Κατανόηση των Κινδύνων των Ζωνών Καινοτομίας και των Έξυπνων Πόλεων
Mετάφραση: Απολλόδωρος
17 Φεβρουαρίου 2021 | Derrick Broze | Διαβάστε το εδώ
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Μετά την είδηση ότι ο κυβερνήτης της Νεβάδα, Steve Sisolak, σχεδιάζει να εγκαινιάσει τις λεγόμενες «Ζώνες Καινοτομίας», όπου οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους πόλεις και κυβερνήσεις, οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής αντιδρούν με φόβο και ανησυχία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της πολιτείας στα μέσα Ιανουαρίου, ο κυβερνήτης της Νεβάδα Steve Sisolak σημείωσε ότι η πολιτεία υποφέρει λόγω των περιορισμών COVID-19 και των επιπτώσεων στον τουρισμό. Ο Sisolak απηύθυνε έκκληση για τη δρομολόγηση των "Ζωνών Καινοτομίας", ενός σχεδίου που αποσκοπεί στο να φέρει στη Νεβάδα εταιρείες που εργάζονται πάνω σε "πρωτοποριακές τεχνολογίες" και να μετατρέψει την πολιτεία σε «επίκεντρο αυτής της αναδυόμενης βιομηχανίας και να δημιουργήσει τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και τα έσοδα που τη συνοδεύουν». Ωστόσο, σε αυτές τις ζώνες καινοτομίας, οι εταιρείες έχουν την εξουσία να συλλέγουν φόρους και, ουσιαστικά, να λειτουργούν ως οιονεί ανεξάρτητη κυβέρνηση.
Ενώ το πλήρες σχέδιο για τις Ζώνες Καινοτομίας δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, το The Las Vegas Review-Journal έλαβε ένα αντίγραφο του σχεδίου της προτεινόμενης νομοθεσίας που θα παρέχει στις εταιρείες τεχνολογίας προηγουμένως ανήκουστες εξουσίες εντός της δικαιοδοσίας αυτών των ζωνών. Το σχέδιο της νομοθεσίας αναφέρει ότι οι παραδοσιακές τοπικές κυβερνήσεις είναι «ανεπαρκείς από μόνες τους για να παρέχουν την ευελιξία και τους πόρους που συμβάλλουν στο να καταστεί η Πολιτεία ηγέτης στην προσέλκυση και διατήρηση νέων μορφών και τύπων επιχειρήσεων και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες τεχνολογίες και καινοτόμες βιομηχανίες». Σε απάντηση, το σχέδιο καλεί για μια «εναλλακτική μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης».
Αυτή η «εναλλακτική μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης» θα οικοδομηθεί γύρω από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως:
Blockchain
Αυτόνομη τεχνολογία
Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things- ΙοΤ)
Ρομποτική
Τεχνητή νοημοσύνη
Ασύρματη τεχνολογία
Βιομετρία
Ανανεώσιμοι πόροι
Ενώ οι ζώνες θα λειτουργούν αρχικά υπό την εξουσία της Κομητείας στην οποία βρίσκονται, η νομοθεσία περιγράφει πώς οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ζώνες καινοτομίας για να σχηματίσουν τη δική τους ξεχωριστή κυβέρνηση, η οποία θα λειτουργούσε ως το ισοδύναμο μιας Κομητειακής Αρχής. Αυτές οι ζώνες θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν φόρους, να σχηματίζουν σχολικές περιφέρειες και τοπικά δικαστικά συστήματα και να παρέχουν κυβερνητικές υπηρεσίες. Η ζώνη θα έχει ένα συμβούλιο εποπτών με τις ίδιες εξουσίες με ένα συμβούλιο κομητειακών επιτρόπων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Πολιτείας, ο Sisolak σημείωσε ότι η Blockchains, LLC δεσμεύτηκε να αναπτύξει μια «έξυπνη πόλη» ανατολικά του Reno που θα λειτουργεί με τεχνολογία blockchain. Η τεχνολογία blockchain είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό καθολικό που δεν μπορεί να αλλάξει. Η ιδέα διαδόθηκε για πρώτη φορά λόγω του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων. Οι ειδικοί της ψηφιακής τεχνολογίας προβλέπουν εδώ και χρόνια ότι η τεχνολογία blockchain θα φέρει επανάσταση στον κόσμο μας με την ενσωμάτωση σε διάφορες βιομηχανίες. Ορισμένοι λάτρεις του blockchain πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για κεντρικά ιδρύματα, όπως τράπεζες και κυβερνήσεις. Άλλοι ανησυχούν ότι η χρήση του blockchain θα οδηγήσει σε ένα μέλλον όπου κάθε αλληλεπίδραση θα καταγράφεται σε ένα δημόσιο blockchain.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Blockchains, Jeffrey Berns, προωθεί το όραμά του για μια “έξυπνη πόλη” blockchain από το 2018, όταν η εταιρεία αγόρασε 67.000 στρέμματα γης στο βιομηχανικό κέντρο Tahoe Reno, το οποίο στεγάζει επίσης την Google και την Tesla. Ο Berns αποκάλυψε για πρώτη φορά τα σχέδιά του για την πόλη blockchain τον Νοέμβριο του 2018 στην εκδήλωση της Εβδομάδας Blockchain της Πράγας.
«Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να συνεργαστεί, να θεσπίζει τους κανόνες αυτής της συνεργασίας, να επιβάλει αυτούς τους κανόνες, να ανταλλάσσει αξίες και να τα κάνει όλα στο blockchain». είπε ο Berns κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Χωρίς κυβέρνηση. Χωρίς τράπεζα. Χωρίς εταιρεία. Μόνο εμπιστοσύνη στα μαθηματικά».
Ενώ ο Berns ισχυρίζεται ότι ανησυχεί για την ανάπτυξη των εταιρειών Big Tech και στοχεύει να χρησιμοποιήσει το blockchain για να εξαλείψει την ανάγκη για τράπεζες, εταιρείες ή κυβερνήσεις - ιδέες που είναι δημοφιλείς μεταξύ των ελευθεριακών και των κρυπτο-αναρχικών - η εταιρεία του περιγράφει επίσης ένα όραμα όπου όλη η ζωή τοποθετείται στο blockchain. Ο ιστότοπος Blockchains περιγράφει πώς οι έξυπνες συσκευές θα μπορούσαν να συνδεθούν σε μια αλυσίδα μπλοκ:
«Συνδέοντας έξυπνες συσκευές σε ένα blockchain - από smartphones και υπολογιστές έως αυτοκίνητα με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, έξυπνες κλειδαριές, προηγμένες μηχανές παραγωγής και συστήματα ασφαλείας - μπορούμε να διευκολύνουμε τις αγορές, τις υπηρεσίες πληρωμών ή ακόμα και μια οικονομία διαμοιρασμού για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Αυτό καθιστά δυνατές όχι μόνο τις συναλλαγές μεταξύ ομοτίμων (peer-to-peer), αλλά ακόμη και τις πληρωμές μεταξύ μηχανών για υπηρεσίες, από πληρωμές σε σταθμούς διοδίων μέχρι αποθήκευση, κατανάλωση και εμπορία μπαταριών. Το καλύτερο από όλα, επειδή αυτές οι αλληλεπιδράσεις βρίσκονται σε μια αλυσίδα μπλοκ (blockchain), δεν θα βασίζονται σε οικονομικούς μεσάζοντες ούτε θα υπόκεινται στους κινδύνους ασφαλείας που ενέχουν τα κεντρικά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων».
Για παράδειγμα, έχει αναφερθεί ότι ο διαβόητος Bill Gates και η επενδυτική του εταιρεία Belmont Partners αγόρασαν ένα οικόπεδο 25.000 στρεμμάτων κοντά στην Αριζόνα για 80 εκατομμύρια δολάρια. Οι Gates και η Belmont Partners σχεδιάζουν να χτίσουν μια “έξυπνη πόλη” που ονομάζεται "Belmont". Οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα συμβεί στο Belmont είναι σπάνιες, αλλά ο Gates έχει πει ότι σκοπεύει να αυξήσει τον πληθυσμό σε σχεδόν 200.000 άτομα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, με βάση τον ρόλο του Gates στην επιχείρηση COVID-19, τα σχέδιά του να ελέγξει τη γεωργική γη, να αποκλείσει τον ήλιο, να τροποποιήσει γενετικά την προμήθεια τροφίμων και να εμβολιάσει τον κόσμο, φαίνεται απίθανο το Belmont να είναι ένα μέρος που θα εκτιμά την ιδιωτικότητα και την ατομική ελευθερία.
