Το Κόστος των «Έξυπνων» Πόλεων Περιλαμβάνει την Απώλεια της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, τα Ηλεκτρονικά Απόβλητα, το Περιβάλλον και τη Ρύπανση
Αγαπητοί αναγνώστες, σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τα άρθρα μου! Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν συμπεριλαμβάνατε τον σύνδεσμο του άρθρου κατά την αναδημοσίευση, ώστε να δίνετε τη δυνατότητα και σε άλλους να τα διαβάσουν στην πρωτογενή τους πηγή. Ευχαριστώ για την κατανόηση!
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - 27 Ιουνίου 2021 | R. Raveendran |
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Μια νέα μετα-ολοκληρωτική ποιοτική ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Buildings παρουσιάζει τα πολυεπίπεδα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εφαρμογή έξυπνων κτιριακών δομών, ειδικά με τις συσκευές 5G και IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων). Οι ερευνητές διαπίστωσαν απειλές για την κυβερνοασφάλεια και επιπτώσεις από την ακτινοβολία, «ειδικά από τα κύτταρα 5G που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το άτομο, βιολογικά και διανοητικά». Η εργασία εστιάζει επίσης στα ηλεκτρονικά απόβλητα και την κατανάλωση ενέργειας.
Οι συγγραφείς αμφισβητούν τη ρητορική ότι το 5G εξοικονομεί ενέργεια. Η εργασία τεκμηριώνει ότι επειδή απαιτούνται τόσοι πολλοί πρόσθετοι πύργοι κυψελών και κεραίες για το 5G «μπορεί να αμφισβητηθεί η γενική αντίληψη ότι η ασύρματη μεταφορά δεδομένων εξοικονομεί ενέργεια ή ότι μπορεί να λειτουργήσει ως εξολοθρευτής CO2». Οι συγγραφείς συνιστούν μια ενδελεχή ανάλυση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μαζικών κέντρων δεδομένων και της υποθαλάσσιας οπτικής καλωδίωσης.
Διαβάστε ολόκληρη την εργασία στη διεύθυνση https://www.mdpi.com/2075-5309/11/6/251/htm
« Αυτή η νέα εργασία θα πρέπει να αποτελέσει έκκληση για δράση για τους πολεοδόμους μας και τους εκλεγμένους ηγέτες παγκοσμίως. Μια ανάλυση από την κούνια μέχρι τον τάφο των λεγόμενων «έξυπνων» πόλεων θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση πριν κάνουμε άλμα στο 5G. Όπως περιγράφει αυτό το έγγραφο, το πραγματικό κόστος του 5G και του διαδικτύου των πραγμάτων περιλαμβάνει απειλές κυβερνοασφάλειας, ηλεκτρομαγνητική ρύπανση, ηλεκτρονικά απόβλητα και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα κέντρα δεδομένων και τον πολλαπλασιασμό των υποθαλάσσιων καλωδίων. Η λέξη «έξυπνη» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα τσουνάμι υποδομών και τεχνολογίας που βλάπτει το περιβάλλον μας και απειλεί την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε η Theodora Scarato, Εκτελεστική Διευθύντρια του Environmental Health Trust, συν-συγγραφέας της εργασίας «Building Science and Radiofrequency Radiation: What Makes Smart and Healthy Buildings» ("Οικοδομική επιστήμη και ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων: Τι κάνει τα έξυπνα και υγιή κτίρια"), το οποίο τεκμηριώνει γιατί και πώς να μειωθεί/εξαλειφθεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (ασύρματη) στα κτίρια. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφαλή και βιώσιμη τεχνολογία για να προστατεύσουμε το υγιές μέλλον των παιδιών μας».
