Τα ΜΜΕ Προωθούν Ψευδείς Ισχυρισμούς ότι το 2023 θα είναι το "Θερμότερο των Τελευταίων 125.000 ετών"
Μετάφραση: Απολλόδωρος
27 Δεκεμβρίου 2023 | Paul Homewood | Διάβαστε το εδώ
Σημείωση των συντακτών: Με το τέλος του 2023 να πλησιάζει γρήγορα και με ορισμένα μέσα ενημέρωσης να προωθούν ήδη την ψευδή ιδέα ότι το 2023 ήταν το "θερμότερο σε 125.000 χρόνια", μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όταν βγουν οι τελικοί αριθμοί θερμοκρασίας τον Ιανουάριο, τα μέσα ενημέρωσης θα προωθήσουν άκριτα αυτή την ιστορία σαν να ήταν γεγονός και όχι εικασία μιας ομάδας επιστημόνων του κλίματος. Οι κινδυνολόγοι έχουν χτίσει μέχρι αυτόν τον ψευδή ισχυρισμό στο τέλος του έτους, υποστηρίζοντας σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του έτους ότι μια συγκεκριμένη ημέρα του Ιουλίου ή ότι το καλοκαίρι, ήταν το θερμότερο στην ιστορία, ή τουλάχιστον τα τελευταία 125.000 χρόνια. Ισχυρισμοί που το Climate Realism διέψευσε διεξοδικά.
Δοκίμιο από τον Paul Homewood μέσω του WattsUpWithThat
Σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διακινούν τον ισχυρισμό "το θερμότερο των τελευταίων 125.000 ετών", γεγονός που υποδηλώνει μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια από το κλιματικό κατεστημένο ενόψει της COP28.
Ο ισχυρισμός είναι αυτονόητη και αβάσιμη ανοησία για μια σειρά από καλούς λόγους:
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως "μια παγκόσμια μέση θερμοκρασία".
Ακόμη και τώρα έχουμε πολύ αραιή κάλυψη των μετρήσεων της θερμοκρασίας. Πριν από τους δορυφόρους, δεν είχαμε σχεδόν καθόλου δεδομένα εκτός των ΗΠΑ, της Ευρώπης και μερικών άλλων δομημένων περιοχών.
Η καταγραφή της θερμοκρασίας που έχουμε είναι πλήρως αλλοιωμένη από το UHI, και χρονολογείται μόνο από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Οι φυσικές διακυμάνσεις, όπως η ENSO, η ηφαιστειακή δραστηριότητα κ.λπ., μπορούν εύκολα να προκαλέσουν διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου από έτος σε έτος και από δεκαετία σε δεκαετία. Όμως οι ιστορικοί δείκτες δεν έχουν τη λεπτή ανάλυση για να τις εντοπίσουν, δίνουν απλώς μια ιδέα για τις μέσες θερμοκρασίες σε δεκαετίες ή και αιώνες. Κατά συνέπεια, δεν μπορείτε να συγκρίνετε ένα έτος τώρα με το γενικό κλίμα, ας πούμε, πριν από 2000 χρόνια.
Αλλά ξεχάστε όλες αυτές τις θεωρητικές αντιρρήσεις, επειδή τα κλιματικά στοιχεία που έχουμε είναι συντριπτικά και μας λένε ότι το κλίμα ήταν πολύ θερμότερο από ό,τι τώρα για τα περισσότερα από τα τελευταία 10000 χρόνια, από το τέλος της εποχής των παγετώνων.
Ακολουθούν δέκα ισχυρά, αδιαμφισβήτητα στοιχεία:
1) Γροιλανδία
https://archiv.klimanachrichten.de/temperatures-over-the-past-10000-years/
“Συμφωνώ απόλυτα ότι είχαμε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τον 20ο αιώνα - αλλά αύξηση από τι; ...Πιθανώς αύξηση από το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 10.000 ετών.
Αρχίσαμε να παρατηρούμε τη μετεωρολογία στο πιο ψυχρό σημείο των τελευταίων 10.000 ετών. - Καθηγητής Steffensen
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Steffensen στο παραπάνω βίντεο, οι θερμοκρασίες στη Γροιλανδία ήταν πολύ υψηλότερες από ό,τι τώρα κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 8000 ετών.