Ο Κίνδυνος των “Έξυπνων Πόλεων” και η Έλλειψη Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής
Η τάση της “έξυπνης πόλης” προφανώς αυξάνεται καθώς περισσότερες εταιρείες και τοπικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να συνεργαστούν σε διάφορους τύπους “ειδικών οικονομικών ζωνών ή ζωνών καινοτομίας”. Η Ινδία έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 100 έξυπνες πόλεις, η Αφρική βλέπει 100 δισεκατομμύρια δολάρια να διοχετεύονται σε τουλάχιστον 20 έργα και η Κίνα φέρεται να έχει έως και 500 δικούς της πιλότους έξυπνων πόλεων. Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης μπει στη μάχη με το Neom, ένα έργο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε μια μέρα να ανταγωνιστεί τη Silicon Valley. Η πόλη θα είναι μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη και προωθείται ως το κέντρο για την «επόμενη εποχή της ανθρώπινης προόδου».
Είναι σαφές ότι οι έξυπνες πόλεις δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Ωστόσο, αυτό που συχνά δεν αναφέρεται είναι ότι αυτές οι έξυπνες, αυτόνομες πόλεις συνεπάγονται επίσης μαζικές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παραίτηση από το δικαίωμα οδήγησης ή κατοχής οχήματος.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα της λεγόμενης «έξυπνης πόλης» είναι η Διεθνής Επιχειρηματική Περιοχή Songdo (Songdo IBD), μια έκταση 1.500 στρεμμάτων κατά μήκος της προκυμαίας Incheon, μόλις 20 μίλια νοτιοδυτικά της Σεούλ της Νότιας Κορέας. Το έργο χτίστηκε από το μηδέν σε ανακτημένη γη με κόστος περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Guardian περιέγραψε προηγουμένως το Songdo ως: «ένα μέρος όπου τα σκουπίδια απορροφώνται αυτόματα μέσω υπόγειων σωλήνων, όπου οι φανοστάτες σας παρακολουθούν πάντα και όπου η πολυκατοικία σας ξέρει να στείλει το ασανσέρ κάτω για να σας υποδεχτεί όταν ανιχνεύσει την άφιξη του αυτοκινήτου σας. Αισθητήρες σε κάθε δρόμο παρακολουθούν τη ροή της κυκλοφορίας και στέλνουν ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό σας όταν πρόκειται να χιονίσει, ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε την παιδική χαρά στην τηλεόραση από την άνεση του καναπέ σας».
Το Songdo σχεδιάστηκε όχι απλώς ως μια “έξυπνη πόλη”, αλλά μια «πανταχού παρούσα πόλη», μια έξυπνη πόλη με «πανταχού παρούσα» τεχνολογία. Μια πόλη όπου οι υπολογιστές και οι αισθητήρες είναι ενσωματωμένοι στα κτίρια και τους δρόμους, οι αισθητήρες συλλέγουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, την κυκλοφορία και την κατανάλωση ενέργειας. Όπως το περιέγραψε το WorldCrunch, "Στο Songdo, όλα έχουν ένα "U" μπροστά τους: U-κυκλοφορία, U-ασφάλεια, U-διακυβέρνηση, U-υγεία, και φυσικά U-ψυχαγωγία. Το "U" σημαίνει "πανταχού παρόν", πανταχού παρόν. Με άλλα λόγια: ο Big Brother είναι εδώ».
Σύμφωνα με το "International Case Studies of Smart Cities: Songdo, Republic of Korea", το Songdo προσφέρει μια σειρά μέτρων ασφάλειας και περιβάλλοντος για να κάνει τη ζωή “ασφαλέστερη” και πιο “βιώσιμη”. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής ή στις συνέπειες της ύπαρξης μιας ζωντανής πόλης που είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο και ακούει τους πολίτες της σε καθημερινή βάση. Η έκθεση αναφέρει ότι, "Το Songdo U-City συλλέγει 24ωρα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από επιτόπιο εξοπλισμό όπως CCTV, διάφορες συσκευές αισθητήρων, ανιχνευτές κυκλοφορίας".
