δικαιώματα, η Αιθιοπία εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το 2012.
Η Αιθιοπία υπηρέτησε μια τριετή θητεία, αλλά παρά το μακρύ και σκανδαλώδες ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επανεξελέγη το 2016 για άλλα τρία χρόνια. Ο καταστατικός χάρτης του Συμβουλίου απαιτεί να προωθεί και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο πρόκειται για το όργανο που από την ίδρυσή του το 2006 έχει περάσει περισσότερες προτάσεις καταδίκης του Ισραήλ από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου μαζί.
Το 2013 το Africa Report κατέγραψε ότι ο Tedros είχε γίνει ένας από τους τρεις "νέους με επιρροή" στο TPLF μετά τον θάνατο του πρωθυπουργού Meles.
Το 2014, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Παγκόσμια Περιοδική Επισκόπηση της Αιθιοπίας την καταδίκασε για παραβίαση των διεθνών προτύπων σε σχέση με την κατασταλτική εσωτερική νομοθεσία που επιτρέπει αυθαίρετες συλλήψεις και περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης. Τα μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνέχισαν να συλλαμβάνονται. Δεκάδες δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Οι ιδιοκτήτες έξι εφημερίδων κατηγορήθηκαν μετά από μια περίοδο παρενόχλησης των εκδόσεών τους. Οι εγχώριες και διεθνείς κλήσεις παρακολουθούνταν τακτικά από την κυβέρνηση. Έως και 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι αγροτικών χωριών επρόκειτο να μετεγκατασταθούν "για να βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες", αν και οι μετεγκαταστάσεις αυτές συνοδεύονταν από ξυλοδαρμούς, αυθαίρετες συλλήψεις και άλλες μορφές βίας. Ο ποινικός κώδικας της Αιθιοπίας καθιστούσε τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και δεκαπέντε ετών, σύμφωνα με την HRW.
Στην έκθεσή της για το 2014/15, η Αμνηστία σημείωσε ότι βασανιστήρια λάμβαναν χώρα σε τοπικά αστυνομικά τμήματα, περιφερειακές φυλακές και στρατόπεδα. Οι μέθοδοι βασανισμού περιλάμβαναν κάψιμο και ηλεκτροσόκ. Η Αμνηστία ανέφερε επίσης ότι κατά την τριετία που έληξε το 2017 οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 800 διαδηλωτές.
Το 2015 το EPRDF κέρδισε και τις 547 έδρες στις εκλογές του Μαΐου. Ένα πραγματικά αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και πολλοί από τους διοργανωτές τους συνελήφθησαν. Δεκαοκτώ μουσουλμάνοι διαδηλωτές φυλακίστηκαν για επτά έως 22 χρόνια ο καθένας, αφού διαμαρτυρήθηκαν κατά της κυβερνητικής παρέμβασης στις θρησκευτικές τους υποθέσεις. Η παραστρατιωτική αστυνομική δύναμη του περιφερειακού κράτους της Σομαλίας "συνέχισε να διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σύμφωνα με την HRW.
Το 2016, το τελευταίο έτος της βασιλείας του Dr. Tedros ως υπουργού Εξωτερικών, η HRW ανέφερε ότι: "οι αιθιοπικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν ... κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις, σκοτώνοντας περισσότερους από 500 ανθρώπους" στις περιοχές Oromia και Amhara. Τον Αύγουστο πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις στην Αμχάρα και την Ορόμια. Πολλές πράξεις βασανιστηρίων και βιασμών δεν διερευνήθηκαν ποτέ. Περισσότεροι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και ιστότοποι μπλοκαρίστηκαν. Με αφορμή τις δολοφονίες στην Ορόμια και την Αμχάρα, η κυβερνητική και κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενη "Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αιθιοπίας" κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας "ήταν ανάλογη του κινδύνου που αντιμετώπιζαν από τους διαδηλωτές", σε αντίθεση με τα διαθέσιμα στοιχεία σύμφωνα με την HRW.
Το 2016, η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ανέφερε ότι η Αιθιοπία ήταν μεταξύ των κορυφαίων φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Αφρική. Τότε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Philip Hammond προειδοποίησε τον Tedros σε μια συνάντηση ότι η Βρετανία θα επανεξετάσει τη σχέση της με την Αιθιοπία, δεδομένου ότι ένας γεννημένος στην Αιθιοπία Άγγλος πολίτης ήταν θανατοποινίτης απλώς και μόνο επειδή ήταν μέλος των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Έτσι, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί το 2017 ο Tedros θα διόριζε τον εκλιπόντα πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Robert Mugabe, ως Πρέσβη Καλής Θελήσεως για τον ΠΟΥ, δεδομένου του δικού του απαράδεκτου ιστορικού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας συνταξιδιώτης θα μπορούσατε να πείτε. Όπως έχει ήδη αναφέρει η εφημερίδα The Australian, ο Tedros απέσυρε τελικά τον διορισμό του Μουγκάμπε κάτω από διεθνείς πιέσεις.
