Τα Μετεωρολογικά Αρχεία Που Βρέθηκαν Πρόσφατα Δείχνουν Ότι Η Δεκαετία Του 1930 Ήταν Πολύ Χειρότερη Από Τη Σημερινή Όσον Αφορά Τα Ακραία Καιρικά Φαινόμενα
Μετάφραση: Απολλόδωρος
1 Ιουλίου 2013 | Anthony Watts | Διαβάστε το εδώ
Η ζέστη ήταν σε εξέλιξη-πριν από την αστικοποίηση και τα αέρια του θερμοκηπίου
Από τον Patrick Michaels στο World Climate Report
Σίγουρα κάνει ζέστη έξω! Και τι καλύτερη στιγμή για μια εργασία που δημοσιεύεται στο Journal of Applied Meteorology and Climatology και περιγράφει την κατασκευή των "ιστορικών" ρεκόρ για διάφορους τύπους ακραίων καιρικών φαινομένων για κάθε μία από τις 50 Ηνωμένες Πολιτείες συν το Πουέρτο Ρίκο και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους. Η δημοσίευση περιγράφει λεπτομερώς τις προσπάθειες της Επιτροπής Κλιματικών Ακραίων Καταστάσεων των ΗΠΑ (SCEC) που συστάθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων (NCDC) με επικεφαλής τον Dr. Karsten Shein. Βασικά, η SCEC ξεσκόνισε παλιά αρχεία και βρήκε άλλες νέες πηγές. Έτσι, τώρα έχουμε "νέα και βελτιωμένα" δεδομένα (διαθέσιμα εδώ) για την τιμή, την ημερομηνία και τη θέση της υψηλότερης και της χαμηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών, της μεγαλύτερης 24ωρης βροχόπτωσης, της μεγαλύτερης 24ωρης χιονόπτωσης και του μεγαλύτερου βάθους χιονιού για 50 πολιτείες και δύο εδάφη. Τα ακραία ρεκόρ σε όλη την πολιτεία έχουν ενημερωθεί μέχρι το 2011 και υπόκεινται σε συνεχή ενημέρωση.
Αυτή η εργασία είναι ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα για όσους επιμένουν στην ιστορία του κλίματος και στο πώς αυτή κατασκευάζεται από μια ποικιλία παρατηρήσεων τόσο από "επίσημους" (ομοσπονδιακούς) σταθμούς παρατήρησης όσο και από εκείνες που θεωρούνται αξιόπιστες από "μη επίσημες" παρατηρήσεις (όπως μπουκάλια αναψυκτικών των 12 ουγκιών ή αξιόπιστες αναφορές "ερασιτεχνών" παρατηρητών). Η νέα προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα "την αναθεώρηση του 40% των τιμών" που περιέχονταν στο παλιό σύνολο δεδομένων στο NCDC και "υπογράμμισε τόσο την αναγκαιότητα των χειροκίνητων μεθόδων διασφάλισης ποιότητας όσο και τη σημασία της συνεχιζόμενης παρακολούθησης του κλίματος και των δραστηριοτήτων διάσωσης δεδομένων για να διασφαλιστεί ότι δεν παραβλέπονται πιθανές τιμές ρεκόρ".
Είναι επίσης χρήσιμο για την τοποθέτηση του πρόσφατου κύματος καύσωνα σε μια προοπτική. Παρά την κατήχηση 24/7, μόνο δύο νέα πολιτειακά ρεκόρ -της Νότιας Καρολίνας και της Τζόρτζια- βρίσκονται επί του παρόντος υπό διερεύνηση. Και, εξετάζοντας προσεκτικά το σύνολο δεδομένων των Shein et al. φαίνεται να υπάρχει αξιοσημείωτη έλλειψη ρεκόρ όλων των εποχών τα τελευταία χρόνια.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό δεδομένης της αυξανόμενης αστικοποίησης των ΗΠΑ και της συνακόλουθης "μη κλιματικής" θέρμανσης που παρεισφρέει σε προηγουμένως παρθένα αρχεία. Αν όλα τα άλλα είναι ίσα -και χωρίς αύξηση της θερμοκρασίας από τα αυξημένα αέρια του θερμοκηπίου- τα περισσότερα πολιτειακά ρεκόρ θα έπρεπε να βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις ή κοντά σε αυτές. Αλλά δεν είναι.
Φέτος υπήρξε ένας τεράστιος αριθμός (πολλές χιλιάδες) αναφορών για ημερήσια ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στα ανατολικά δύο τρίτα της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, και ακόμη ένας μεγάλος αριθμός (μερικές εκατοντάδες) αναφορών για ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών όλων των εποχών που σημειώθηκαν για μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Αλλά αν σημειώθηκαν μόνο δύο νέα ρεκόρ σε ολόκληρη την πολιτεία, αυτό δεν αποτελεί σχεδόν ιστορικό κύμα καύσωνα, όταν εξετάζεται στο σύνολό του.
