Η Απροκάλυπτη Προπαγάνδα Της Βρετανικής Κυβέρνησης Και Των Εταιρικών Μέσων Ενημέρωσης Σε Μια Προσπάθεια Να Πείσουν Το Κοινό Ότι Οι Ψηφιακές Ταυτότητες «Θα Το Ωφελήσουν»...
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Rhoda Wilson | 5 Ιανουαρίου 2025
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Keir Starmer, εντείνει την προσπάθειά της για ένα σύστημα ψηφιακών ταυτοτήτων, με την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Ψηφιακών Ταυτοτήτων και Χαρακτηριστικών (Office for Digital Identities and Attributes) και του Πλαισίου Εμπιστοσύνης Ψηφιακών Ταυτοτήτων και Χαρακτηριστικών ("DIATF" - Digital Identity and Attributes Trust Framework).
Η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης προωθούν την ψηφιακή ταυτότητα ως μια βολική και αποτελεσματική λύση, με τον Τόνι Μπλερ και άλλους υποστηρικτές να διαφημίζουν τα πιθανά οφέλη της, αλλά να αγνοούν τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τους πιθανούς κινδύνους.
Το σύστημα ψηφιακής ταυτότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη επιτήρηση και έλεγχο και είναι πιθανό να συνδεθεί με τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών (CBDC), τα οποία θα απαιτούσαν ένα υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση σύστημα ψηφιακής ταυτότητας.
Ακριβώς όπως το ρολόϊ, η Προπαγάνδα για την Ψηφιακή Ταυτότητα (Digital ID) ξεκινάει στο Ηνωμένο Βασίλειο
Του Nick Corbishley όπως δημοσιεύτηκε από το Naked Capitalism στις 3 Ιανουαρίου 2024
Αφού απέφυγαν το θέμα για χρόνια, τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν τώρα να κατασκευάσουν δημόσιο εφησυχασμό και συναίνεση για την κυβερνητική ατζέντα για την ψηφιακή ταυτότητα - και κατ' επέκταση για το CBDC.
Στις 5 Ιουλίου, την ημέρα που ο Keir Starmer έγινε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, στοιχηματίσαμε ότι μια κυβέρνηση Starmer θα εντείνει την προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός συστήματος ψηφιακών ταυτοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο - μια χώρα που, μέχρι τώρα, αντιστάθηκε σε όλες τις πρόσφατες προσπάθειες για την εισαγωγή ενός συστήματος ταυτοτήτων, συμπεριλαμβανομένου, κυρίως, του παρασκηνιακού συμβούλου και μέντορα του Starmer, Tony Blair.
Δυστυχώς, αυτή η πρόβλεψη έχει αποδειχθεί σχεδόν ακριβής. Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Starmer έχει:
Ξεκίνησε τη λειτουργία του νέου Γραφείου Ψηφιακών Ταυτοτήτων και Χαρακτηριστικών, με αποστολή την εποπτεία της αγοράς ψηφιακών ταυτοτήτων της χώρας. Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, σχεδόν 50 οργανισμοί με πιστοποιημένες υπηρεσίες DIATF είχαν προστεθεί στο μητρώο του γραφείου.
Δεσμεύτηκε να διαθέσει ψηφιακή ταυτότητα για τους βετεράνους του στρατού. Όπως και στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώκει επίσης να λανσάρει μια ψηφιακή άδεια οδήγησης μέχρι το επόμενο έτος.
Ανακοίνωσε σχέδια για τη θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με την ψηφιακή ταυτότητα για σκοπούς επαλήθευσης της ηλικίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν ψηφιακά πορτοφόλια ταυτότητας στα τηλέφωνά τους για να αποδεικνύουν ότι είναι άνω των 18 ετών όταν επισκέπτονται παμπ, εστιατόρια και καταστήματα.
