Μην Πιστεύετε Το Μύθο Των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η Αιολική Και Η Ηλιακή Ενέργεια Δεν Είναι Φθηνές
Μετάφραση: Απολλόδωρος
25 Αυγούστου 2023 | Kathryn Porter | Διαβάστε το εδώ.
Οι πολιτικοί παντού επαναλαμβάνουν το μάντρα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνές και ότι πρέπει να τις χρησιμοποιούμε αντί για το φυσικό αέριο (που σήμερα είναι ακριβό στην Ευρώπη και κοντά στην Ευρώπη) για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά.
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden για την καθαρή ενέργεια πριν υπογράψει τις εκτελεστικές δράσεις με την ποιητική ονομασία "Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δημιουργία θέσεων εργασίας και αποκατάσταση της επιστημονικής ακεραιότητας": "Είναι προσιτή- επειδή είναι καθαρή- επειδή, σε πολλές περιπτώσεις, είναι φθηνότερη... [οι καθαρές τεχνολογίες] θα γίνουν τελικά φθηνότερες από οποιοδήποτε άλλο είδος ενέργειας, βοηθώντας μας να επεκτείνουμε δραματικά την οικονομία μας και να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας με ένα καθαρότερο, καθαρότερο περιβάλλον".
Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) έχει σχεδιαστεί για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Πολλές επενδύσεις στην υπέροχη πράσινη ενέργεια και τις πράσινες θέσεις εργασίας. Αυτό ακούγεται υπέροχο.
Δυστυχώς, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι φθηνές.
Για να το δείξουμε, ας κάνουμε ένα πείραμα σκέψης...
Φανταστείτε ότι κατασκευάζετε μια μηχανή. Είναι πολύ ακριβή για να κατασκευαστεί, αλλά μόλις γίνει, κάνει πράγματα. Αυτά τα πράγματα είναι πανομοιότυπα από κάθε άποψη με τα πράγματα που φτιάχνουν άλλοι άνθρωποι.
Η κατασκευή πραγμάτων είναι πολύ φθηνή: η μηχανή λειτουργεί με τον άνεμο/ήλιο/νερό και δεν έχει κόστος καυσίμων, και δεν απαιτούνται πρώτες ύλες. Η κατασκευή πραγμάτων είναι ουσιαστικά δωρεάν από τη στιγμή που έχετε κατασκευάσει τη μηχανή. Τι θα χρεώνετε για να πουλήσετε τα Πράγματά σας;
Κανονικά θα θέλατε να ανακτήσετε το κόστος κατασκευής του μηχανήματος και να αποκομίσετε κάποιο κέρδος. Δέκα χρόνια είναι λογικά για την ανάκτηση του κόστους κεφαλαίου, οπότε υπολογίζετε πόσα πράγματα θα κάνετε σε δέκα χρόνια και κατανέμετε το κόστος συν κάποιο κέρδος μεταξύ τους.
Μετά από δέκα χρόνια, είστε ευτυχείς να χαρίσετε λίγο πολύ τα Πράγματα, πουλώντας τα για ένα ελάχιστο ποσό.
Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει ένα άλλο εργοστάσιο πραγμάτων που κατασκευάστηκε πριν από έντεκα χρόνια, του οποίου το αρχικό κόστος έχει ήδη ανακτηθεί. Αυτά τα Πράγματα πωλούνται σχεδόν δωρεάν.
Ποιος θα αγοράσει τα δικά σας πράγματα τώρα, εκτός αν και εσείς δεν χρεώνετε σχεδόν τίποτα; Αλλά αν το κάνετε αυτό, δεν μπορείτε να ξεπληρώσετε τα χρήματα που επενδύθηκαν στην κατασκευή του μηχανήματός σας.
Αυτό σημαίνει ότι αν δεν μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από κάτι άλλο εκτός από την πώληση Πραγμάτων, δεν θα κατασκευάσετε ποτέ το εργοστάσιό σας εξ αρχής.
Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, παρακάμπτουμε αυτό το πρόβλημα με επιδοτήσεις. Αρχικά, οι επιδοτήσεις καταβάλλονταν επειδή η τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν ανώριμη, πράγμα που σημαίνει ότι το αρχικό κόστος ήταν εξαιρετικά υψηλό, αλλά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια επιδοτήσεων, αυτό δεν ισχύει πλέον.
