Οι Πυρκαγιές σε Ανεμογεννήτριες Είναι "Δέκα Φορές Πιο Συχνές Από Ό,τι Νομίζαμε", Προειδοποιούν Οι Εμπειρογνώμονες
Μετάφραση: Απολλόδωρος
18 Iουλίου 2014 | StopTheseThings | Διαβάστε το εδώ
****
Πυρκαγιές σε ανεμογεννήτριες "δέκα φορές πιο συχνές από ό,τι νομίζαμε", προειδοποιούν οι ειδικοί
Emily Gosden, The Telegraph, 17 Ιουλίου 2014
Μελέτη που υποστηρίζεται από το Imperial College διαπιστώνει ότι οι ανεμογεννήτριες είναι επιρρεπείς σε "καταστροφικές" πυρκαγιές, αλλά η πραγματική κλίμακα του προβλήματος είναι άγνωστη
Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να παίρνουν φωτιά δέκα φορές πιο συχνά από ό,τι αναφέρεται δημοσίως, θέτοντας σε κίνδυνο τις κοντινές ιδιοκτησίες και αμφισβητώντας τα πράσινα διαπιστευτήριά τους, προειδοποίησαν ερευνητές.
Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν τηρεί κανένα αρχείο για τον αριθμό των πυρκαγιών στις ανεμογεννήτριες, πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική έκταση του προβλήματος είναι άγνωστη, διαπιστώνει μελέτη που υποστηρίζεται από το Imperial College του Λονδίνου.
Κατά μέσο όρο 11,7 τέτοιες πυρκαγιές αναφέρονται σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο, από τα μέσα ενημέρωσης, τις ομάδες εκστρατείας και άλλες δημόσια διαθέσιμες πηγές, αλλά αυτό είναι πιθανό να αντιπροσωπεύει μόνο την "κορυφή του παγόβουνου".
Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να υπάρχουν 117 πυρκαγιές σε ανεμογεννήτριες κάθε χρόνο, υποστηρίζει η μελέτη, με βάση την ανάλυση που δείχνει ότι μόλις το 10 % όλων των ατυχημάτων σε αιολικά πάρκα συνήθως αναφέρονται.
Οι πυρκαγιές τείνουν να είναι "καταστροφικές", οδηγώντας σε διαγραφή ανεμογεννητριών αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων λιρών η καθεμία, επειδή οι πυρκαγιές εκδηλώνονται τόσο ψηλά που είναι σχεδόν αδύνατο να σβηστούν, προειδοποιεί.
Οι τουρμπίνες είναι επιρρεπείς στην ανάφλεξη επειδή ο σχεδιασμός τους τοποθετεί πολύ εύφλεκτα υλικά όπως υδραυλικό λάδι και πλαστικό σε κοντινή απόσταση από μηχανήματα και ηλεκτρικά καλώδια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά εάν υπερθερμανθούν ή είναι ελαττωματικά.
"Πολύ οξυγόνο, με τη μορφή ισχυρών ανέμων, μπορεί γρήγορα να αναζωπυρώσει μια πυρκαγιά στο εσωτερικό μιας τουρμπίνας", αναφέρει. "Μόλις αναφλεγεί, οι πιθανότητες κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι ελάχιστες λόγω του ύψους της ανεμογεννήτριας και των απομακρυσμένων τοποθεσιών στις οποίες συχνά βρίσκονται".
Προειδοποιεί: "Υπό συνθήκες ισχυρού ανέμου, τα φλεγόμενα συντρίμμια από την ανεμογεννήτρια μπορεί να πέσουν σε κοντινή βλάστηση και να προκαλέσουν δασικές πυρκαγιές ή σοβαρές υλικές ζημιές".
Οι κύριες αιτίες των πυρκαγιών είναι τα πλήγματα κεραυνών, η ηλεκτρική δυσλειτουργία, η μηχανική βλάβη και τα λάθη με τη συντήρηση, διαπιστώνει.
Οι ακαδημαϊκοί χρησιμοποίησαν στοιχεία που συγκέντρωσε το Caithness Windfarm Information Forum (CWIF), μια ομάδα πίεσης κατά των αιολικών πάρκων, τα οποία καταγράφουν 1.328 ατυχήματα που αφορούν αιολικά πάρκα σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ 1995 και 2012. Από αυτά, τα 200, δηλαδή το 15%, αφορούσαν ανεμογεννήτριες που έπιασαν φωτιά, γεγονός που συνεπάγεται 11,7 πυρκαγιές ανά έτος.
Αλλά η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fire Safety Science, υποστηρίζει επίσης την άποψη της CWIF ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Επισημαίνει ότι ο φορέας της αιολικής βιομηχανίας, Renewable UK, παραδέχθηκε ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκαν 1.500 ατυχήματα και συμβάντα σε αιολικά πάρκα μεταξύ 2006 και 2010 - ενώ μόλις 142 μεμονωμένα ατυχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων της CWIF κατά την ίδια περίοδο.
Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από το 10 % των περιστατικών αναφέρονται δημοσίως.
Ο Dr Guillermo Rein, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Imperial, δήλωσε: "Οι πυρκαγιές αποτελούν πρόβλημα για τη βιομηχανία, επηρεάζοντας την παραγωγή ενέργειας, την οικονομική παραγωγή και εκπέμποντας τοξικές αναθυμιάσεις. Αυτό θα μπορούσε να ρίξει σκιά στα πράσινα διαπιστευτήρια της βιομηχανίας. Ανησυχητικά η έκθεσή μας δείχνει ότι οι πυρκαγιές μπορεί να αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που αναφέρεται σήμερα".
Ο ίδιος δήλωσε στην Telegraph ότι πιστεύει ότι είναι "ευθύνη της βιομηχανίας" να τηρεί μια σωστή βάση δεδομένων και πιστεύει ότι η ίδια η βιομηχανία είχε "εκπλαγεί από το μέγεθος του προβλήματος".
Οι περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που επισημαίνονται στην έκθεση περιλαμβάνουν μια ανεμογεννήτρια ύψους 100 μέτρων που έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια τυφλών ανέμων στο Ardrossan στο North Ayrshire τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με πληροφορίες λόγω κεραυνικού πλήγματος. Η ανεμογεννήτρια κάηκε ολοσχερώς και τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μεγάλες αποστάσεις λόγω του ισχυρού ανέμου.
Το 2005, μια ανεμογεννήτρια στο εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ τυλίχθηκε στις φλόγες προτού πέσει σε κοντινό αυτοκινητόδρομο, προκαλώντας διακοπή της κυκλοφορίας. Η πυρκαγιά πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ένα χαλαρό μπουλόνι που μπλόκαρε έναν μηχανισμό, με αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί.
Ο Dr John Constable, διευθυντής του Renewable Energy Foundation, το οποίο έχει δημοσιεύσει έρευνα που δείχνει ότι η απόδοση των ανεμογεννητριών μειώνεται απότομα με την ηλικία, δήλωσε: "Αυτή η νέα μελέτη σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς σε ανεμογεννήτριες είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι υπάρχουν κρυφές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης που επηρεάζουν την οικονομική διάρκεια ζωής αυτού που είναι τελικά πολύ ακριβός εξοπλισμός. Το γεγονός ότι ο άνεμος είναι δωρεάν δεν σημαίνει ότι είναι ένας φθηνός τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας".
Εκπρόσωπος της Renewable UK δήλωσε ότι "δεν έχει αριθμούς πυρκαγιών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να αναφέρονται επίσημα".
Ο διευθυντής υγείας και ασφάλειας της Renewable UK, Chris Streatfeild, δήλωσε: "Η αιολική βιομηχανία καλωσορίζει κάθε έρευνα που θα συμβάλει στη μείωση των χρόνων συντήρησης και στη βελτίωση των προτύπων ασφαλείας. Ωστόσο, η βιομηχανία θα αμφισβητούσε πιθανώς ορισμένες από τις παραδοχές που παρουσιάζονται στην έρευνα, οι οποίες περιλαμβάνουν την αμφισβητήσιμη αξιοπιστία των πηγών δεδομένων που αναφέρονται και, ίσως πιο σημαντικό, την αποτυχία κατανόησης των προτύπων ασφάλειας και ακεραιότητας για την πυρασφάλεια που αποτελούν στην πραγματικότητα συνήθη πρακτική σε κάθε μεγάλη ανεμογεννήτρια".
Ο ίδιος δήλωσε:"Η πυρκαγιά είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη βιομηχανία όσον αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού, καθώς και τη μείωση του κόστους μέσω της ελαχιστοποίησης οποιουδήποτε χρόνου διακοπής λειτουργίας. Ωστόσο, οι επιχειρησιακές πρακτικές και τα πρότυπα σχεδιασμού είναι τέτοια που οι πραγματικοί κίνδυνοι ασφαλείας που συνδέονται με τη φωτιά είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Κανένα μέλος του κοινού δεν έχει τραυματιστεί ποτέ από ανεμογεννήτρια στο Ηνωμένο Βασίλειο".”
The Telegraph
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
Wind turbine fires ‘ten times more common than thought’, experts warn – STOP THESE THINGS
https://stopthesethings.com/2014/07/18/wind-turbine-fires-ten-times-more-common-than-thought-experts-warn/
Ευχαριστω πολυ για την επιλογη του θεματος .
Οι ανθρωποι τι ωρα , ποιο ετος ξυπνανε .....!? !?