Το Πρόβλημα με την Κεντρική Τραπεζική
Η άνοδος του κεντρικού ελέγχου: Πώς η μετάβαση στο πλασματικό χρήμα ενδυνάμωσε την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS) στην παγκόσμια οικονομική χειραγώγηση
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - esc | 25 Ιανουαρίου 2025
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Το διασυνδεδεμένο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο που προέκυψε στις αρχές του 20ού αιώνα οφείλει μεγάλο μέρος της δομής του σε καινοτομίες στους χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς και τη διακυβέρνηση. Κεντρική θέση σε αυτό το σύστημα κατέχει ο μηχανισμός των πιστοποιητικών χρυσού, πρωτοπόρος του οποίου ήταν ο Julius Wolf, ο οποίος αντικατέστησε τη φυσική διακίνηση του χρυσού με μια λογιστική επιχείρηση. Με την πάροδο του χρόνου, το σύστημα αυτό εξελίχθηκε και συγχωνεύτηκε με τις διεθνείς δομές διακυβέρνησης, όπως τις αντιλήφθηκαν προσωπικότητες όπως ο Eduard Bernstein και ο Leo Woolf.
Ενώ σχεδιάστηκε για να διευκολύνει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και συνεργασία, το πλαίσιο αυτό εισήγαγε τελικά τρωτά σημεία και τη δυνατότητα συγκεντρωτικού ελέγχου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για χειραγώγηση και οπλοποίηση των οικονομικών συστημάτων.
Ο Julius Wolf και ο Μηχανισμός Χρυσών Πιστοποιητικών
Η καινοτομία του Julius Wolf ήταν να αφαιρέσει την κίνηση του χρυσού στο παγκόσμιο εμπόριο και να την μετατρέψει σε ένα σύστημα πιστοποιητικών χρυσού. Αντί για τη φυσική μεταφορά χρυσού μεταξύ των εθνών, οι συναλλαγές καταγράφονταν σε κεντρικά λογιστικά βιβλία, ενώ ο χρυσός χρησίμευε ως η υποκείμενη άγκυρα για τα πιστωτικά και νομισματικά συστήματα. Αυτή η μετατόπιση αύξησε δραματικά την αποτελεσματικότητα του διεθνούς εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μειώνοντας τους υλικοτεχνικούς και φυσικούς περιορισμούς.
Ωστόσο, η εξάρτηση του συστήματος από τον χρυσό δημιούργησε επίσης μια εγγενή διασύνδεση. Συνδέοντας τις εθνικές οικονομίες με ένα κοινό πρότυπο, ο μηχανισμός των πιστοποιητικών χρυσού επέτρεπε στις οικονομικές κρίσεις να διαδίδονται ευκολότερα πέρα από τα σύνορα. Η ακαμψία του συστήματος σήμαινε ότι η διαθεσιμότητα των πιστώσεων περιοριζόταν από τα αποθέματα χρυσού, παρέχοντας σταθερότητα αλλά περιορίζοντας την ευελιξία σε περιόδους κρίσης.
Η Μετάβαση στην Κεντρική Δημοσιονομική Διακυβέρνηση
Το σύστημα πιστοποιητικών χρυσού έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία θεσμών όπως η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Η BIS, η οποία συζητήθηκε το 1929 κατά τη διάρκεια του κραχ της Wall Street και επισημοποιήθηκε το 1930 εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης, σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής για τον διεθνή οικονομικό συντονισμό. Αντανακλούσε την προσέγγιση διακυβέρνησης της Κοινωνίας των Εθνών, εφαρμόζοντας ένα παρόμοιο μοντέλο "τρίτου διαμεσολαβητή" στις παγκόσμιες οικονομικές υποθέσεις.
