Παράνομη Μετανάστευση: Η Γερμανία Θα Απελαύνει Ταχύτερα τους Αιτούντες Άσυλο που Απορρίφθηκαν
Μετάφραση: Απολλόδωρος
25 Οκτωβρίου 2023 | Volker Witting | Διάβαστε το εδώ.
Η απέλαση ως αποτρεπτικός παράγοντας; Ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων έχει θέσει υπό πίεση τη γερμανική κυβέρνηση. Τώρα, σχεδιάζει να επιταχύνει τις απελάσεις των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο μιας αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής.
Ο αυξανόμενος αριθμός μεταναστών και προσφύγων και ο χαμηλός αριθμός απελάσεων έχει γίνει μείζον πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία, με τους δεξιούς λαϊκιστές να εκμεταλλεύονται το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα.
Ο καγκελάριος Olaf Scholz ανακοίνωσε μια πιο σκληρή πολιτική ασύλου σε μια μεγάλη συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, στην οποία υποσχέθηκε: "Πρέπει επιτέλους να απελάσουμε σε μεγάλη κλίμακα όσους δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία". Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι διαδικασίες απέλασης συχνά σέρνονται για χρόνια.
Τώρα, η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser σοσιαλδημοκράτισσα όπως και η καγκελάριος, θέλει να κάνει πράξη την υπόσχεση και παρουσίασε νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο.
Η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τετάρτη ότι η μεταρρύθμιση των διαδικασιών απέλασης είναι μόνο ένα βήμα σε μια σειρά μεταναστευτικών πολιτικών.
"Εξασφαλίζουμε ότι οι άνθρωποι χωρίς δικαίωμα παραμονής θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μας πιο γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε την υποστήριξη της κοινωνίας για την υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία", δήλωσε.
Είπε ότι τα περιοριστικά μέτρα που εξασφαλίζουν περισσότερες και ταχύτερες επαναπροωθήσεις είναι απαραίτητα, ώστε η Γερμανία να εκπληρώσει την ανθρωπιστική της ευθύνη για όσους χρειάζονται προστασία από τον πόλεμο και την τρομοκρατία. "Για να προστατεύσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο, πρέπει να περιορίσουμε σημαντικά την παράνομη μετανάστευση", δήλωσε η Faeser.
Νέοι Κανόνες για τις Απελάσεις
Το νομοσχέδιο του Faeser προβλέπει περισσότερες εξουσίες για τις αρχές να επιβάλλουν τις απελάσεις, ιδίως των εγκληματιών και των διακινητών ανθρώπων. Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:
Οι αρχές δεν θα ενημερώνουν πλέον τα άτομα εκ των προτέρων για την επικείμενη απέλασή τους, με εξαίρεση τις οικογένειες με μικρά παιδιά.
Σε περιπτώσεις όπου το εν λόγω άτομο ζει σε κοινόχρηστο κατάλυμα, η αστυνομία θα μπορεί να εισέρχεται και να ερευνά δωμάτια εκτός από το υπνοδωμάτιο του ατόμου. Σύμφωνα με τις αρχές, τα άτομα έχουν συχνά αποφύγει την απέλαση κρυπτόμενα σε κοινόχρηστα καταλύματα.
Εάν ένα άτομο δεν έχει να επιδείξει διαβατήριο, οι αρχές θα μπορούν επίσης να ερευνήσουν το ιδιωτικό του κινητό τηλέφωνο ή τα ντουλάπια του για να διαπιστώσουν την ταυτότητά του.
Η μέγιστη περίοδος κράτησης πριν από την απέλαση θα παραταθεί από 10 σε 28 ημέρες, ώστε να δοθεί στις αρχές περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία της απέλασης.
Τα μέλη οργανωμένων εγκληματικών ομάδων στη Γερμανία μπορούν να απελαθούν, ανεξάρτητα από το αν έχουν καταδικαστεί για έγκλημα.
Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων στη Γερμανία
Η Γερμανία έχει υποδεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζητούν προστασία από τον πόλεμο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Συν τοις άλλοις, περίπου 244.000 άνθρωποι από άλλες χώρες ζήτησαν άσυλο πέρυσι- φέτος, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε 300.000.