2) Αρκτική
Briner et al 2016
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379116300427
Πολλές άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι τάσεις της θερμοκρασίας που βρέθηκαν στους πυρήνες πάγου της Γροιλανδίας υπάρχουν και αλλού στην Αρκτική. Για παράδειγμα, οι Briner κ.ά., ανωτέρω, ανέλυσαν μια ευρεία επιλογή πληρεξουσίων στην καναδική Αρκτική και τη Γροιλανδία και εντόπισαν μια μακροχρόνια μείωση των θερμοκρασιών κατά τα τελευταία 3.000 χρόνια.
Διαπίστωσαν επίσης ότι το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας έχει αυξηθεί από τότε.
3) Ρωσσία
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες στην κεντρική Ρωσία ήταν κατά 2C υψηλότερες κατά την ύστερη ατλαντική περίοδο, πριν από περίπου 5000 χρόνια.
4) Η Περιοχή της Βαλτικής
Οι θερμοκρασίες ήταν μεταξύ 1,0 και 3,5C υψηλότερες πριν από 4500 χρόνια.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-16006-1_2/figures/6
5) Ισλανδία
Κατά τα μέσα του Ολόκαινου, ορισμένα από τα σημερινά καλύμματα πάγου στην Ισλανδία είχαν λιώσει εντελώς:
.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1571086609013049
Εν τω μεταξύ, υπολείμματα ενός δάσους ηλικίας 3000 ετών κάτω από τους λιωμένους παγετώνες της Ισλανδίας επιβεβαιώνουν ότι το κλίμα ήταν πολύ θερμότερο τότε:
Τα αρχαία πρέμνα δέντρων που βρέθηκαν κάτω από τον παγετώνα Breiðamerkurjökull στη Νοτιοανατολική Ισλανδία επιβεβαιώνεται ότι είναι ηλικίας περίπου 3.000 ετών. Αναφέρει η RÚV.
Ένας ειδικός πιστεύει ότι τα εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα πρέμνα αποτελούσαν μέρος ενός τεράστιου δάσους που εξαφανίστηκε μετά από μια μακρά περίοδο θερμού κλίματος.
https://www.icelandreview.com/news/3000-year-old-trees-excavated-under-glacier/
6) Μελέτες της Γραμμής των Δέντρων
Οι μελέτες της δενδρογραμμής προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι θερμοκρασίες στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνιας και στις Άλπεις ήταν κατά 2 βαθμούς υψηλότερες από τις σημερινές από το 5000 π.Χ. έως το 2200 π.Χ..
HH Lamb: Ιστορία του κλίματος και ο σύγχρονος κόσμος
Ο Lamb γράφει επίσης για άλλες μελέτες της δενδροειδούς γραμμής που περιλαμβάνουν τις Άλπεις, τα Καρπάθια, τα Βραχώδη Όρη, την Ιαπωνία, τη Νέα Γουινέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ανατολική Αφρική και τις Άνδεις. Αυτές δείχνουν επίσης παρόμοια αποτελέσματα, με ένα κλίμα που ήταν κατά 2C θερμότερο γύρω στο 5000 π.Χ.
7) Βόρεια Αμερική
Υπάρχουν άφθονες αποδείξεις ότι οι παγετώνες της Αλάσκας ήταν μικρότεροι από τους σημερινούς κατά τον Μεσαίωνα, γεγονός που αποδεικνύεται εύκολα από τα υπολείμματα δασών που χρονολογούνται με άνθρακα από τότε, τα οποία αποκαλύπτονται καθώς λιώνουν οι πάγοι.
Για παράδειγμα, ο παγετώνας Mendenhall:
https://web.archive.org/web/20160313151126/http://juneauempire.com/outdoors/2013-09-13/ancient-trees-emerge-frozen-forest-tomb
Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι οι παγετώνες της Αλάσκας ήταν ακόμη μικρότεροι πριν από το 2000 π.Χ., και ότι οι περισσότεροι παγετώνες νότια του 57N σχηματίστηκαν μόλις μετά από αυτή την εποχή.
Ο HH Lamb έγραψε:
“Η άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά τα τελευταία 10 000 χρόνια, που φαίνεται ήδη στην εικόνα 13.27, δίνει μια συνολική εικόνα της πορείας της αποπαγοποίησης. Πρόκειται, ωστόσο, για μια τάση η οποία πρέπει να υστερεί σε σχέση με την τάση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τρόπο ώστε η υψηλότερη στάθμη της θάλασσας - η οποία πιθανότατα σημειώθηκε πριν από περίπου 4.000 χρόνια - να συμπίπτει με το τέλος της περιόδου της υψηλότερης θερμοκρασίας, η οποία μείωσε τους παγετώνες και τα στρώματα πάγου στο μεταπαγετώδες ελάχιστό τους. Μετά το 2000-1500 π.Χ. σχηματίστηκαν οι περισσότεροι από τους σημερινούς παγετώνες στα Βραχώδη Όρη νότια του 57°n ( Matthes 1939) και πρωτοεμφανίστηκαν οι μεγάλοι παγετώνες στα Βραχώδη Όρη της Αλάσκας.
