Ημέρα 2: Ακαδημαϊκή Υποστήριξη της Τεχνοκρατίας
Οι πνευματικοί αρχιτέκτονες της Tεχνοκρατίας - Θεμέλια της Kυριαρχίας της ελίτ
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Patrick Wood | 12 Δεκεμβρίου, 2022
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Ο Dr. Francis Schaeffer ήταν ιστορικός, χριστιανός φιλόσοφος και ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του περασμένου αιώνα. Στο επεισόδιο Χ (το τελευταίο τμήμα) της σειράς βίντεο του, How Should We Then Live? («Πώς θα πρέπει τότε να ζούμε;»), δήλωσε ότι η κοινωνία έπεφτε σε μια ηθική άβυσσο χωρίς σταθερές απόλυτες αρχές που να παρέχουν μορφή και δομή για τη ζωή. Για να αντικαταστήσει αυτή την αναγκαία δομή και να αποφύγει έτσι το απόλυτο κοινωνικό χάος, αναγνώρισε με ακρίβεια και σαφήνεια ότι τέτοιες απόλυτες αρχές θα παρέχονται από μια όλο και πιο αυταρχική, τεχνοκρατική ελίτ. (Ναι, ο Schaeffer χρησιμοποίησε πράγματι τη λέξη «τεχνοκρατική»).
Με άλλα λόγια, καθώς οι άνθρωποι έχαναν την ικανότητα να αυτορρυθμίζουν τη ζωή και τη συμπεριφορά τους, κάποιος ή κάτι θα έμπαινε στο κενό και θα το έκανε γι' αυτούς.
Ένας νεότερος σύγχρονος του Schaeffer ήταν ο Zbigniew Brzezinski, ο οποίος έγραψε το βιβλίο: Between Two Ages: America’s Role in the Technetronic Era (Μεταξύ δύο εποχών: Ο Ρόλος της Αμερικής στην Τεχνοτρονική Εποχή) όταν ήταν καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Columbia στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο Brzezinski ήταν το ακριβώς αντίθετο του Schaeffer, καθώς απέφευγε τον χριστιανισμό, τη χριστιανική φιλοσοφία και ακόμη και την ύπαρξη του Θεού.
Ο Brzezinski κατέληξε ουσιαστικά στο ίδιο συμπέρασμα με τον Schaeffer (για εντελώς διαφορετικούς λόγους) όταν έγραψε,
Μια τέτοια κοινωνία θα κυριαρχείται από μια ελίτ της οποίας η διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας θα στηρίζεται στην υποτιθέμενη ανώτερη επιστημονική τεχνογνωσία. Ανεμπόδιστη από τους περιορισμούς των παραδοσιακών φιλελεύθερων αξιών, αυτή η ελίτ δεν θα δίσταζε να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές για τον επηρεασμό της δημόσιας συμπεριφοράς και τη στενή παρακολούθηση και τον έλεγχο της κοινωνίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, η επιστημονική και τεχνολογική δυναμική της χώρας δεν θα ανατρεπόταν, αλλά θα τροφοδοτούσε στην πραγματικότητα την κατάσταση που εκμεταλλεύεται. (η έμφαση προστίθεται)
Ο Brzezinski δήλωσε περαιτέρω,
Η επίμονη κοινωνική κρίση, η ανάδυση μιας χαρισματικής προσωπικότητας και η εκμετάλλευση των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την απόκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού θα αποτελούσαν τα σκαλοπάτια για τη σταδιακή μετατροπή των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια άκρως ελεγχόμενη κοινωνία. (η έμφαση προστέθηκε)
Δεδομένου ότι ο Schaeffer ήταν φανατικός αναγνώστης, πιθανότατα είχε διαβάσει το έργο του Brzezinski, αλλά δεν μπορώ να βρω καμία απόδειξη γι' αυτό. Είχε, ωστόσο, διαβάσει το 1973 το θεμελιώδες βιβλίο του Daniel Bell, The Coming of Post-Industrial Society : A Venture in Social Forecasting (Η έλευση της μεταβιομηχανικής κοινωνίας: Ένα εγχείρημα κοινωνικής πρόβλεψης).
Ο Bell είχε λάβει το διδακτορικό του στην κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1961. Ξέρουμε ότι γνώριζε καλά το έργο του Brzezinski επειδή το επέκρινε διεξοδικά στο δικό του βιβλίο.
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους αναφέρω τον Bell: πρώτον, ήταν ένας αυτοαποκαλούμενος απολογητής της τεχνοκρατίας και δεύτερον, ο Schaeffer κράτησε το βιβλίο του Bell προς το τέλος του επεισοδίου Χ και παρέθεσε από τη σελίδα 480:
Η έλλειψη ενός ριζωμένου συστήματος ηθικών πεποιθήσεων είναι η πολιτισμική αντίφαση της κοινωνίας, η βαθύτερη πρόκληση για την επιβίωσή της.