Περίληψη
Τα έξυπνα κτίρια που αναπτύσσουν το 5G και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) θεωρούνται ως η επόμενη βιώσιμη λύση που μπορεί να ενσωματωθεί απρόσκοπτα σε όλους τους τομείς του δομημένου περιβάλλοντος. Τα οφέλη είναι καλά διαφημισμένα και κυμαίνονται από την πρόκληση ευεξίας και την παρακολούθηση της υγείας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας, έως την εξοικονόμηση ενέργειας. Συγκριτικά, οι δυνητικοί αρνητικοί κίνδυνοι είναι λιγότερο γνωστοί και αφορούν κυρίως απειλές κυβερνοασφάλειας και επιπτώσεις ακτινοβολίας. Αυτή η μετα-ολοκληρωτική ποιοτική συνθετική έρευνα προσπάθησε να προσδιορίσει τα πιθανά υποκείμενα μειονεκτήματα από την ανάπτυξη έξυπνων κτιρίων και κατά πόσον αυτά αντισταθμίζουν τα πιθανά οφέλη. Η μελέτη προσδιόρισε πέντε κύρια θέματα ως απειλές των έξυπνων κτιρίων: την υπερπληθώρα κέντρων δεδομένων, τον πολλαπλασιασμό των υποθαλάσσιων καλωδίων, την ανησυχία για τις απειλές κυβερνοασφάλειας, την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση και τη συσσώρευση ηλεκτρονικών αποβλήτων. Περαιτέρω, στην εργασία συζητούνται οι επιπτώσεις της ανάκαμψης στους ανθρώπους και το περιβάλλον, καθώς η υλοποίηση των έξυπνων κτιρίων γίνεται πραγματικότητα. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι, αν και ορισμένες πτυχές των έξυπνων κτιρίων έχουν τα απτά τους οφέλη, οι πιθανές επιπτώσεις από αυτές τις όχι και τόσο συζητημένες απειλές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πρώτες, όταν όλες οι προοπτικές και οι αλληλεπιδράσεις αναλύονται συλλογικά και όχι μεμονωμένα. Προβολή πλήρους κειμένου
Συμπεράσματα
Τα έξυπνα κτίρια θεωρούνται ως η φουτουριστική αλλαγή στο δομημένο περιβάλλον. Μαζί με τα έξυπνα οχήματα, θεωρείται ότι θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου ενσωματώνοντας έξυπνες συσκευές που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να παράγουν ζωντανές πληροφορίες για την ανάλυση δεδομένων ώστε να συνταγογραφούν τη λύση σε προβλήματα που κυμαίνονται από την ενεργειακή απόδοση έως την υγεία είναι. Ενώ οι τεχνολογικές εταιρείες διαφημίζουν τα οφέλη των έξυπνων κτιρίων και των έξυπνων πόλεων, υπάρχει εξίσου μεγάλη ανάγκη κατανόησης των μειονεκτημάτων που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη αυτών των έξυπνων πόλεων/έξυπνων κτιρίων. Αυτή η μετα-ολοκληρωτική ποιοτική ερευνητική εργασία προσπάθησε να κατανοήσει και να συσχετίσει τα πολυεπίπεδα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εφαρμογή αυτών των δομών, ειδικά με το 5G και τις συσκευές IoT. Εκτός από τις απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας, ιδίως από τις κυψέλες 5G που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το άτομο, βιολογικά και ψυχικά, συνιστάται ιδιαίτερα μια ενδελεχής ανάλυση των έμμεσων επιπτώσεων, όπως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ογκώδη κέντρα δεδομένων και την υποθαλάσσια οπτική καλωδίωση, ώστε να εξουδετερωθεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που τα κτίρια αυτά ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν μέσω αποδοτικών συσκευών. Η μελέτη εξέτασε επίσης την πιθανή ρύπανση από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που μπορεί να προκύψει από τη διάθεση αποβλήτων ηλεκτρονικών ειδών και την πιθανή αρνητική συμβολή της στο περιβάλλον. Τέλος, η μελέτη αυτή προειδοποιεί ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την ποσοτικοποίηση τόσο των οφελών όσο και των απειλών σε συγκριτική κλίμακα, ώστε να εξακριβωθεί εάν υπάρχει πιθανότητα οι απειλές να είναι πιο επιζήμιες από τα οφέλη. Ο υποκείμενος στόχος είναι ότι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή πρέπει να θεωρηθούν ως ύψιστη προτεραιότητα πριν από την ανάπτυξη μιας τέτοιας τεχνολογίας σε παγκόσμια κλίμακα.
Γενικά, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι ασύρματες συνδέσεις μειώνουν τις εκπομπές CO2. Ωστόσο, η ασύρματη μεταφορά δεδομένων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο για μικρή απόσταση (η απόσταση εξαρτάται από τη συχνότητα λειτουργίας των έξυπνων συσκευών), για παράδειγμα, για το 4G, η ασύρματη μετάδοση δεδομένων είναι περίπου 1000 μίλια, ενώ, για το 5G, είναι μόνο 10 μίλια. Ως αποτέλεσμα, απαιτούνται πρόσθετοι πύργοι αναμετάδοσης κυψελών και κεραίες για τη λειτουργία των συσκευών 5G [95]. Ως αποτέλεσμα, η γενική αντίληψη ότι η ασύρματη μεταφορά δεδομένων εξοικονομεί ενέργεια ή ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «εξολοθρευτής του CO2» μπορεί να διαψευστεί. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα από οποιαδήποτε συσκευή αισθητήρα θα πρέπει να ακολουθήσουν μια ενσύρματη διαδρομή για σχεδόν το 99% του χρόνου διαδρομής τους για να φτάσουν πίσω στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη [96]. Έτσι, τα έξυπνα κτίρια που λειτουργούν με πολλαπλές έξυπνες συσκευές που συνδέονται σε ένα δίκτυο απαιτούν την εγκατάσταση περισσότερων υποθαλάσσιων καλωδίων.
Raveendran R, Tabet Aoul KA. Μια μετα-διεπιστημονική ποιοτική μελέτη σχετικά με τις κρυφές απειλές των έξυπνων κτιρίων/πόλεων και τις συναφείς επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Buildings. 2021; 11(6):251. https://doi.org/10.3390/buildings11060251
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία:
The Cost of “Smart” Cities Include Cybersecurity, E-waste, Environment and Pollution - Environmental Health Trust
https://ehtrust.org/the-cost-of-smart-cities-include-cybersecurity-e-waste-environment-and-pollution/