Τώρα, η προπαγάνδα έχει αρχίσει να κινείται και τα κύρια σημεία πώλησης, όπως πάντα, είναι η «ταχύτητα» και η «ευκολία»:
Στο πρώτο του διαφημιστικό σποτ, το Υπουργείο Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας επέλεξε μια βρετανική παμπ για να παρουσιάσει τα οφέλη της ψηφιακής ταυτότητας. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ στο κοινό, καθιστώντας το υποχρεωτικό για την πρόσβαση σε αθλητικά γήπεδα. Στην Ισπανία, η κυβέρνηση προσπαθεί να το καταστήσει προαπαιτούμενο για την πρόσβαση σε διαδικτυακό πορνό, ενώ η Αυστραλία μόλις ψήφισε νόμο που καθιστά απαραίτητο για όλους τους Αυστραλούς να επαληθεύουν την ηλικία τους (προφανώς με τη νεοσύστατη ψηφιακή ταυτότητα) για να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενα άρθρα, τα προγράμματα ψηφιακών ταυτοτήτων και τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών ("CBDC") με τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που θα μπορούσαν να απασχολήσουν τις σημερινές κοινωνίες, καθώς απειλούν να μετασχηματίσουν τις κοινωνίες και τις ζωές μας πέρα από κάθε αναγνώριση, παρέχοντας στις κυβερνήσεις και στους εταιρικούς εταίρους τους πολύ πιο λεπτομερή έλεγχο στη ζωή μας - ακριβώς σε μια εποχή που η δημοκρατία υποχωρεί σε όλη τη Δύση, ο αυταρχισμός αυξάνεται και η εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση βυθίζεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Δεδομένων των όσων διακυβεύονται, οι ψηφιακές δημόσιες υποδομές, όπως οι ψηφιακές ταυτότητες και τα CBDC, θα πρέπει να συζητούνται σε κάθε κοινοβούλιο κάθε χώρας και σε κάθε τραπέζι σε κάθε χώρα του κόσμου. Αυτό αρχίζει επιτέλους να συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αν τα πρώτα σημάδια είναι ενδεικτικά, είναι πιθανό να πρόκειται λιγότερο για μια ανοιχτή συζήτηση παρά για έναν καταιγισμό προπαγανδιστικών λόγων. Μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, υπήρξαν άρθρα και άρθρα σύνταξης για τα πιθανά θαύματα της ψηφιακής ταυτότητας στην Daily Mail, στους Times του Λονδίνου, στους Financial Times και στο Sky News.
Σε ένα άρθρο του στην Daily Mail, ο Tony Blair, με χαρακτηριστικό ζήλο για την ψηφιακή δημόσια υποδομή ("DPI"), προβάλλει την ψηφιακή ταυτότητα ως φάρμακο για σχεδόν τα πάντα, από τη μείωση των λιστών αναμονής του NHS έως τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών, τη μείωση της απάτης στα επιδόματα και την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου:
Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Από τις 45 κυβερνήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε, θα εκτιμούσα ότι τα τρία τέταρτα από αυτές υιοθετούν κάποια μορφή ψηφιακής ταυτότητας. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ajay Banga, δήλωσε ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη συνεργασία της Τράπεζας με τους ηγέτες. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της τεράστιας, σεισμικής αλλαγής που θα επιφέρει αυτή η τεχνολογική επανάσταση.
Μεταμορφώνει την ανακάλυψη φαρμάκων, με μια ολόκληρη σειρά νέων θεραπειών που θα μας δώσουν την ευκαιρία να στρέψουμε ριζικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης προς την πρόληψη των ασθενειών και όχι προς τη θεραπεία. Αν χρησιμοποιούσαμε τις δυνατότητες της αναγνώρισης προσώπου, των δεδομένων και του DNA, θα μειώναμε τα ποσοστά εγκληματικότητας με όχι μικρά, αλλά καθοριστικά περιθώρια. Υπάρχουν τώρα διαθέσιμες διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές που θα μπορούσαν να παρέχουν προσωπική διδασκαλία στους μαθητές.
Χρειαζόμαστε όμως την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή για να έχουμε πρόσβαση σε όλα αυτά. Και η ψηφιακή ταυτότητα αποτελεί ουσιαστικό μέρος αυτής της υποδομής.