Επιπλέον, υπάρχει ένα κεντρικό κέντρο διοίκησης όπου παρακολουθούνται όλα τα «πλάνα από την πρόληψη του εγκλήματος, την πρόληψη καταστροφών, το περιβάλλον και τις κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας» για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών στους πολίτες. Οι αισθητήρες Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) που είναι εγκατεστημένοι σε σπίτια και κτίρια έχουν επίσης σχεδιαστεί για να παρέχουν «πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους χρήστες, πόση ενέργεια έχει καταναλωθεί και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση του λογαριασμού κοινής ωφέλειας». Το σχέδιο για το Songdo προβλέπει επίσης μια πόλη χωρίς οδηγό, όπου οι κάτοικοι χρησιμοποιούν αποκλειστικά υπηρεσίες κοινής χρήσης διαδρομών όπως το SOCAR.
Και πάλι, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής ή των δεδομένων για τους κατοίκους του Songdo. Ωστόσο, έχουμε ήδη παραδείγματα για το πώς η έλλειψη προστασίας της ιδιωτικής ζωής μπορεί να είναι καταστροφική για τους κατοίκους των έξυπνων πόλεων.
Το Quayside είναι μια προγραμματισμένη “έξυπνη πόλη” που βρίσκεται στα σκαριά από το 2016. Βρίσκεται σε 12 στρέμματα παραθαλάσσιας ιδιοκτησίας νοτιοανατολικά του κέντρου του Τορόντο του Καναδά, το Quayside αντιπροσωπεύει μια κοινή προσπάθεια της καναδικής κυβερνητικής υπηρεσίας, Waterfront Toronto και της Sidewalk Labs, η οποία ανήκει στη μητρική εταιρεία της Google, Alphabet. Η Sidewalk Labs ισχυρίζεται ότι το Quayside θα λύσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τις αυξανόμενες τιμές των κατοικιών και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, οι κάτοικοι του Quayside θα χρησιμοποιούν ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης ταυτότητας μέσω του οποίου θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως κάρτες βιβλιοθήκης και υγειονομική περίθαλψη. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα τους θα είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωτικά, αφήνοντάς τα ανοιχτά στην πρόσβαση των χάκερ και των αρχών επιβολής του νόμου. Στην πραγματικότητα, η Quayside έχει αντιμετωπίσει σταθερά αντιδράσεις λόγω της αποτυχίας της να ενσωματώσει τις απαραίτητες δικλείδες προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Τουλάχιστον δύο υπάλληλοι που συμμετείχαν στο έργο έχουν παραιτηθεί. Η Saadia Muzaffar παραιτήθηκε από το Waterfront Toronto σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού το διοικητικό συμβούλιο έδειξε «απάθεια και έλλειψη ηγεσίας όσον αφορά την κλονισμένη εμπιστοσύνη του κοινού». Τον Οκτώβριο του 2018, η Ann Cavoukian, μία από τις κορυφαίες εμπειρογνώμονες του Καναδά σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και πρώην επίτροπος προστασίας της ιδιωτικής ζωής του Οντάριο, παραιτήθηκε επίσης από το έργο. Η Cavoukian προσλήφθηκε από το Sidewalk Toronto ως σύμβουλος για να βοηθήσει στην εγκατάσταση ενός πλαισίου "ιδιωτικότητας μέσω σχεδιασμού". Αρχικά της είπαν ότι όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους κατοίκους θα διαγραφούν και θα καταστούν μη αναγνωρίσιμα. Αργότερα έμαθε ότι τρίτα μέρη θα είχαν πρόσβαση σε αναγνωρίσιμες πληροφορίες που συλλέγονται στο Quayside.
«Φανταζόμουν ότι θα δημιουργούσαμε μια έξυπνη πόλη της ιδιωτικής ζωής, σε αντίθεση με μια έξυπνη πόλη της επιτήρησης», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της. «Πρέπει να παραιτηθώ επειδή δεσμευτήκατε να ενσωματώσετε την προστασία της ιδιωτικής ζωής μέσω του σχεδιασμού σε κάθε πτυχή της λειτουργίας σας».
