Μια "Έξυπνη Πόλη" Είναι Μια Πόλη Που Μαστίζεται Από Υψηλούς Φόρους, Παράλογα Χαράτσια Και Κεντρικό Σχεδιασμό και 24ωρη Επιτήρηση
Μετάφραση: Απολλόδωρος
25 Ιουλίου 2024 | Zach Varnell | Διαβάστε το εδώ
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Ο όρος "έξυπνη πόλη" δημιουργεί εικόνες φουτουριστικών ουτοπιών όπου η τεχνολογία βελτιώνει απρόσκοπτα την καθημερινή μας ζωή. Η κυκλοφορία ρέει σαν μουσική συμφωνία, τα απορριμματοφόρα εμφανίζονται μόνο όταν χρειάζεται και οι λακκούβες γεμίζουν μόνες τους, ενώ ζητούν συγγνώμη για την ταλαιπωρία. Αλλά αν ξεφλουδίσουμε την γυαλιστερή βιτρίνα, θα διαπιστώσουμε ότι αυτές οι λεγόμενες “έξυπνες πρωτοβουλίες” είναι συχνά απλώς ένας νέος τρόπος για να κονομανε ξεδιάντροπα από τους κατοίκους. Ας κάνουμε μια περιήγηση στο αστικό τοπίο αυτού του ψηφιακού πορτοφολά.
Ένα δαπανηρό μέτρο καθαρού αέρα
Πρώτη στάση, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ζώνες εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών της κυβέρνησης έχουν γίνει η πληγή όλων όσων οδηγούν αυτοκίνητο ελάχιστης παλαιότητας. Η ULEZ του Λονδίνου χρεώνει τους οδηγούς παλαιότερων οχημάτων ένα βαρύ ημερήσιο τέλος 12,50 λιρών (~ 16 δολάρια) για το προνόμιο της εισόδου σε ορισμένες περιοχές. Η ιδέα είναι να μειωθεί η ρύπανση. Ευγενικό, σωστά; Αλλά η εκτέλεση μοιάζει περισσότερο με φόρο για τους φτωχούς. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή είναι δύσπιστοι απέναντι στην τελευταία οικολογική χλιδάτη βόλτα, καταλήγουν να αδειάζουν τις τσέπες τους για να πληρώσουν αυτό που στην πραγματικότητα είναι ένας πράσινος φόρος ντυμένος με ρούχα “βιωσιμότητας”.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Λονδίνου, το 78% των φτωχότερων του Λονδίνου δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να οδηγεί, και για όσους το σκέφτονται, το τέλος (χαράτσι) της ULEZ προσθέτει άλλο ένα τρομακτικό εμπόδιο στην είσοδο. Οι επίδοξοι οδηγοί πρέπει να σταθμίσουν όχι μόνο το κόστος του αυτοκινήτου, της ασφάλισης, των φόρων, της συντήρησης και των καυσίμων, αλλά και το αν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ημερήσιο τέλος/χαράτσι - ή να τεντώσουν τον προϋπολογισμό τους για να αγοράσουν τα σύγχρονα οχήματα που εξαιρούνται.
Τακτική των σκουπιδιών: Η Κομπίνα με τα Έσοδα του Fort Worth
Αφού είδαμε πώς η πολιτική ULEZ του Λονδίνου αφαιρεί διακριτικά λίρες από τις τσέπες εκείνων που έχουν τη λιγότερη οικονομική δυνατότητα, στρέφουμε το βλέμμα μας σε ένα φαινομενικά άσχετο ζήτημα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο Fort Worth του Τέξας - όπου ο Μεγάλος Αδελφός είναι συνοδηγός στα απορριμματοφόρα της πόλης.
Αυτά τα φορτηγά είναι εξοπλισμένα με κάμερες, πρόθυμα να επιβάλλουν πρόστιμα όπως μια υπηρέτρια με μετρητή προμήθειας. Μήπως το καπάκι των σκουπιδιών σας κολλάει ψηλά; Αυτό θα είναι ένα πρόστιμο, ευχαριστώ πολύ. Έχετε μια επιπλέον σακούλα αυτή τη βδομάδα; Λεφτά, παρακαλώ.