Tony Blair: Οι φόροι είναι υψηλοί. Το NHS καταρρέει στις ραφές. Χρειαζόμαστε μια διαταραχή μια φορά στη γενιά. Δείτε τι θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα , Daily Mail, 11 Δεκεμβρίου 2024
[Σχετικά: Πρόβλημα-Αντίδραση-Λύση: Η Βρετανία καταρρέει, μια ψηφιακή ταυτότητα θα διορθώσει τα πάντα, λέει ο Tony Blair ]
Στο άρθρο της, "Γιατί η Βρετανία χρειάζεται ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας", που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι Financial Times καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "αν η Βρετανία θέλει ένα πραγματικά σύγχρονο κράτος", η ψηφιακή ταυτότητα είναι "μια ιδέα της οποίας η ώρα έχει έρθει". Το άρθρο επικαλείται εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Tony Blair για την Παγκόσμια Αλλαγή (ποιος άλλος;) ότι ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας θα μπορούσε να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, "κυρίως με τη μείωση της απάτης στα επιδόματα και τη βελτίωση της είσπραξης φόρων, πέρα από τα ευρύτερα οικονομικά οφέλη":
Υπολογίζει ότι ένα εθελοντικό σύστημα, το οποίο θα βασίζεται εν μέρει στην υφιστάμενη -αλλά χαμηλού προφίλ- πρωτοβουλία της κυβέρνησης One Login για τη δυνατότητα ενιαίας σύνδεσης στις κυβερνητικές υπηρεσίες, θα μπορούσε να δημιουργηθεί εντός μιας κοινοβουλευτικής περιόδου και το 90% των πολιτών θα μπορούσε να εγγραφεί.
Γιατί η Βρετανία χρειάζεται ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας , Financial Times, 15 Δεκεμβρίου 2024
Πώς θα επιτύχουν μια τόσο μεγάλη απορρόφηση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς εξαναγκασμό; Ωστόσο, σύμφωνα με τους Times, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου τάσσεται υπέρ της ψηφιακής ταυτότητας, επικαλούμενη πρόσφατη δημοσκόπηση για τους Times και την Επιτροπή Δικαιοσύνης:
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων των Τόρις υποστήριξαν την καθιέρωση ψηφιακών ταυτοτήτων, σε σύγκριση με το 12% που ήταν αντίθετοι. Το 60% όσων ψήφισαν Εργατικούς στις προηγούμενες εκλογές ήταν υπέρ της πολιτικής αυτής και το 15% ήταν εναντίον της. Μεταξύ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, το 54% υποστήριζε την ιδέα έναντι 16% που δεν την υποστήριζε. Για τη Μεταρρύθμιση, η κατανομή ήταν 59 τοις εκατό υπέρ και 21 τοις εκατό κατά.
Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες υποστηρίζουν τις ψηφιακές ταυτότητες, The Times, 12 Δεκεμβρίου 2024
Θα πρέπει ίσως να είναι κανείς επιφυλακτικός στο να παίρνει τοις μετρητοίς στα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, ειδικά όταν τα εν λόγω αποτελέσματα φαίνεται να συμφωνούν απόλυτα με τους μακροπρόθεσμους πολιτικούς στόχους της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι αναγνώστες μπορεί να θυμούνται ότι το 2021, μια πληθώρα δημοσκοπήσεων ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει την εξάπλωση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης μιας από το Serco Institute, μια διεθνή δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με τον όμιλο Serco, μια βρετανική πολυεθνική εταιρεία στον τομέα της άμυνας, της υγείας, του διαστήματος, της δικαιοσύνης, της μετανάστευσης, των υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών και των μεταφορών.
Όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο ίδιος ο Blair, στην πραγματικότητα το βρετανικό κοινό θα χρειαστεί "λίγη πειθώ " για να αγκαλιάσει την ψηφιακή ταυτότητα. Αυτό είναι πιθανώς το σημείο στο οποίο έρχονται τα εταιρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τι Δεν Αναφέρεται;
Υπάρχουν τόσα πολλά κενά στη συζήτηση των μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή ταυτότητα που είναι δύσκολο να ξέρεις από πού να αρχίσεις. Οι Financial Times, προς τιμήν τους, παραδέχονται ότι "η Βρετανία έχει ένα θλιβερό ρεκόρ στην πληροφορική του δημόσιου τομέα - σκεφτείτε το σκάνδαλο του Post Office Horizon". Αυτό που παραλείπει είναι το γεγονός ότι αυτό το καταστροφικό κυβερνητικό πρόγραμμα πληροφορικής, το οποίο κατέστρεψε τις ζωές χιλιάδων υποδιευθυντών των ταχυδρομείων, ήταν πνευματικό παιδί του Tony Blair, του ανθρώπου που τα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τώρα ως αυθεντία σε όλα τα τεχνολογικά θέματα.
Επίσης, το άρθρο των Financial Times δεν αναφέρει ότι ο Blair είχε προειδοποιηθεί ότι το σύστημα πληροφορικής Horizon θα μπορούσε να είναι ελαττωματικό πριν από την ανάπτυξή του, αλλά επέλεξε να προχωρήσει παρ' όλα αυτά. Όταν τα αναμενόμενα προβλήματα άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια, η κυβέρνησή του έκανε ό,τι μπορούσε για να τα συγκαλύψει. Ωστόσο, με κάποιο τρόπο ο Tony Blair και το ίδρυμά του εξακολουθούν να αποτελούν φωνή κύρους σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης.
Το σκάνδαλο του Post Office Horizon είναι μόνο ένα από μια λίστα καταστροφών πληροφορικής που επέβλεψαν διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις, όπως μας υπενθύμισε πρόσφατα ο τακτικός σχολιαστής μας στο Ηνωμένο Βασίλειο Paul Greenwood:
Αυτό σας το παρουσιάζει το ίδιο καθεστώς που δεν μπορεί:
α) να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές πύλες στα μεγάλα αεροδρόμια,
β) έχει επανειλημμένα αναβάλει τα eVisas επειδή δεν μπορεί να τα κάνει να λειτουργήσουν- και,
γ) έχει επανειλημμένα αναβάλει τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στα σύνορα επειδή ... δεν μπορεί να το κάνει να λειτουργήσει ...(Για να μην αναφέρουμε) τη μεγάλη καταστροφή των υπολογιστών του NHS ... το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής στην Ευρώπη ... [που κόστισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες και δεν ξεκίνησε ποτέ].
Η καταστροφή των υπολογιστών του NHS, που σήμερα χρησιμοποιείται ως μελέτη περίπτωσης για το πώς τα μεγάλα κυβερνητικά έργα πληροφορικής μπορούν να πάνε θεαματικά στραβά, κοστίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε σπαταλημένα δημόσια κονδύλια, ξεκίνησε επίσης από τον Anthony Charles Linton Blair. Σε αυτό συμμετείχαν κολοσσοί της συμβουλευτικής πληροφορικής, όπως η Accenture και η Fujitsu, η οποία ήταν η επικεφαλής εταιρεία πίσω από το σύστημα Post Office Horizon και έχει επιλεγεί να ηγηθεί του συστήματος ψηφιακής ταυτότητας, παρά τη δέσμευσή της νωρίτερα φέτος να απέχει από τη συμμετοχή της στις δημόσιες συμβάσεις της βρετανικής κυβέρνησης.
Από τα τέσσερα άρθρα σχετικά με την ψηφιακή ταυτότητα, κανένα δεν έχει προσφέρει κάτι περισσότερο από μια συμβολική παράγραφο σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τα μειονεκτήματα της ψηφιακής ταυτότητας. Όπως ανέφερε περιχαρής η κορυφαία έκδοση της βιομηχανίας Biometric Update στις 16 Δεκεμβρίου, ο βρετανικός Τύπος "πείστηκε" για την ψηφιακή ταυτότητα και τώρα αρχίζει να "εξηγεί το γιατί" στο βρετανικό κοινό.