Οι φόβοι γύρω από το Quayside αυξήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου 2019, όταν η The Globe and Mail ανέφερε ότι προηγουμένως αθέατα έγγραφα από τα Sidewalk Labs περιγράφουν λεπτομερώς πώς οι άνθρωποι που ζουν σε μια κοινότητα Sidewalk θα αλληλεπιδρούν και θα έχουν πρόσβαση στον χώρο γύρω τους. Αυτή η εμπειρία στην προτεινόμενη “έξυπνη πόλη” εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσα δεδομένα είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανταμείψουν ή να τιμωρήσουν τους ανθρώπους για τη συμπεριφορά τους.
Παρόλο που το έγγραφο - γνωστό εσωτερικά ως "κίτρινο βιβλίο" - σχεδιάστηκε ως βιβλίο για την εταιρεία και προηγείται των επίσημων συμφωνιών της Sidewalk με την πόλη του Τορόντο, παρέχει ένα όραμα για το τι θα ήθελε να κάνει η αδελφή εταιρεία της Google. Συγκεκριμένα, το έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς πώς το Sidewalk θα απαιτήσει φορολογική και χρηματοδοτική εξουσία για τη χρηματοδότηση και την παροχή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας "επιβολής, συλλογής και επανεπένδυσης φόρων ακίνητης περιουσίας". Η εταιρεία θα δημιουργεί και θα ελέγχει επίσης τις δημόσιες υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων τσάρτερ, των ειδικών συστημάτων μεταφοράς και μιας ιδιωτικής οδικής υποδομής.
Το έγγραφο περιγράφει επίσης εργαλεία που βασίζονται στη φήμη και ακούγονται ανησυχητικά παρόμοια με το “σύστημα κοινωνικής πίστωσης” που έχουμε δει σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Black Mirror και εκείνες που εκτυλίσσονται στη σύγχρονη Κίνα. Αυτά τα εργαλεία θα οδηγήσουν σε ένα «νέο νόμισμα για τη συνεργασία της κοινότητας», εγκαθιδρύοντας αποτελεσματικά ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης. Το Sidewalk θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία για να «καταστήσει τους ανθρώπους ή τις επιχειρήσεις υπόλογους», ανταμείβοντας παράλληλα την καλή συμπεριφορά με ευκολότερη πρόσβαση σε δάνεια και δημόσιες υπηρεσίες.
Σε απάντηση στις διαρροές εγγράφων, ο εκπρόσωπος της Sidewalk, Keerthana Rang, δήλωσε: «Οι ιδέες που περιέχονται σε αυτό το εσωτερικό έγγραφο του 2016 αντιπροσωπεύουν το αποτέλεσμα μιας ευρείας διαδικασίας brainstorming (καταιγισμού ιδεών) πολύ νωρίς στην ιστορία της εταιρείας».
Ίσως εν μέρει λόγω της αντίδρασης ενάντια στις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, τον Νοέμβριο του 2019 η Sidewalk Labs κυκλοφόρησε ένα Παράρτημα Ψηφιακής Καινοτομίας 482 σελίδων δηλώνοντας ότι κανένα από τα συστήματα της Quayside δεν θα ενσωματώσει αναγνώριση προσώπου και ότι η Sidewalk Labs δεν θα πωλεί προσωπικές πληροφορίες ούτε θα τις χρησιμοποιεί για διαφήμιση. Η Sidewalk Labs λέει ότι θα απαιτήσει ρητή συγκατάθεση για την κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών με τρίτους.
Το αν η Sidewalk Labs, η Blockchains LLC, ο Bill Gates και άλλοι που εμπλέκονται στη δημιουργία έξυπνων πόλεων θα σέβονται την ατομική ιδιωτικότητα μένει να το δούμε. Ανεξάρτητα από αυτό, η σημασία αυτών των προστασιών δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Τον Απρίλιο του 2018, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών κυκλοφόρησε έναν οδηγό που περιγράφει λεπτομερώς σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν από αξιωματούχους της πόλης που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στην τρέλα της “έξυπνης πόλης”. Ο οδηγός, «Πώς να αποτρέψετε τις έξυπνες πόλεις από το να στραφούν σε πόλεις επιτήρησης» ("How to Prevent Smart Cities from Turning to Surveillance Cities"), γράφτηκε από τον Matt Cagle, δικηγόρο της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Βόρειας Καλιφόρνιας.