HH Lamb: Κλίμα: Παρόν, Παρελθόν και Μέλλον
https://www.taylorfrancis.com/chapters/mono/10.4324/9780203804308-7/postglacial-times-lamb?context=ubx
8) Ευρωπαϊκές Άλπεις
Στο ίδιο βιβλίο, ο Lamb έγραψε:
“Και στις μετέπειτα προχωρημένες θέσεις τους - πιθανότατα γύρω στο 500 π.Χ. καθώς και μεταξύ του 1650 και του 1850 μ.Χ. - οι παγετώνες στις Άλπεις ανέκτησαν μια έκταση που εκτιμάται στην περιοχή του Γκλόκνερ περίπου πενταπλάσια από το ελάχιστο της Εποχής του Χαλκού, όταν όλοι οι μικρότεροι είχαν εξαφανιστεί.
Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη ανακάλυψη δέντρων ηλικίας 4000 ετών στην άκρη ενός ελβετικού παγετώνα από τον διακεκριμένο γεωλόγο Dr Christian Schlüchter.
Άλλες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης ενός ελβετικού περάσματος, το οποίο ήταν καλυμμένο από χιόνι για 2000 χρόνια, και η αποκάλυψη πιο αρχαίων δέντρων κάτω από τον παγετώνα Tschierva στο Engadin, στην Ελβετία, όπου η έρευνα δείχνει ότι την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι παγετώνες ήταν μικρότεροι από τους σημερινούς, ενώ πριν από 7.000 χρόνια πιθανόν να μην υπήρχαν καθόλου.
9) Νότια Αμερική
Αρχαία στρώματα φυτών, με ραδιοχρονολόγηση πριν από 5.000 χρόνια, αποκαλύπτονται καθώς ο παγετώνας Quelccaya υποχωρεί στις Περουβιανές Άνδεις, σύμφωνα με τον παγετωνολόγο LLonnie Thompson, ο οποίος επίσης
ανέλυσε πυρήνες πάγου από έναν άλλο παγετώνα, τον Huascarán στις βόρειο-κεντρικές Άνδεις του Περού, και διαπίστωσε:
" το κλίμα ήταν θερμότερο από 8400 έως 5200 χρόνια πριν από σήμερα και ότι ψύχθηκε σταδιακά, με αποκορύφωμα τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων (200 έως 500 χρόνια πριν από σήμερα)".
Άλλες έρευνες από τον Βοτανικό Κήπο του Μιζούρι, που μελετά τις γραμμές των δέντρων στις Άνδεις, κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα:
“Κατά τη διάρκεια της περιόδου από το 7500 π.Χ. έως το 3000 π.Χ. περίπου οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά περίπου 2°C περισσότερο, προκαλώντας άλλη μια μετατόπιση της δασικής γραμμής προς τα πάνω, περίπου 300-400 m ψηλότερα από ό,τι σήμερα, και μειώνοντας έτσι την έκταση που καταλαμβάνει το páramo. Τέλος, κατά το 2900 yr BP περίπου, σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη μείωση της θερμοκρασίας που σηματοδότησε την τελευταία καθοδική μετακίνηση των δασικών ζωνών και των ζωνών páramo στις σημερινές τους θέσεις.
Και όπως και στην Αλάσκα, η υποχώρηση των παγετώνων στην Παταγονία αποκάλυψε τα απομεινάρια των δασών, τα οποία χρονολογούνται με άνθρακα στα τέλη του Μεσαίωνα.
10) Νέα Ζηλανδία
https://niwa.co.nz/our-science/climate/information-and-resources/clivar/pastclimate
Ανακατασκευή του παρελθόντος κλίματος της Νέας Ζηλανδίας από το NIWA, με τη χρήση μιας μεγάλης ποικιλίας proxies, υποδεικνύουν ένα κλίμα θερμότερο από το σημερινό μέχρι πριν από περίπου 3000 χρόνια.