Στον Πίνακα 1, παρακάτω, παραθέτουμε το ημερήσιο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας όλων των εποχών που παρατηρήθηκε σε κάθε μία από τις 52 καταχωρίσεις (όπως καταρτίστηκε από το SCEC), καθώς και την ημερομηνία και την τοποθεσία όπου καταγράφηκε. Παρατηρήστε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ρεκόρ όλων των εποχών τέθηκαν πριν από περισσότερο από μισό αιώνα και ότι υπάρχουν εξαιρετικά λίγα ρεκόρ που τέθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή δεν είναι η εικόνα που θα περιμένατε αν η υπερθέρμανση του πλανήτη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η κυρίαρχη επιρροή των χαρακτηριστικών του καθημερινού καιρού μας. Αντίθετα, η φυσική μεταβλητότητα εξακολουθεί να είναι ισχυρή.
Στον Πίνακα 2, συγκεντρώσαμε τα πέντε κορυφαία έτη κατά τα οποία σημειώθηκαν τα περισσότερα ρεκόρ. Όταν πολλαπλά έτη ισοβαθμούν για το υψηλότερο, κάθε μεμονωμένο έτος λαμβάνει ένα κλάσμα "ρεκόρ". Έτσι, για παράδειγμα, το 1954 και το 1933 παίρνουν από ένα μισό ρεκόρ για το Κολοράντο.
Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να υπονοούν ότι το κύμα καύσωνα της περασμένης εβδομάδας ως ένδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε πρωτοφανείς συνθήκες.
Η Capital Weather Gang (CWG)— το δημοφιλές και σεβαστό ιστολόγιο καιρού για τις συνθήκες στην Ουάσιγκτον και γύρω από αυτήν, και το οποίο παρακολουθείται στενά από τα μέσα ενημέρωσης, ήταν αρκετά ομιλητικό όλο για τα ρεκόρ όλων των εποχών του ενός ή του άλλου είδους που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του έθνους μας κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα της περασμένης εβδομάδας.
Εάν η μεθοδολογία Shein et al. εφαρμοστεί στις θερμοκρασίες της Ουάσιγκτον, τότε οι πολύ δημόσιες δηλώσεις του CWG (τις πήρε το Drudge Report) δεν πρόκειται να σταθούν όλες. Αυτό συμβαίνει επειδή η CWG βασίστηκε μόνο σε μία καταγραφή, ενώ αγνόησε σε μεγάλο βαθμό το ολοκληρωμένο σύνολο των παρατηρήσεων που έχουν ληφθεί ιστορικά εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας της Κολούμπια.
Η μοναδική καταγραφή που χρησιμοποιείται από την CWG είναι η "επίσημη" έκδοση της ημερήσιας θερμοκρασίας της Ουάσιγκτον, η οποία είναι μια καταγραφή που έχει συρραφεί από παρατηρήσεις που έγιναν στο Εθνικό Αεροδρόμιο (από το 1945 έως σήμερα), το οποίο παρεμπιπτόντως δεν βρίσκεται καν στην Περιφέρεια της Κολούμπια, και από παρατηρήσεις που έγιναν σε μια τοποθεσία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην 24η και Μ street (1889 έως 1944, και σε άλλες τοποθεσίες πριν από αυτό). Αλλά όταν οι καταγραφές ήταν ταυτόχρονες (που ήταν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1940 και 1950), περιλαμβάνεται μόνο μία (DCA).
Αν θέλατε πραγματικά να καθιερώσετε ρεκόρ όλων των εποχών για την Ουάσιγκτον, θα έπρεπε να λάβετε υπόψη όλες τις διαθέσιμες καταγραφές που είναι αξιόπιστες - και όχι να βασίζεστε σε δεδομένα για έναν μόνο "σταθμό".
Αυτό έκαναν οι Shein et al. Παρόλο που το SCEC δεν έχει καταρτίσει ακόμη τα μετεωρολογικά ρεκόρ όλων των εποχών για την Ουάσινγκτον DC, λέγεται ότι βρίσκονται στη διαδικασία να το κάνουν και εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες παρατηρήσεις.
Το CWG θα πρέπει να κάνει το ίδιο όταν συζητάει τα ρεκόρ για την "Ουάσιγκτον DC". Ή, τουλάχιστον, πρέπει να είναι πολύ σαφείς ότι συζητούν για μία μόνο (μεταβαλλόμενη) τοποθεσία (π.χ. το Εθνικό Αεροδρόμιο Reagan, το γραφείο του Δήμου στο κέντρο της πόλης κ.λπ.) και όχι για την Ουάσιγκτον DC στο σύνολό της.