Σε μια προηγούμενη συνέντευξη, ο Cagle μου είπε ότι: «η τεχνολογία έξυπνης πόλης μπορεί να είναι ένας λύκος με ρούχα προβάτου» επειδή «μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος για την κυβέρνηση να συγκεντρώσει πληροφορίες που μπορεί να μην ήθελε να συλλέξει για σκοπούς επιβολής του νόμου».
"Αυτή η τεχνολογία θα συλλέγεται συχνά από τις εταιρείες που την έχουν αναπτύξει", συνέχισε ο Cagle. "Οπότε είναι πολύ σημαντικό για την πόλη και την κοινότητα να είναι στην ίδια σελίδα σχετικά με το ποιος θα κατέχει αυτά τα δεδομένα καθώς προχωράμε με αυτό το έργο, ποιος θα είναι σε θέση να πουλήσει αυτά τα δεδομένα και στο τέλος της ημέρας οι κοινότητες έχουν τον έλεγχο αυτών των τεχνολογιών".
Οι “Έξυπνες Πόλεις” Είναι Μόνο η Αρχή
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο «έξυπνης πόλης» της Νότιας Κορέας σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 2025. "Το κλειδί για τις έξυπνες πόλεις είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα λειτουργίας πόλεων τύπου νοημοσύνης χρησιμοποιώντας αστικά δεδομένα που συλλέγονται από CCTV και αισθητήρες", δήλωσε ο Moon στην ομιλία του στο Smart City Integrated Operation Center του Songdo. «Πρώτον, (η κυβέρνηση) θα υλοποιήσει πιο γρήγορα τις «έξυπνες πόλεις» σε εθνικό επίπεδο και θα ψηφιοποιήσει τις δημόσιες υποδομές, όπως οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι».
Με την εξαγωγή μοντέλων έξυπνων πόλεων από την Κορέα και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την οικοδόμηση μιας έξυπνης «οικολογικής πόλης» στη Σιγκαπούρη, φαίνεται ότι η τάση της έξυπνης πόλης δεν πηγαίνει πουθενά. Προς το παρόν, αυτές οι ζώνες καινοτομίας και οι έξυπνες πόλεις είναι απλά εργαλεία μάρκετινγκ που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν ανθρώπους και χρήματα στις νεοσύστατες πόλεις. Είναι εθελοντικές, με τους ανθρώπους να επιλέγουν ελεύθερα να ζήσουν εκεί και να φύγουν αν είναι δυστυχισμένοι. Ωστόσο, με την κατανόηση ότι ο στόχος είναι να μετατραπούν όλες οι πόλεις σε «έξυπνες πόλεις», πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα συμβεί εάν το έξυπνο δίκτυο είναι παντού και δεν υπάρχει πουθενά να πάει κανείς.
Σε ένα μέλλον όπου όλες οι πόλεις θα είναι εξοπλισμένες με την τελευταία έξυπνη τεχνολογία, ο αγώνας για τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής και της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε τις «ζώνες καινοτομίας», τις «ειδικές οικονομικές ζώνες» και τις «έξυπνες πόλεις» στο πλαίσιο του οράματος «Η Μεγάλη Επανεκκίνηση» ("The Great Reset") του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Πώς αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες και έννοιες παίζουν ρόλο στην υποδαύλιση του συγκεντρωτικού, αυταρχικού οράματος που φαντάζονται οι ομιλούσες κεφαλές στο WEF;
Στην επόμενη έρευνά μου θα δείξω περαιτέρω πώς η ώθηση για έξυπνες πόλεις σχετίζεται άμεσα με τον Klaus Schwab, τον Bill Gates και την ώθηση προς μια Μεγάλη Επανεκκίνηση.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
Understanding the Dangers of Innovation Zones and Smart Cities
https://www.thelastamericanvagabond.com/understanding-the-dangers-of-innovation-zones-and-smart-cities/