Η Κίνα Εγκαταλείπει Τη Συμφωνία Του Παρισιού, Καθιστώντας Τις Προσπάθειες Των ΗΠΑ Επώδυνες Και Άσκοπες
Μετάφραση: Απολλόδωρος
13 Αυγούστου 2023 | Diana Furchtgott-Roth | Διάβαστε το εδώ
Ήταν μια κακή εβδομάδα για όποιον πίστευε ότι η Κίνα θα συνεργαζόταν για τη μείωση των εκπομπών. Ο πρόεδρος Xi Jinping επανέλαβε ότι η χώρα του θα καθορίσει τη δική της πορεία στο θέμα και δεν θα επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες, σύμφωνα με την Washington Post και το Bloomberg. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Xi από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το αργότερο μετά το 2030.
Οι δηλώσεις του Xi έγιναν ενώ ο απεσταλμένος για το κλίμα και πρώην υπουργός Εξωτερικών John Kerry επισκεπτόταν το Πεκίνο για την επανέναρξη ενός διαλόγου. Αυτό έγινε λίγο μετά την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken και λίγο πριν έρθει για επίσκεψη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Henry Kissinger, ο αρχιτέκτονας του ανοίγματος της Κίνας στη Δύση πριν από 50 χρόνια.
Τα ξεκάθαρα μηνύματα από την Κίνα είναι ένα εσκεμμένο χαστούκι προς την Αμερική και παρέχουν το σκεπτικό για το νομοσχέδιο που υποστήριξε ο εκπρόσωπος Chip Roy (R., Τέξας) για την κατάργηση του γραφείου του Kerry για την κλιματική αλλαγή στο State Department. Το νομοσχέδιο συνυπογράφουν πάνω από δύο δωδεκάδες άλλοι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί είδηση, διότι ο Xi έδωσε το ίδιο μήνυμα το περασμένο φθινόπωρο. Τον Οκτώβριο του 2022, είπε ότι η Κίνα δεν θα εγκαταλείψει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα πριν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορέσουν να αντικαταστήσουν το χαμένο ορυκτό καύσιμο. Αλλά αυτή η υποκατάσταση δεν θα συμβεί επειδή τα ορυκτά καύσιμα παράγουν σημαντικά περισσότερη ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
"Με βάση τα ενεργειακά αποθέματα και τους πόρους της Κίνας, θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την επίτευξη της μέγιστης εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα με καλά σχεδιασμένο και σταδιακό τρόπο, σύμφωνα με την αρχή της απόκτησης του νέου πριν από την απόρριψη του παλιού", ανακοίνωσε σε ομιλία του στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως αναφέρει το Time.
Οι παρατηρήσεις του Xi θα πρέπει να αντηχήσουν στους διαδρόμους της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, η οποία σχεδιάζει να επιβάλει κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Αμερικανούς για τη μείωση των αμερικανικών εκπομπών. Η Κίνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί με τη δυτική ώθηση προς το καθαρό μηδενικό επίπεδο εκπομπών.
Τον Απρίλιο, η EPA δημοσίευσε έναν προτεινόμενο κανόνα για τα καυσαέρια που θα απαιτούσε το 60% των πωλήσεων νέων οχημάτων να είναι ηλεκτρικά με μπαταρίες μέχρι το 2030 και τα δύο τρίτα μέχρι το 2032. Και τον Μάιο, η EPA πρότεινε έναν κανόνα για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που θα απαιτούσε από τους περισσότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να δεσμεύουν ή να θάβουν το 90 τοις εκατό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή να κλείσουν τη λειτουργία τους μέχρι το 2040.
Αυτοί οι κανόνες θα έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο κόστος για την οικονομία των ΗΠΑ - και χωρίς μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, εάν η Κίνα αντικαταστήσει τις αμερικανικές εκπομπές με τις δικές της εκπομπές.
Ακόμα και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες απαλλαγούν από όλα τα ορυκτά καύσιμα, αυτό θα είχε διαφορά μόνο δύο δέκατα του ενός βαθμού Κελσίου το 2100, σύμφωνα με τον επικεφαλής στατιστικολόγο του Heritage Foundation Kevin Dayaratna.