Ο Bell ήταν πράγματι ένας μεγάλος στοχαστής στην ίδια κατεύθυνση με τον Brzezinski- και οι δύο ήταν τεχνοκράτες και οι δύο είχαν σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου η Τεχνοκρατία σχεδιάστηκε αρχικά το 1932. Ο Bell, ωστόσο, ήταν πολύ πιο άμεσος από τον Brzezinski όταν έγραφε,
Ο τεχνοκρατικός τρόπος έχει καθιερωθεί επειδή είναι ο τρόπος της αποτελεσματικότητας - της παραγωγής, του προγράμματος, του «να γίνονται τα πράγματα». Για τους λόγους αυτούς, ο τεχνοκρατικός τρόπος είναι βέβαιο ότι θα εξαπλωθεί στην κοινωνία μας. (σελ. 354)
Ήταν ο Bell που πρώτος διέδωσε και ανέπτυξε την έννοια της «μεταβιομηχανικής» κοινωνίας:
Δεδομένου ότι η μεταβιομηχανική κοινωνία αυξάνει τη σημασία του τεχνικού στοιχείου της γνώσης, αναγκάζει τους ιεροφάντες της νέας κοινωνίας - τους επιστήμονες, τους μηχανικούς και τους τεχνοκράτες - είτε να ανταγωνιστούν τους πολιτικούς είτε να γίνουν σύμμαχοί τους.
Το 489 σελίδων «δοκίμιο κοινωνικής πρόβλεψης» του Μπελ παρουσίαζε τη μεγάλη εικόνα του μέλλοντος. Γράφτηκε δυσοίωνα την ίδια χρονιά (1973) που η Τριμερής Επιτροπή συνιδρύθηκε από τον Brzezinski και τον David Rockefeller.
Τώρα, είχα ήδη παραθέσει τα έργα του Bell και στα δύο βιβλία μου για την Τεχνοκρατία, αλλά είχα μείνει πίσω στο να εξετάσω ποιος ή τι θα μπορούσε να είχε παρακινήσει τον Bell να γράψει το βιβλίο του εξ αρχής. Αυτό αποτέλεσε την έκπληξή μου το 2019, όταν πήρα το δικό μου αντίτυπο του βιβλίου: The Coming of Post-Industrial Society (Η έλευση της μεταβιομηχανικής κοινωνίας) του Bell (την ίδια έκδοση που ανέφερε ο Schaeffer παραπάνω) και διάβασα πιο προσεκτικά τον πρόλογό του:
Το μεγαλύτερο χρέος μου, θεσμικά, είναι προς το Ίδρυμα Russell Sage και τον πρόεδρό του, Orville Brim. Μια επιχορήγηση από το ίδρυμα το 1967 με απάλλαξε αρχικά από το ένα τρίτο του διδακτικού μου προγράμματος στο Columbia και μου επέτρεψε να οργανώσω ένα πειραματικό μεταπτυχιακό σεμινάριο στο Columbia για τους τρόπους πρόβλεψης. Το ίδρυμα επιχορήγησε επίσης την έρευνά μου τα επόμενα χρόνια. Το 1969-1970 πέρασα ένα σαββατικό έτος ως επισκέπτης υπότροφος στο ίδρυμα, όπου άρχισε να διαμορφώνεται αυτό το βιβλίο. (η έμφαση προστέθηκε)
Ουσιαστικά, ο Bell απασχολούνταν από το Ίδρυμα Russell Sage καθώς ολοκλήρωνε το βιβλίο του.
Το Ίδρυμα Russell Sage, που ιδρύθηκε το 1907, είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα στην Αμερική. Ξεκίνησε ως υπερπροοδευτικός υπέρμαχος των «κοινωνικών επιστημών» και έκτοτε συνδέεται συνεχώς με τα πιο προοδευτικά στοιχεία της παγκόσμιας ελίτ. Η ιστοσελίδα του αναφέρει σήμερα:
Το Ίδρυμα Russell Sage είναι το κύριο αμερικανικό ίδρυμα που ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες. Επί του παρόντος, το Ίδρυμα αφιερώνεται αποκλειστικά στην ενίσχυση των μεθόδων, των δεδομένων και του θεωρητικού πυρήνα των κοινωνικών επιστημών ως μέσο βελτίωσης των κοινωνικών πολιτικών.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ιστορικά αρχεία του Ιδρύματος Russell Sage στεγάζονται στο Κέντρο Αρχείων Rockefeller στη Νέα Υόρκη.
Η ακαδημαϊκή υποστήριξη της σύγχρονης τεχνοκρατίας είναι προφανής και εντοπίζεται εύκολα. Η βιβλιογραφία είναι αιχμηρή και οριστική: όλοι οραματίζονταν μια τεχνοκρατική ελίτ που θα ανέβαινε για να κυριαρχήσει στους πληθυσμούς.
Δεδομένου αυτού του οράματος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τριμερής Επιτροπή (Trilateral Commission) ξεπήδησε το 1973 για να «το κάνει» - με τον «Captain Brzezinski» στο τιμόνι ως τον πρώτο εκτελεστικό διευθυντή της.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
—Δικτυογραφία:
Day 2: Academic Backing Of Technocracy
https://www.technocracy.news/day-2-academic-backing-of-technocracy/