Αλλά ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν λόγους για πολιτικό άσυλο ή καθεστώς πρόσφυγα συχνά δεν μπορούν να επαναπατριστούν εάν δεν υπάρχει καμία χώρα πρόθυμη να τους δεχτεί, εάν η χώρα καταγωγής τους είναι εμπόλεμη ζώνη ή εάν οι ίδιοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στις χώρες καταγωγής τους. Ορισμένοι άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να εντοπιστούν από τις αρχές. Πάνω από 200.000 άνθρωποι εμπίπτουν σε μία από αυτές τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ζούσαν στη Γερμανία περίπου 255.000 άνθρωποι που ήταν υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, εκ των οποίων περίπου 205.000 έχουν "ανεκτό καθεστώς" (στα γερμανικά ονομάζεται Duldung), που σημαίνει ότι θεωρητικά είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα αλλά δεν μπορούν να απελαθούν.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, 12.000 άτομα είχαν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους. Ο Faeser θέλει τώρα να επιταχύνει τις απελάσεις. "Όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψουν εκ νέου τη χώρα μας", δήλωσε.
Η συντηρητική αντιπολίτευση εγκρίνει
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, την Μπούντεσταγκ. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU), έχει δώσει σήμα συναίνεσης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ένα πρώτο μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ακροδεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Alice Weidel, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών αντίγραφο των αιτημάτων του κόμματός της: "Από καθαρό πανικό, τα αιτήματα του AfD υιοθετούνται τώρα", υποστήριξε.
Τα σχέδια βρήκαν πιο ανάμεικτη ανταπόκριση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδίως στο Κόμμα των Πρασίνων. "Κατά την άποψή μας, πρόκειται για μαζικές καταπατήσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων", δήλωσε η βουλευτής του Πράσινου Κόμματος Filiz Polat. "Το δικαίωμα της απέλασης πρόκειται να αυστηροποιηθεί - κατά τη γνώμη μου, δυσανάλογα και πολύ αυστηρά".
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την παράταση της περιόδου κράτησης ως απάνθρωπη. Η ΜΚΟ Pro Asyl δήλωσε ότι οι τραυματισμοί και οι αυτοκτονίες έχουν γίνει πιο πιθανές στην "κράτηση για απέλαση". Μια άλλη ΜΚΟ, η Terre des Hommes, φοβήθηκε: "Τα παιδιά και οι νέοι απειλούνται από τη σχεδιαζόμενη αυστηροποίηση του νόμου που τους αναγκάζει να ζουν μια ζωή υπό τον μόνιμο φόβο της απέλασης".
Ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης Gerald Knaus ήταν επιφυλακτικός ως προς το ότι οι γερμανικές αρχές θα απελάσουν τώρα πολλούς από τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο που έχουν το λεγόμενο καθεστώς ανοχής. "Η ιδέα ότι μπορείς να βγάλεις αυτούς, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται εδώ για χρόνια, από τη Γερμανία και να τους μεταφέρεις σε άλλες χώρες απελαύνοντάς τους είναι απατηλή", δήλωσε ο Knaus στην DW.
Διαπραγμάτευση με τις χώρες προέλευσης
Ο Knaus πιστεύει ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα είναι λογικά κατ' αρχήν. "Αλλά οι συμφωνίες για τη μετανάστευση είναι πολύ πιο σημαντικές", λέει, αναφερόμενος στη συνεργασία με κράτη που παίρνουν πίσω όσους υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τη Γερμανία.
Ενόψει της αύξησης του αριθμού των προσφύγων, ο καγκελάριος Σολτς είχε ανακοινώσει ότι θα γίνουν συμφωνίες με διάφορες χώρες: "Θα συνάψουμε συμφωνίες με χώρες από τις οποίες έρχονται πρόσφυγες που δεν μπορούν να μείνουν", δήλωσε ο Scholz. Οι διαπραγματεύσεις με τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Κένυα, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αλλά αρκετές χώρες δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους, σύμφωνα με τον Knaus. Ενδεικτικά αναφέρει τη Νιγηρία, τη Ζάμπια και το Ιράκ.
Έτσι, οι σχεδιαζόμενοι αυστηρότεροι κανόνες για την απέλαση είναι μόνο ένα πρώτο βήμα και δύσκολα θα αποτελέσουν αποτελεσματικό αποτρεπτικό παράγοντα, είπε: "Εάν ο στόχος είναι να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση προς τη Γερμανία, τότε μπορεί κανείς να αμφιβάλει για πολλούς λόγους ότι αυτό θα πετύχει".
Αυτό το άρθρο γράφτηκε αρχικά στα γερμανικά.
---Δικτυογραφία:
Migration: Germany to deport rejected asylum seekers faster – DW – 10/25/2023
https://www.dw.com/en/migration-germany-to-deport-rejected-asylum-seekers-faster/a-67209889