Ο κανόνας για τις καυσαερίων θα αυξήσει το κόστος οδήγησης για όλους τους Αμερικανούς, και οι Αμερικανοί με χαμηλότερο εισόδημα θα αγωνιστούν περισσότερο με αυτό το κόστος σε σχέση με τους Αμερικανούς με υψηλότερο εισόδημα. Τα νέα ηλεκτρικά οχήματα (EV) κοστίζουν περίπου 10.000 έως 25.000 δολάρια περισσότερο από το αντίστοιχο βενζινοκίνητο όχημα και ο χρόνος που απαιτείται για την επαναφόρτιση είναι άβολος σε μακρινά ταξίδια ή αν δεν υπάρχει διαθέσιμη θύρα φόρτισης στο σπίτι.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Αμερική είναι μεταχειρισμένα. Η πώληση ενός μεταχειρισμένου EV είναι δύσκολη επειδή η κατάσταση της μπαταρίας είναι αβέβαιη και μια νέα μπαταρία μπορεί να κοστίσει πάνω από 10.000 δολάρια. Οι μπαταρίες των EV χάνουν το 20 έως 40 τοις εκατό της εμβέλειάς τους σε ψυχρά κλίματα, γεγονός που πιθανώς αποτελεί μέρος του λόγου για τον οποίο μόνο 340 ήταν εγγεγραμμένα στη Βόρεια Ντακότα και 510 στο Γουαϊόμινγκ στο τέλος του 2021.
Τα EV δεν είναι απαλλαγμένα από εκπομπές, επειδή χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια για τη φόρτιση τους και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί εκπομπές. Ακόμη και η EPA αναφέρει στον προτεινόμενο κανόνα ότι "αναμένουμε ότι σε ορισμένες περιοχές, η αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξήσει το SO2, τα PM 2.5, το όζον ή ορισμένες τοξικές ουσίες του αέρα".
Ο κανόνας για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξήσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ακριβώς τη στιγμή που η EPA σχεδιάζει την πρόσβαση εκατομμυρίων νέων EV στο δίκτυο. Η δέσμευση του 90% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε τόσο μεγάλη κλίμακα δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και δεν αποτελεί "επαρκώς αποδεδειγμένη" τεχνολογία. Η μόνη αποδεδειγμένη επιλογή για μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να συμμορφωθεί με τον προτεινόμενο κανονισμό είναι να κλείσει.
Ο κανόνας θα αφαιρούσε ενέργεια από το δίκτυο σε μια εποχή που η Αμερική χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για τον προγραμματισμένο εξηλεκτρισμό και θα προκαλούσε πιθανότατα περισσότερες διακοπές ρεύματος. Οι διακοπές ρεύματος μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, ειδικά αν συμβαίνουν σε περιόδους ασυνήθιστα υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, όταν η ενέργεια είναι περισσότερο απαραίτητη.
Επιπλέον, το υψηλότερο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις. Οι τιμές θα αυξηθούν, η μεταποίηση θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και οι απολύσεις και η ανεργία θα αυξηθούν. Όλα αυτά θα μειώσουν την αύξηση του ΑΕΠ και θα μειώσουν το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών.
Επειδή ο Xi έχει δηλώσει ρητά και επανειλημμένα ότι η χώρα του δεν θα μειώσει τις εκπομπές έως ότου η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικαταστήσει εκείνη από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, όλα αυτά τα κόστη δεν θα οδηγήσουν σε καμία μείωση των παγκόσμιων εκπομπών. Η EPA έχει βάλει την Αμερική σε μια πορεία προς όλο πόνο και κανένα κέρδος.
Πηγή: Heritage
----Δικτυογραφία:
China Abandons Paris Agreement, Making U.S. Efforts Painful and Pointless | Principia Scientific Intl.
https://principia-scientific.com/china-abandons-paris-agreement-making-u-s-efforts-painful-and-pointless/