Σχόλιο του NIWA:
Οι θερμότερες συνθήκες του σημερινού κύκλου εμφανίστηκαν μεταξύ 10.000 και 6.000 π.Χ. με θερμοκρασίες περίπου 1°C πάνω από τις σύγχρονες τιμές. Αυτό το θερμότερο κλίμα ήταν ήπιο, με ελαφρούς ανέμους και πλούσια δάση. Τα σπηλαιοθεμέλια υποδεικνύουν μείωση της θερμοκρασίας μετά το 7.000 π.Χ., με επανεμφάνιση μικρών παγετώνων στις νότιες Άλπεις το 5.000 π.Χ.
Οι ομοιότητες μεταξύ των κλιματικών αλλαγών της Νέας Ζηλανδίας κατά την τελευταία χιλιετία με τη χρήση δακτυλίων δέντρων (Cook et al., 2002) έχουν συγκριθεί με τη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο του Βορείου Ημισφαιρίου και τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων (Lamb, 1965).
Πιο άμεσες αποδείξεις προέρχονται από τον παγετώνα Franz Joseph. Ο ιστορικός Brian Fagan περιέγραψε τις αλλαγές αυτού του παγετώνα στο βιβλίο του "The Little Ice Age" (Η Μικρή Εποχή των Παγετώνων):
Στη Νέα Ζηλανδία ο παγετώνας Franz Joseph ήταν "μια απλή τσέπη πάγου σε ένα παγωμένο χιονοπέδιο πριν από εννέα αιώνες".... Τότε άρχισε η ψύξη της Μικρής Εποχής των Παγετώνων και ο παγετώνας έσπρωξε προς τα κάτω στην κοιλάδα από κάτω συντρίβοντας τα μεγάλα τροπικά δάση που άνθιζαν εκεί, κόβοντας γιγάντια δέντρα σαν σπίρτα. Μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, το πρόσωπο του Franz Joseph βρισκόταν σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η μεγάλη παλίρροια των παγετώνων στο Franz Joseph σημειώθηκε μεταξύ των τελών του 17ου αιώνα και των αρχών του 19ου αιώνα, όπως ακριβώς συνέβη και στις Ευρωπαϊκές Άλπεις.
Αυτό δεν σχετίζεται άμεσα με τις αρχές και τα μέσα του Ολόκαινου, αλλά αποτελεί ισχυρή απόδειξη της LIA και της MWP, η οποία σύμφωνα με το NIWA δεν ήταν τόσο θερμή 3000 χρόνια πριν.
Ο Κόσμος ήταν Θερμότερος
Ας είμαστε απολύτως σαφείς.
Τα γεγονότα αυτά δεν ήταν "περιφερειακά" ή "παροδικά", όπως θα ήθελαν να πιστεύετε οι αρνητές του Ολόκαινου Optimum.
Οι μεγάλης κλίμακας υποχωρήσεις και προελάσεις των παγετώνων δεν συμβαίνουν ως αποτέλεσμα μερικών ετών καιρικών συνθηκών. Ούτε και οι προελάσεις των γραμμών των δέντρων εκατοντάδες μέτρα πάνω στις πλαγιές των βουνών. Οι αποδείξεις από αυτά τα γεγονότα και από πυρήνες πάγου είναι αδιάψευστες και ξεκάθαρες.
Από τις μελέτες αυτές προκύπτει ότι το Ολόκαινο Βέλτιστο διήρκεσε χιλιάδες χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπήρχαν οι ίδιοι κλιματικοί κύκλοι που βλέπουμε σήμερα, είτε πρόκειται για βραχυπρόθεσμα γεγονότα όπως το Ελ Νίνιο, είτε για αιώνες όπως η ΛΙΑ, τα οποία έφερναν θερμότερα και ψυχρότερα διαστήματα. Αλλά καθ' όλη τη διάρκεια, το συνολικό κλίμα εξακολουθούσε να είναι θερμότερο από το σημερινό.
Και είναι εξίσου προφανές ότι αυτό το θερμότερο κλίμα ήταν παγκόσμιο. Ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν πληρεξούσιοι δείκτες, υπάρχουν ακόμα ενδείξεις σε μέρη όπως η Σαχάρα, όπου το πλούσιο κλίμα εκεί πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια είναι ενδεικτικό της επέκτασης των τροπικών περιοχών ως αποτέλεσμα ενός θερμότερου κόσμου.
Όποιος ισχυρίζεται ότι η φετινή χρονιά είναι η θερμότερη των τελευταίων 125.000 ετών είναι απατεώνας.
Δικτυογραφία :
Media Pushes False Claims of 2023 Being "Hottest In 125,000 Years" - ClimateRealism
https://climaterealism.com/2023/12/media-pushes-false-claims-of-2023-being-hottest-in-125000-years/