Άλλα θέματα που αγνοούνται πλήρως ή αποσιωπούνται περιλαμβάνουν:
1. Προστασία της ιδιωτικής ζωής. Και τα τέσσερα άρθρα αναφέρουν ότι η ψηφιακή ταυτότητα απειλεί την ιδιωτική ζωή. Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι "τα επιχειρήματα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής έχουν λιγότερη ισχύ όταν οι περισσότεροι ενήλικες έχουν ευχαρίστως smartphones γεμάτα με εφαρμογές που μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα, από το πόσα βήματα κάνουν μέχρι το χρώμα των κάλτσες που αγοράζουν". Ωστόσο, όπως επεσήμαναν ορισμένοι αναγνώστες των Financial Times στο νήμα των σχολίων, αυτές οι εφαρμογές μπορούν να απενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Και ποιος μπορεί να πει ότι το κινητό τηλέφωνο του καθενός είναι "γεμάτο εφαρμογές"; Το δικό μου, για παράδειγμα, έχει μόνο δύο σε αυτό (Spotify και WhatsApp).
Ένα πράγμα που θα διασφαλίσει ένα σχεδόν υποχρεωτικό σύστημα ψηφιακής ταυτότητας είναι ότι δεν θα είμαστε ποτέ χωρίς τα αξιόπιστα κινητά μας τηλέφωνα. Αυτού του είδους ο "ψηφιακός εξαναγκασμός" -ένας όρος που έμαθα από τον Γερμανό οικονομικό δημοσιογράφο και ακτιβιστή των ψηφιακών δικαιωμάτων, Norbert Häring- βρίσκεται σε έξαρση σχεδόν παντού. Όπως ανέφερε ο Häring τον Σεπτέμβριο, αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ένας από τους κύριους οργανισμούς που πιέζουν για την ταχεία ανάπτυξη ψηφιακών δημόσιων υποδομών (ψηφιακή ταυτότητα, ψηφιακές κάρτες υγείας, συστήματα άμεσων πληρωμών, ψηφιακό νόμισμα κεντρικών τραπεζών κ.λπ.) είναι ο ελεγχόμενος από τις επιχειρήσεις και συνεργαζόμενος με το WEF Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
2. Ασφάλεια. Ένα άλλο μείζον ζήτημα με την ψηφιακή ταυτότητα είναι η ασφάλεια, αν και αποσιωπάται εντελώς στα άρθρα των εταιρικών μέσων ενημέρωσης. Ενώ οι Financial Times αναφέρουν "κινδύνους με hacking και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο", ισχυρίζονται επίσης ότι η ψηφιακή ταυτότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της "απάτης ταυτότητας". Ωστόσο, η Νορβηγία και η Σουηδία υποφέρουν από επιδημία κλοπής ταυτότητας και εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, παρά το γεγονός ότι έχουν αναπτύξει συστήματα ψηφιακής ταυτότητας πριν από χρόνια, τα οποία έχουν πλέον ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Στη Σουηδία, πολλά εγκλήματα στον κυβερνοχώρο αφορούν το BankID, το πανταχού παρόν ψηφιακό σύστημα εξουσιοδότησης που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι Σουηδοί ενήλικες.
Η Ινδία, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας στον κόσμο που βασίζεται σε βιομετρικά στοιχεία, το Aadhaar, έχει υποστεί τεράστια προβλήματα ασφάλειας, από την κλοπή ταυτότητας έως αναρίθμητες παραβιάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων δύο παραβιάσεων κατά τις οποίες παραβιάστηκαν τα δεδομένα περίπου ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Πολλά από αυτά κατέληξαν προς πώληση στο διαδίκτυο. Τα εν λόγω δεδομένα περιλάμβαναν τα βιομετρικά αναγνωριστικά του κάθε ατόμου (δηλαδή τις σαρώσεις της ίριδας και των δακτυλικών αποτυπωμάτων του). Εάν αυτά τα δεδομένα υποκλαπούν, δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί η ζημία. Δεν μπορείτε να αλλάξετε ή να ακυρώσετε την ίριδα ή το δακτυλικό σας αποτύπωμα όπως μπορείτε να αλλάξετε έναν κωδικό πρόσβασης ή να ακυρώσετε μια πιστωτική κάρτα.