Για πολλούς, η επιλογή δεν είναι μεταξύ της τήρησης ή της περιφρόνησης των κανόνων, αλλά μεταξύ βασικών δαπανών όπως το φαγητό, το ενοίκιο και η υγειονομική περίθαλψη και της πληρωμής προστίμου για έναν ελαφρώς παραγεμισμένο κάδο απορριμμάτων. Δεν πρόκειται για την καθαριότητα των δρόμων, αλλά για την οικονομική εξόντωση των κατοίκων.
Γιατί να μην αφήσουμε λίγο ανταγωνισμό να καθαρίσει τα προβλήματα με τα σκουπίδια μας; Αν οι εταιρείες σκουπιδιών έπρεπε να παλέψουν για την επιχείρησή σας, μπορείτε να στοιχηματίσετε την τελευταία σας μπανανόφλουδα ότι θα δείτε τις τιμές να πέφτουν κατακόρυφα, ενώ οι υπηρεσίες θα λάμπουν.
Το επί πληρωμή πεζοδρόμιο του Μανχάταν
Καθώς οι κάτοικοι του Fort Worth περιηγούνται στην εισαγωγή της επιτήρησης της αποχέτευσης, ας μεταφερθούμε στη Νέα Υόρκη, όπου η έννοια του ελέγχου κλιμακώνεται δραματικά. Το προτεινόμενο σχέδιο τιμολόγησης της κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα “έξυπνης τεχνολογίας” που χρησιμοποιείται ως δημοσιονομικό ρόπαλο. Το σχέδιο προτείνει τη χρέωση των οδηγών για την είσοδο στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Manhattan. Προβάλλεται ως ένας τρόπος για τη μείωση της κυκλοφορίας και την ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών, αλλά ας το πούμε αυτό που είναι: ένας φόρος από την πίσω πόρτα για όλους όσους δεν χρησιμοποιούν το μετρό.
Οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων πλήττονται περισσότερο, μετατρέποντας τη μετακίνηση σε μια δαπανηρή καθημερινή δοκιμασία. Και μην ξεχνάτε - κάθε βόλτα με την Uber, κάθε ταξί που θα καλέσετε, το νυχτερινό delivery φαγητού, ακόμα και η υπηρεσία τεχνικού θα το επιβαρύνει στο λογαριασμό σας, μ̲ε̲τ̲α̲φ̲έ̲ρ̲ο̲ν̲τ̲α̲ς̲ ̲τ̲ο̲ ̲ο̲ι̲κ̲ο̲ν̲ο̲μ̲ι̲κ̲ό̲ ̲β̲ά̲ρ̲ο̲ς̲ ̲π̲ί̲σ̲ω̲ ̲σ̲τ̲ο̲ν̲ ̲κ̲α̲τ̲α̲ν̲α̲λ̲ω̲τ̲ή̲.̲
Ευτυχώς, η πρωτοβουλία αυτή αντιμετώπισε καθυστερήσεις και αντιδράσεις, μια μικρή νίκη για όσους ελπίζουν να μην ξεζουμιστούν στο Big Apple. Φαίνεται ότι ο κυβερνήτης, προσεκτικός σε μια χρονιά εκλογών, παρατήρησε την ψυχρή υποδοχή και πάτησε παύση. Σε μια γνήσια ελεύθερη αγορά, ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα είχε καμία τύχη, αλλά μην εκπλαγείτε αν επανεμφανιστεί μόλις καταλαγιάσει η σκόνη των εκλογών.