Εδώ είναι ένα παράδειγμα του πώς τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά.
Σύμφωνα με το CWG, το πρόσφατο κύμα καύσωνα "Ουάσιγκτον DC" ισοφάρισε το ρεκόρ της για τη μεγαλύτερη σειρά συνεχόμενων ημερών κατά τις οποίες η ημερήσια υψηλή θερμοκρασία ήταν 100°F ή υψηλότερη. Σύμφωνα με το CWG, το ρεκόρ ήταν/είναι 4 ημέρες που είχαν σημειωθεί το 1930 και το 2012. Ωστόσο, τον Ιούλιο/Αύγουστο του 1953, παρατηρήθηκαν 5 συνεχόμενες ημέρες με θερμοκρασίες 100+°F στον παλιό σταθμό παρατήρησης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο γραφείο της πόλης. Αυτές οι παρατηρήσεις προέρχονταν από "έναν" επίσημο μετεωρολογικό σταθμό εντός της Ουάσιγκτον, αλλά δεν αποτελούσαν μέρος του "επίσημου" συρραμμένου ρεκόρ. Εάν το NCDC SCEC συνέτασσε σειρές διαδοχικών ημερών με 100+°F όλων των εποχών, σίγουρα θα λάμβανε υπόψη τις παλιές καταγραφές του City Office (συμπεριλαμβανομένης της περιόδου επικάλυψης με τις παρατηρήσεις της DCA), κάτι που η Capital Weather Gang επέλεξε να μην κάνει.
Το κατά πόσον η πρόσθετη εξέταση θα άλλαζε ή όχι κάποια από τις άλλες θερμοκρασίες "όλων των εποχών" που η Capital Weather Gang εντόπισε ότι έσπασαν στην "Ουάσινγκτον DC" κατά τη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα είναι άγνωστο προς το παρόν.
Ένα δίδαγμα εδώ είναι ότι όταν εξετάζονται τα "όλων των εποχών" ρεκόρ ακραίων καιρικών φαινομένων για μια συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει να διεξάγεται μια ολοκληρωμένη μελέτη (όπως περιγράφεται από τους Shein et al.) και όχι απλώς να γίνεται αναφορά σε ένα μόνο ρεκόρ σταθμού.
Το άλλο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να αποδώσουμε τις πρόσφατες ακραίες θερμοκρασίες στην τρομερή υπερθέρμανση του πλανήτη. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, υπάρχουν εκπληκτικά λίγα κρατικά ρεκόρ όλων των εποχών τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, μια ματιά στον πίνακα τους δείχνει ότι μόνο ένα από αυτά - το Providence RI, το 1975 - προέρχεται από μια πόλη. Με κάποιο τρόπο -και αυτό φαίνεται αδύνατο- το φοβερό φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν μπορεί να αυξήσει τις ήδη ανερχόμενες αστικές θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ πολιτείας.
Μπορούμε να ευχαριστήσουμε το SCEC που βοήθησε να γίνει το μεγαλύτερο μέρος της βρώμικης δουλειάς για την καθιέρωση ενός ακριβούς συνόλου δεδομένων με τα ρεκόρ ακραίων θερμοκρασιών όλων των εποχών σε επίπεδο πολιτείας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία μπορεί να βασιστεί κανείς στο μέλλον, ώστε να μπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις κατά τη σύγκριση των σημερινών ακραίων καιρικών φαινομένων με τα προηγούμενα.
Παραπομπή:
Shein, K., D. Todey, F. Akyuz, J. Angel, T. Kearns και J. Zdrojewski, 2012. Evaluating Statewide Climate Extremes for the United States. Journal of Applied Meteorology and Climatology, doi:10.1175/JAMC-D-11-0226.1, υπό έκδοση.
Σχετικά άρθρα:
A Big Picture Look At “Earth’s Temperature” – 2nd Quarter, 2012 – “What Global Warming Looks Like” Update (wattsupwiththat.com)
100s in the 30s: Think last week was hot? (wjla.com)
After pointing out an airplane got stuck in heat softened asphalt, Al Gore misses the fact that many of the surface temperatures used in climate come from airports (Αφού επισήμανε ότι ένα αεροπλάνο κόλλησε σε θερμικά μαλακωμένη άσφαλτο, ο Al Gore χάνει το γεγονός ότι πολλές από τις επιφανειακές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται στο κλίμα προέρχονται από αεροδρόμια)
—Δικτυογραφία:
Newly found weather records show 1930's as being far worse than the present for extreme weather • Watts Up With That?
https://wattsupwiththat.com/2012/07/14/newly-found-weather-records-show-1930s-as-being-far-worse-than-the-present-for-extreme-weather/