Στη Νοτιοανατολική Ασία, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν βάλει στο στόχαστρο χρήστες iOS με κακόβουλο λογισμικό που υποκλέπτει σαρώσεις προσώπου από τους χρήστες των συσκευών Apple για να εισβάλουν και να κλέψουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς - κάτι που θεωρείται παγκόσμια πρωτοτυπία. Ομοίως, στην Ινδία, υπήρξαν αναφορές για άδειασμα τραπεζικών λογαριασμών με τη χρήση παραβιασμένων αριθμών Aadhaar και βιομετρικών αναγνωριστικών.
Καθώς μεταβαίνουμε σε έναν κόσμο όπου η ψηφιακή δημόσια υποδομή ("DPI") κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας, η ασφάλεια των δεδομένων μας, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών αναγνωριστικών μας, φαίνεται να κινδυνεύει όλο και περισσότερο. Από όλα τα βρετανικά άρθρα σχετικά με την ψηφιακή ταυτότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε ένα δεν αναφέρει ούτε μία φορά τη λέξη "βιομετρικά", ίσως επειδή αυτό θα μπορούσε πράγματι να τρομάξει ορισμένους αναγνώστες.
3. Αποκλεισμός. Αν και συχνά προβάλλεται ως εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής ένταξης, η πραγματικότητα είναι ότι τα συστήματα ψηφιακής ταυτότητας είναι εγγενώς αποκλεισμού. Όπως παραδέχεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ("WEF"), ενώ οι επαληθεύσιμες ταυτότητες "δημιουργούν νέες αγορές και επιχειρηματικούς κλάδους" για τις εταιρείες, ιδίως εκείνες της τεχνολογικής βιομηχανίας που θα βοηθήσουν στη λειτουργία των συστημάτων, ενώ παράλληλα θα απορροφούν όλα τα δεδομένα, επίσης (η υπογράμμιση δική μου) "ανοίγουν (ή κλείνουν) τον ψηφιακό κόσμο για τα άτομα".
Δεν είναι μόνο ο ψηφιακός κόσμος που θα μπορούσε να καταλήξει να αποκλειστεί- το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με μεγάλο μέρος του αναλογικού κόσμου. Όπως υποδηλώνει το πανταχού παρόν infographic του WEF, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας, όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα, θα μπορούσε να αγγίξει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, από την υγεία μας (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων που πρέπει να λαμβάνουμε) μέχρι τα χρήματά μας, τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες, τις ιδιωτικές και δημόσιες επικοινωνίες μας, τις πληροφορίες στις οποίες έχουμε πρόσβαση, τις συναλλαγές μας με την κυβέρνηση, το φαγητό που τρώμε και τα αγαθά που αγοράζουμε.
Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στις κυβερνήσεις και στις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται πρωτοφανή επίπεδα εποπτείας και εξουσίας ελέγχου.
4. Μια πύλη προς τα CBDC. Ένα άλλο πράγμα που δεν αναφέρεται σε κανένα από τα άρθρα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η ψηφιακή ταυτότητα ως πύλη προς τα CBDCs. Το 2021, οι Financial Times παραδέχθηκαν ότι χωρίς ένα υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση σύστημα ψηφιακής ταυτότητας, τα CBDCs θα ήταν ανεφάρμοστα:
Αυτό που φαίνεται να δείχνει η έρευνα και ο πειραματισμός του CBDC είναι ότι θα είναι σχεδόν αδύνατη η έκδοση τέτοιων νομισμάτων εκτός ενός ολοκληρωμένου εθνικού συστήματος διαχείρισης ψηφιακών ταυτοτήτων. Σημασία: που περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα, πιστωτικό ιστορικό και άλλες μορφές σχετικών πληροφοριών.