Αδικία στη διασταύρωση: Η απάτη με τις κάμερες κόκκινου φωτισμού
Ακόμη και μικρότερες πόλεις έχουν αυξήσει εκθετικά τα έσοδα τους (Σ̲η̲μ̲.̲:̲ και οι [αφανείς] καθοδηγητές πίσω απο αυτην την “έξυπνη” Φορομπηχτική μπίζνα, βασςισμένη στην Φάρσα της “κλιματικής αλλαγής”) από την τάση της “έξυπνης τεχνολογίας”. Οι κάμερες κόκκινου σηματοδότη, που παρουσιάστηκαν ως εργαλεία για την ενίσχυση της ασφάλειας στις διασταυρώσεις, έχουν συχνά μετατραπεί σε δημοτικούς κερδοσκόπους. Πόλεις όπως η Chattanooga, το Lubbock, το Nashville και το Dallas έχουν τεθεί υπό διερεύνηση για τον καθορισμό παράνομα σύντομων χρόνων κίτρινων φώτων για την αύξηση του αριθμού των κλήσεων και των εσόδων. Η Chattanooga αναγκάστηκε ακόμη και να επιστρέψει μετρητά στους οδηγούς που εξαπάτησε.
Αλλά το πράγμα χειροτερεύει: οι κάμερες αυτές μπορεί όχι μόνο να είναι περιττές αλλά και επιβλαβείς. Έρευνα από το Ινστιτούτο Μεταφορών του Τέξας στο Texas A&M διαπίστωσε ότι η προσθήκη ενός μόνο επιπλέον δευτερολέπτου στο κίτρινο φως μ̲ε̲ι̲ώ̲ν̲ε̲ι̲ ̲κ̲α̲τ̲ά̲ ̲τ̲ο̲ ̲ή̲μ̲ι̲σ̲υ̲ την παραβίαση του κόκκινου φωτεινού σηματοδότη. Μια άλλη επιλογή χαμηλής τεχνολογίας είναι να αυξηθεί ο χρόνος αναμονής του κόκκινου φωτεινού σηματοδότη, δίνοντας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μια παύση και διασφαλίζοντας πραγματικά τη διασταύρωση.
Ωστόσο, πολλές πόλεις επιλέγουν κάμερες που παράγουν έσοδα και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αύξηση των ατυχημάτων με την όπισθεν, καθώς οι οδηγοί φρενάρουν απότομα στη θέα ενός κίτρινου φωτεινού σηματοδότη για να αποφύγουν μια πιθανή κλήση. Αυτό εγείρει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προτεραιότητες στη διαχείριση της κυκλοφορίας - δημόσια ασφάλεια ή κέρδος (αισχροκέρδεια);
Η πληρωμή για το παρκάρισμα στο San Francisco
Όπως βλέπουμε στην Chattanooga, όπου αμφίβολες στρατηγικές αυξάνουν τα δημοτικά έσοδα εις βάρος των οδηγών, μια παρόμοια επιδίωξη για κέρδος είναι εμφανής στη Δυτική Ακτή. Το πρόγραμμα SFpark του San Francisco χρησιμοποιεί αισθητήρες για την παρακολούθηση της πληρότητας των χώρων στάθμευσης και την προσαρμογή των τιμών. Η δυναμική τιμολόγηση ακούγεται ωραία στη θεωρία, αλλά όταν πληρώνεις υψηλές τιμές μόνο και μόνο για να παρκάρεις για μια γρήγορη δουλειά, αρχίζει να μοιάζει με εκβιασμό. Η τεχνολογία που προοριζόταν για την ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης προσθέτει άλλο ένα επίπεδο κόστους στην αστική ζωή. Είναι αρκετό για να σας κάνει να νοσταλγήσετε τις μέρες των κερμάτων και των παρκόμετρων που δεν άλλαζαν γνώμη κάθε ώρα.