Σήμερα, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να καθορίζονται ως επί το πλείστον από το κόστος των ορυκτών καυσίμων, οπότε η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να πωλείται σε πολύ υψηλότερες τιμές από το βραχυπρόθεσμο κόστος παραγωγής (το οποίο είναι σχεδόν μηδενικό). Αλλά ακόμη και τότε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να απαιτούν επιδοτήσεις.
Στην πραγματικότητα, οι επιδοτήσεις αυξάνονται. Σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας, οι επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2022 από 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2016.
Στη Βρετανία, ο περσινός γύρος επιδοτήσεων χαιρετίστηκε ως ο φθηνότερος και καλύτερος, αλλά τα έργα που πλειοδότησαν έχουν ως επί το πλείστον βαλτώσει, καθώς οι κατασκευαστές ζητούν περισσότερα χρήματα, παρά την υψηλή τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
Μόνο δύο έργα επιβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσουν και θα ξεκινήσουν την κατασκευή τους, ενώ η Vattenfall ακύρωσε το έργο της Boreas στη Βόρεια Θάλασσα και η Ørsted προειδοποίησε ότι το Hornsea 3 θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο χωρίς κυβερνητική δράση "για να διατηρηθεί η ελκυστικότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος", λέγοντας ότι εργάζεται "πολύ σκληρά" για να καταστήσει το έργο οικονομικά βιώσιμο, αλλά ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά υψηλές για να αντισταθμίσουν την εκτίναξη του κόστους ανάπτυξης.
Εάν τα έργα δεν είναι οικονομικά όταν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σε επίπεδα ρεκόρ, πώς θα λειτουργήσουν εάν έρθει μια εποχή που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι πολύ χαμηλές;
Αυτό είναι το βρώμικο μικρό μυστικό του παιχνιδιού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το πολύ υψηλό αρχικό κόστος σημαίνει ότι οι προγραμματιστές πρέπει να πληρωθούν πολλά χρήματα, και αν τα χρήματα από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι αρκετά, τότε πρέπει να βρεθούν από αλλού.
Αλλά τελικά βγαίνουν από τις τσέπες των καταναλωτών, είτε ά̲μ̲ε̲σ̲α̲ ̲ μέσω υψηλότερων λογαριασμών είτε έ̲μ̲μ̲ε̲σ̲α̲ μέσω υψηλότερων φόρων.
Δεν είναι μόνο αυτό. Οι ανεπτυγμένες χώρες κατασκεύασαν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πριν από δεκαετίες, όταν η ηλεκτρική ενέργεια προερχόταν από λίγους μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατασκευάζεται εκεί όπου φυσάει/είναι ηλιόλουστο ή έχει καλή πρόσβαση σε νερό που βρίσκεται σε ύψος ή κινείται γρήγορα (για τα υδροηλεκτρικά). Αυτά τα μέρη τείνουν να μην είναι εκεί όπου υπήρχαν παλαιά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή εκεί όπου βρίσκονται οι καταναλωτές.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται πολλές νέες υποδομές για να συνδεθούν όλα αυτά. Μαντέψτε ποιος πρέπει να πληρώσει γι' αυτό;
Ακολουθεί το ζήτημα της διαλείψεως: ο άνεμος και ο ήλιος μεταβάλλονται από στιγμή σε στιγμή. Τα μεμονωμένα σύννεφα έχουν μετρήσιμη διαφορά στην παραγωγή, όπως και οι ριπές του ανέμου.
Αυτό δημιουργεί δύο πρόσθετες προκλήσεις - η μία είναι ότι αν δεν υπάρχει άνεμος ή ήλιος, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πέφτει - η περίφημη "καμπύλη πάπιας" της Καλιφόρνια μετρά τον τρόπο με τον οποίο η ηλιακή παραγωγή μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας με μεγάλη πτώση κατά τη δύση του ηλίου, όταν οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο πρέπει να αναλάβουν.