Οι στενές σχέσεις του Tedros με την κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση, οι οποίες έχουν γίνει διαφανείς κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ψευτο-πανδημίας του “ιού” covid-19, δεν αποτελούν έκπληξη. Τα αρχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ οι κινεζικές συνεισφορές αυξήθηκαν από περίπου 23 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το 2016 σε 38 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το 2019 και σε υποσχόμενα 57 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το 2020. Η Κίνα ήταν επίσης ένας μεγάλος δωρητής στην Αιθιοπία, όπου οι δωρεές αυξήθηκαν από 345.000 δολάρια ΗΠΑ το 2000 σε 44 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το 2017 υποτίθεται για προγράμματα διατροφής και προσφυγικά προγράμματα.
Αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία για τα εγκλήματα κατά του ίδιου του λαού της που διέπραξε η κυβέρνηση της Αιθιοπίας στην οποία ο Tedros υπηρέτησε ως ανώτερος υπουργός για 11 χρόνια, αυτά τέθηκαν πέρα από κάθε αμφιβολία από τον σημερινό πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Abiy Ahmed τον Ιούνιο του 2018. Ο Ahmed δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Αιθιοπίας είχαν εγκρίνει τα βασανιστήρια των πολιτικών κρατουμένων της. Παραδέχθηκε ότι οι αιθιοπικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν βασανίσει ανθρώπους στο παρελθόν και είχαν χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές τακτικές για να παραμείνουν στην εξουσία. Έκανε την προφανή παραδοχή "ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό" να χρησιμοποιείται βία για να παραμείνει στην εξουσία, κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται τρομοκρατία. Η πιο φιλελεύθερη προσέγγιση του Αχμέντ για τη διακυβέρνηση της Αιθιοπίας, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του παλιού κόμματος του Tedros, του TPLF, το οποίο αρνήθηκε τώρα να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση του Κόμματος της Ευημερίας μετά από 28 χρόνια στην εξουσία.
Τι ευθύνη έχει ένας ανώτερος υπουργός για τις εγκληματικές πράξεις της κυβέρνησης που υπηρετεί; Είναι δυνατόν ένας ανώτερος υπουργός όπως ο Tedros να αγνοούσε επί έντεκα ολόκληρα χρόνια ότι η κυβέρνησή του είχε ενδεχομένως διαπράξει εγκλήματα πολέμου και/ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Αλλά αυτό είναι μια αδιανόητη πρόταση. Αναμφίβολα τρομοκρατημένος από αυτά που πρέπει να γνώριζε ότι συνέβαιναν στη χώρα του, σκέφτηκε να παραιτηθεί και στη συνέχεια να ζητήσει άσυλο; Ή μήπως οι ενέργειές του αποδεικνύουν ότι υπάρχει μόνο ένα συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, ότι δηλαδή ο Tedros όχι μόνο γνώριζε για αυτές τις θηριωδίες, αλλά και τις αποδέχθηκε, δεν έκανε τίποτα για να τις αποτρέψει και επομένως είναι ένοχος γι' αυτές;
Από πολιτική άποψη, τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται στην Αιθιοπία. Οι ελευθερίες και οι μεταρρυθμίσεις εισάγονται υπό τον πρωθυπουργό Ahmed. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι λίγες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να είναι τόσο κακές όσο αυτή στην οποία υπηρέτησε ο Tedros για 11 χρόνια πριν η παγκόσμια κοινότητα αποφασίσει να τον προωθήσει. Ντροπή για τα μέλη του ΠΟΥ.
Ο Tedros δεν έπρεπε ποτέ να εκλεγεί Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. Θα έπρεπε πραγματικά να του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα κατά του αιθιοπικού λαού, όπως και στον πρώην ηγέτη συνταγματάρχη Mengistu μαζί με τους συνεργάτες του.
Σχετικά άρθρα από το The Exposé:
Exposed- Ο γκάνγκστερ και δικτάτορας του ΠΟΥ Dr. "Tedros the Terrorist" Adhanom Gebreyesus
Τι κοινό έχουν η Αιθιοπία, η Ουκρανία και ο μαρξισμός;
***Δικτυογραφία:
The Life and Times of WHO’s Director General as Ethiopian Terrorist and human rights abuser – The Expose
https://expose-news.com/2023/05/15/whos-director-general-as-ethiopian-terrorist-and/