Επίλυση της Γνωστικής Ασυμφωνίας Σχετικά με τα Ορυκτά Καύσιμα
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - 28 Οκτωβρίου 2024 | Vijay Jayaraj
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Τα ορυκτά καύσιμα καταστρέφουν τον πλανήτη μας. Το «Μεγάλο Πετρέλαιο» (Big oil) είναι κακό. Το κάρβουνο είναι εθισμός. Πρόκειται για υπερβολικές δηλώσεις που ακούγονται χωρίς βάση στη δημόσια πλατεία καθώς συνεχίζουμε με τον τρόπο ζωής που εξαρτάται από τους υδρογονάνθρακες και τα παράγωγά τους.
Αυτή η ασυμφωνία υπάρχει γνωστικά σε άτομα των οποίων οι επιλογές δεν συνάδουν με τη σκέψη τους. Μια άλλη παραφωνία εκδηλώνεται καθώς οι ελίτ που είναι είναι προσκολλημένες σε ένα αποκαλυπτικό κλιματικό όραμα που κινδυνολογεί σε ανθρώπους που είναι μια χαρά με τη «ζωή τους με υψηλές εκπομπές άνθρακα.»
Ό,τι κι αν σκεφτεί κανείς για τους υδρογονάνθρακες, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πανταχού παρουσία των πραγμάτων που παράγονται μέσω της χρήσης τους ως πηγή ενέργειας ή πρώτη ύλη.
Από το πλαστικό στα smartphone μέχρι τις συνθετικές ίνες στα ρούχα, από τον ιατρικό εξοπλισμό που σώζει ζωές μέχρι την άσφαλτο στους δρόμους, τα προϊόντα με βάση το πετρέλαιο υφαίνονται στο ύφασμα της σύγχρονης ζωής. Ακόμη και τα εξαρτήματα πολλών «πράσινων» τεχνολογιών, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες, κατασκευάζονται με υλικά που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα.
Σε έγγραφο που αναφέρει ότι τα πετροχημικά αποτελούν τη βάση για περισσότερα από 6,000 καθημερινά προϊόντα, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ απαριθμεί ένα κλάσμα από αυτά για να καταδείξει την επικράτηση τους.
Η επιτυχία του κλιματικού βιομηχανικο[υ συμπλέγματος στη δαιμονοποίηση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, παρά τα τεράστια οφέλη τους, μιλάει για την ευρύτητα του δικτύου των κινδυνολόγων του κλίματος: πολιτικοί καριέρας, μη-εκλεγμένοι διεθνείς πολιτικοί οργανισμοί, οίκοι μέσων ενημέρωσης, επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση στον ακαδημαϊκό χώρο και εταιρικοί διευθύνοντες σύμβουλοι εθισμένοι στις επιδοτήσεις. Όλα αυτά τροφοδοτούνται από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που βάζει την ιδεολογική κατήχηση πάνω από την ενθάρρυνση της ανεξάρτητης σκέψης για να γεννήσει συγκαταβατικά μυαλά.
Ωστόσο, αυτή η σχιζοφρενική σχέση με τους υδρογονάνθρακες μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο φαίνεται μερικές φορές. Παρά το κρεσέντο που απαιτεί ταχεία μετάβαση στην ηλιακή και την αιολική, η παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι ούτε προσιτές ούτε αξιόπιστες.
Το 2023, ο κόσμος σημείωσε νέα ρεκόρ κατανάλωσης υδρογονανθράκων. Αυτή η τάση δεν περιορίζεται στα αναπτυσσόμενα έθνη που αγωνίζονται να εκβιομηχανοποιηθούν όπως η Κίνα και η Ινδία. είναι εξίσου εμφανής σε μερικές από τις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου.
Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο το 2023, με μέσο όρο 12,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (b/d), καταρρίπτοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ των ΗΠΑ των 12,3 εκατομμυρίων b/d που σημειώθηκε το 2019. Η Νορβηγία, που συχνά χαιρετίζεται ως ηγέτης στην περιβαλλοντική πολιτική, εξέδωσε εκατοντάδες νέες άδειες γεωτρήσεων για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2024.
Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν μειώνεται. εντείνεται με ρυθμό που δεν έχει ξαναδεί.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, λέει: «Ο Παγκόσμιος Νότος είναι πιθανό να δει σημαντική αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα…. Αν ναι, ρεαλιστικά θα απαιτούνται περισσότερα από 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2050… Αυτή είναι μια έντονη αντίθεση με εκείνους που προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα πέσει, ή θα πρέπει, να πέσει σε μόλις 25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι τότε…. Η έλλειψη 75 εκατομμυρίων βαρελιών κάθε μέρα θα ήταν καταστροφική για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα.»
Στο μεταξύ, οι κήρυκες του ευαγγελίου κατά των ορυκτών καυσίμων ζουν υποκριτικά, απολαμβάνοντας ιδιωτικά αεροσκάφη που καταβροχθίζουν ορυκτά καύσιμα και πληθωρικά παραθαλάσσια αρχοντικά. Το γεγονός ότι η ευημερία τους βασίζεται στο οικονομικό υπόβαθρο των ορυκτών καυσίμων δεν διαφεύγει από τις φτωχές χώρες που αναζητούν βελτίωση μέσω της χρήσης υδρογονανθράκων, καθώς πιέζονται να υιοθετήσουν «πράσινες» πολιτικές.
Ακόμη και αν γίνουν δεκτά τα ευρήματα από τις εκθέσεις αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι προβλέψεις για τη ζημιά από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι υπερβολικές. Σύμφωνα με την IPCC, το κόστος ενός θερμότερου πλανήτη θα είναι της τάξης του 2-4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έως το 2100 – ένα μικρό ποσό, δεδομένου ότι ο μέσος άνθρωπος αναμένεται να είναι πολύ πλουσιότερος μέχρι τότε και το κόστος των «πράσινων» πολιτικών είναι πιθανό να φτωχοποιήσει ολόκληρα έθνη.
Κάθε μεγάλη οικονομία που ευδοκιμεί σήμερα χτίστηκε με ορυκτά καύσιμα. Οι συνεισφορές τους στους τομείς των ενέργεια, μεταφορές, κατασκευή, γεωργία, βιομηχανοποίηση, υγειονομική περίθαλψη και άλλα έχουν δημιουργήσει πρωτοφανή επίπεδα ευημερίας, υγείας και προσδόκιμου ζωής.
Επιπλέον, η αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 από την καύση υδρογονανθράκων ήταν ένα όφελος, πρασίνισε τεράστιες περιοχές της Γης και παρήγαγε ρεκόρ συγκομιδών για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τον μύθο του κλίματος και να αγκαλιάσουμε τα ορυκτά καύσιμα για τα δώρα που είναι.
Αυτό το σχόλιο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις Αναθεώρηση BizPac τον Οκτώβριο 28, 2024.
Ο Vijay Jayaraj είναι Επιστημονικός και Ερευνητικός Συνεργάτης στο CO2 Coalition, Άρλινγκτον, Βιρτζίνια. Αυτός κατέχει μεταπτυχιακό στις περιβαλλοντικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και μεταπτυχιακό στη διαχείριση ενέργειας από το Πανεπιστήμιο Robert Gordon, αμφότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πτυχίο στη μηχανική από το Πανεπιστήμιο Anna, Ινδία.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
Resolving the Dissonance Regarding Fossil Fuels - CO2 Coalition
https://co2coalition.org/2024/10/28/resolving-the-dissonance-regarding-fossil-fuels/