Άλλες πηγές παραγωγής (δεν υπάρχει λύση αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα) πρέπει να είναι σε αναμονή για να λειτουργούν όταν η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές πέφτει. Αλλά κανείς δεν κατασκευάζει εφεδρεία, εκτός αν αξίζει τον κόπο - και αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων που πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές.
Το άλλο πρόβλημα με τη διαλείπουσα τάση είναι ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να εξισορροπούν την προσφορά και τη ζήτηση σε πραγματικό χρόνο. Ο εξοπλισμός του δικτύου μπορεί να καταστραφεί εάν η ισορροπία αυτή δεν διατηρείται εντός στενών ανοχών.
Εάν τα σύννεφα και οι ριπές ανέμου αλλάζουν την παροχή από στιγμή σε στιγμή, οι διαχειριστές του δικτύου πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια σειρά από τεχνικές, όπως η εκφόρτιση των μπαταριών, η μεταβολή της παραγωγής από συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ή η μεταβολή της κατανάλωσης από μεγάλους χρήστες σε μικρά χρονικά διαστήματα.
Όπως είναι φυσικό, κανείς δεν τα κάνει όλα αυτά δωρεάν. Άλλο ένα κόστος για τους καταναλωτές.
Το τελευταίο τσίμπημα στην ουρά είναι ότι η υποδομή του δικτύου, παρά την επέκτασή της για να αντεπεξέλθει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συχνά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη την παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ενέργεια.
Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια σπαταλιέται και οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αποζημιώνονται μέσω τελών "περικοπής" ή "συμφόρησης", τα οποία πληρώνουν και πάλι οι καταναλωτές.
Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Grid Strategies, το κόστος για τους καταναλωτές από τη συμφόρηση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 56% το 2022 σε περίπου 20,8 δισ. δολάρια από 13,3 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.
Στη Βρετανία, τα στοιχεία από το UK Wind Curtailment Monitor δείχνουν ότι οι καταναλωτές πλήρωσαν 125 εκατ. λίρες το 2022 για να απενεργοποιήσουν τα αιολικά πάρκα και 717 εκατ. λίρες για να αγοράσουν αντικαταστάτες παραγωγής με φυσικό αέριο. ...
Και για να επιτευχθεί το “καθαρό μηδέν” (Net Zero), ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα - διευρυμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διευρυμένο δίκτυο, εφεδρικά ορυκτά, εξισορρόπηση, επιδοτήσεις, πληρωμές περικοπών και όλα αυτά - θα πρέπει να επεκταθεί σε πολλαπλάσιο μέγεθος από το σημερινό, καθώς τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται άμεσα σε πράγματα όπως η θέρμανση και οι μεταφορές αντικαθίστανται με ηλεκτρική ενέργεια.
Όποιος νομίζει ότι όλα αυτά θα σημάνουν φθηνότερη ενέργεια, ονειρεύεται. Με όλο το σεβασμό, κύριε Πρόεδρε.
Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσίευση στην
Daily Telegraph
----Δικτυογραφία :
Don’t Believe The Renewables Myth. Wind And Solar Are Not Cheap - Climate Change Dispatch
https://climatechangedispatch.com/dont-believe-the-renewables-myth-wind-and-solar-are-not-cheap/
ελάχιστοι αρθρογράφοι στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρονται στην "μετά θάνατον" επιβάρυνση του πλανήτη μετά την 25ετία λειτουργίας του πανάκριβου (ενεργειακά) αυτού εξοπλισμού. Δεν έχω δει πουθενά οικονομοτεχνική ανάλυση του κόστους διάλυσης / ανακύκλωσης / σκραπ π.χ. ενός πάρκου φ/β. Δείτε τι γίνεται στην Γκάνα από τις καραβιές παρεμφερών απορριμμάτων που με την ανοχή των τοπικών αρχών παραμένουν άταφα για πάντα. Για να μην αναφερθώ στην απώλεια γεωργικού εισοδήματος ή γεωργικής παραγωγής στις εκτάσεις που ισοπεδώθηκαν για να εγκατασταθούν πάνελς. Το πράσινο παραμύθι έχει κι άλλα κεφάλαια.