Προστασία του Νερού ή Υφαρπαγή Μετρητών;
Στην Καλιφόρνια, η τάση της χρήσης "έξυπνης" τεχνολογίας για την απόσπαση περισσότερων χρημάτων από τους κατοίκους συνεχίζεται με την εισαγωγή των “έξυπνων μετρητών νερού”. Οι συσκευές αυτές εισήχθησαν για τη διαχείριση της χρήσης νερού κατά τη διάρκεια ξηρασίας. Αλλά αντί να προωθήσουν την εξοικονόμηση, οδήγησαν σε εκτόξευση των προστίμων για τους κατοίκους. Οι ανακριβείς ενδείξεις και τα ασαφή όρια χρήσης έχουν αφήσει τους ανθρώπους να ξύνουν το κεφάλι τους και να αδειάζουν τις τσέπες τους. Μιλάμε για νερό, μια βασική ανάγκη που μετατράπηκε σε ακριβό εμπόρευμα με τη μαγεία της έξυπνης τεχνολογίας.
Το Σοκ της Δυναμικής Τιμολόγησης
Τέλος, το ταξίδι μας μας φέρνει πίσω στο Τέξας, αλλά αυτή τη φορά με επίκεντρο έναν διαφορετικό τύπο μετρητή: τον έξυπνο μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτοί οι μετρητές επιτρέπουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και τη δυναμική τιμολόγηση. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής καταιγίδας του 2021, οι κάτοικοι αντιμετώπισαν αστρονομικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς οι τιμές εκτοξεύτηκαν (Σ̲η̲μ̲.̲:̲ ̲Βλέπε ΔΕΗ). Η ίδια η τεχνολογία που προοριζόταν για τη διαχείριση της ζήτησης οδήγησε τους ανθρώπους να επιλέγουν μεταξύ θέρμανσης και χρεοκοπίας. Είναι μια σκληρή τροπή της μοίρας όταν η επιβίωση από μια καταιγίδα σας αφήνει οικονομικά κατεστραμμένους.
Καθώς η περιήγησή μας σε αυτές τις λεγόμενες πρωτοβουλίες έξυπνων πόλεων φτάνει στο τέλος της, είναι σαφές ότι η υπόσχεση της τεχνολογικής ουτοπίας συχνά συγκαλύπτει μια πιο κυνική πραγματικότητα. Αυτές οι τεχνολογίες, αντί να βελτιώνουν τις ζωές μας, συχνά χρησιμεύουν ως εργαλεία για τους δήμους να κοροϊδεύουν τους κατοίκους τους, μετατρέποντας καθημερινές ανάγκες σε δαπανηρά βάρη.
Για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν σε αυτά τα ζητήματα, το ντοκιμαντέρ "SMART: Coming to a City Near You" παρέχει μια αποκαλυπτική ματιά στην πραγματικότητα της ζωής σε ένα τοπίο που παρακολουθείται όλο και περισσότερο. Αυτή η ταινία είναι ένα must-see για όποιον θέλει να καταλάβει πώς αυτές οι τεχνολογίες αναδιαμορφώνουν τις πόλεις μας. Αν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε δράση, σκεφτείτε να εξερευνήσετε το Banish Big Brother, μια οργάνωση στην οποία είμαι υπερήφανος που συμμετέχω. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνολογίας δεν θα έχει ως κόστος την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής. Καθώς όλο και περισσότερες πόλεις αγκαλιάζουν τις έξυπνες τεχνολογίες, η αποστολή μας να υπερασπιζόμαστε τις εγγυήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής γίνεται όλο και πιο ζωτικής σημασίας. Αν αυτά τα ζητήματα σας βρίσκουν σύμφωνο, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις προσπάθειές μας.
Το μέλλον των κοινοτήτων μας δεν θα πρέπει να έρθει με κόστος την ιδιωτική μας ζωή και την οικονομική μας ευημερία. Ενώ η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει πραγματικά την ποιότητα ζωής μας, πρέπει να εφαρμόζεται με διαφάνεια, λογοδοσία και επιλογή.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
A 'smart city' is a city plagued by high taxes and central planning | Mises Institute
https://mises.org/mises-wire/smart-city-city-plagued-high-taxes-and-central-planning