Γιατί τα CBDCs πιθανότατα θα βασίζονται σε ταυτότητα, Financial Times, 5 Μαΐου 2021
Να ο πρώην διοικητής της Riksbank της Σουηδίας, Stefan Invges, που παραδέχθηκε ανοιχτά το 2018 ότι χωρίς «μια ψηφιακή ταυτότητα που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση», «η οποία εξηγεί σε ψηφιακή μορφή ποιος είσαι, δεν μπορείς να λειτουργήσεις ένα σύστημα CBDC»:
Έτσι, αν η ψηφιακή ταυτότητα συμβαδίζει με τα CBDCs, τότε σίγουρα κάθε ισορροπημένη συζήτηση για την ψηφιακή ταυτότητα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές, ενός CBDC - συμπεριλαμβανομένων των πιθανών προγραμματιζόμενων χαρακτηριστικών του. Εξάλλου, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνονται αρκετά προσηλωμένοι στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής λίρας, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση σχεδιασμού. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Βρετανοί φαίνεται να τρέφουν υποψίες παρά ενθουσιασμό για μια τέτοια προοπτική, η παράλειψή της από την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης μέχρι στιγμής δεν αποτελεί έκπληξη.
Προφανώς, όλες οι συζητήσεις για την ψηφιακή ταυτότητα στα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι κάθε άλλο παρά ισορροπημένες - εκτός, βέβαια, αν το επίκεντρο είναι το σύστημα ψηφιακής ταυτότητας που αναπτύσσεται στην Κίνα. Όπως αναφέραμε τον Αύγουστο, ορισμένα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού Time, των New York Times, των Financial Times, The Economist και το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση Radio Free Asia, προειδοποίησαν πρόσφατα για το σχεδιαζόμενο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο υποτιθέμενος στόχος του νέου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας είναι να περιορίσει τις προσωπικές πληροφορίες που μπορούν να συλλέγουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες από τους χρήστες τους. Ωστόσο, στον υπότιτλο του άρθρου του, "China's New Plan for Tracking People Online", ο Economist αναρωτιέται αν η πρόταση για την ψηφιακή ταυτότητα «αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών ή του Κομμουνιστικού Κόμματος». Οι Financial Times επικαλούνται τις ανησυχίες ενός δυτικού συμβούλου με έδρα την Κίνα ότι οι προτάσεις θα μπορούσαν «να επεκτείνουν σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης να παρακολουθεί τη δραστηριότητα των ανθρώπων στο διαδίκτυο».
Το ίδιο ακριβώς πράγμα θα μπορούσε να ειπωθεί και για τα συστήματα ψηφιακής ταυτότητας που αναπτύσσουν σχεδόν όλες οι δυτικές κυβερνήσεις, αλλά δεν συμβαίνει ποτέ. Η μόνη φορά που τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία καταδέχονται να ρίξουν μια κριτική ματιά στα αναδυόμενα συστήματα ψηφιακών ταυτοτήτων είναι όταν πρόκειται για μη δυτικές χώρες, ιδίως την Κίνα και την Ινδία. Αντίθετα, όταν πρόκειται για τα συστήματα που αναπτύσσουν οι δυτικές κυβερνήσεις, η βασική αντίδραση των μέσων ενημέρωσης είναι η σιωπή. Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, ο βαθιά ριζωμένος σκεπτικισμός του κοινού για την ανάγκη ενός εθνικού συστήματος ταυτότητας απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση: κραυγαλέα προπαγάνδα. Ο χρόνος θα δείξει σύντομα αν θα πετύχει.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου. 🙏
---Δικτυογραφία :
The UK government and corporate media’s blatant propaganda in an attempt to convince the public that digital IDs will benefit them – The Expose
https://expose-news.com/2025/01/05/medias-blatant-propaganda-about-digital-ids/