Η επιρροή του Eduard Bernstein στη διεθνή διακυβέρνηση επέκτεινε αυτό το πλαίσιο πέρα από τα οικονομικά. Οι ιδέες του Bernstein, που είχαν τις ρίζες τους στη σοσιαλδημοκρατία και τον ρεφορμιστικό σοσιαλισμό, ενσωματώθηκαν με τους μηχανισμούς του Julius Wolf για να διαμορφώσουν ένα ευρύτερο όραμα της διεθνούς διακυβέρνησης. Ο Leonard S Woolf (International Government, Fabian Society, 1916) βελτίωσε περαιτέρω αυτή την προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της κεντρικής διαμεσολάβησης στη διαχείριση των παγκόσμιων υποθέσεων. Μαζί, αυτές οι προσωπικότητες συνέβαλαν σε ένα σύστημα όπου οι οικονομικές και οι κυβερνητικές δομές ήταν αλληλένδετες.
Τα Τρωτά Σημεία του Συστήματος Χρυσού Πιστοποιητικού
Ενώ ο κανόνας χρυσού λειτούργησε ως σταθεροποιητική άγκυρα, επέβαλε επίσης αυστηρά όρια στην επέκταση των πιστώσεων. Αυτή η ακαμψία ήταν ταυτόχρονα δύναμη και αδυναμία. Από τη μία πλευρά, απέτρεπε την ανεξέλεγκτη δημιουργία πιστώσεων, διατηρώντας έναν βαθμό χρηματοπιστωτικής πειθαρχίας. Από την άλλη πλευρά, περιόριζε τις οικονομικές αντιδράσεις στις κρίσεις, επιτείνοντας τις αποπληθωριστικές πιέσεις σε περιόδους ύφεσης.
Ο διασυνδεδεμένος χαρακτήρας του συστήματος πιστοποιητικών χρυσού εισήγαγε επίσης συστημικούς κινδύνους. Συνδέοντας τις εθνικές οικονομίες μέσω ενός κοινού προτύπου, οι κλυδωνισμοί σε μια περιοχή μπορούσαν να επεκταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Επιπλέον, η εξάρτηση από την κεντρική λογιστική έκανε το σύστημα ευάλωτο στη χειραγώγηση. Ο έλεγχος της διαθεσιμότητας και της τιμής της πίστωσης έγινε ένα ισχυρό εργαλείο, ικανό να οδηγήσει σε οικονομικές ανόδους ή καταρρεύσεις.
Λύνοντας την Άγκυρα : Η Στροφή στα Πλασματικά (fiat) Nομίσματα***
***Σημ.: Το παραστατικό (πλασματικό) χρήμα είναι ένα είδος κυβερνητικού νομίσματος που δεν υποστηρίζεται από κάποιο πολύτιμο μέταλλο, όπως ο χρυσός ή το ασήμι, ούτε από κάποιο άλλο υλικό περιουσιακό στοιχείο ή εμπόρευμα. Το παραστατικό (πλασματικό) νόμισμα συνήθως ορίζεται από την κυβέρνηση που το εκδίδει ως νόμιμο χρήμα και εγκρίνεται από κυβερνητικούς κανονισμούς. Με άλλα λόγια "αέρας κοπανιστός".
Η τελική εγκατάλειψη του κανόνα χρυσού αφαίρεσε τους περιορισμούς που επέβαλαν τα αποθέματα χρυσού, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία στη δημιουργία πιστώσεων. Ωστόσο, η μετατόπιση αυτή εξάλειψε επίσης τους φυσικούς ελέγχους και τις ισορροπίες του συστήματος, επιτρέποντας τη χειραγώγηση της διαθεσιμότητας πιστώσεων και της νομισματικής πολιτικής σε πρωτοφανή κλίμακα. Οι κεντρικές τράπεζες, που λειτουργούσαν με πλασματικά νομίσματα, απέκτησαν τη δυνατότητα να επεκτείνουν ή να συρρικνώνουν την πίστωση χωρίς τους περιορισμούς των φυσικών αποθεμάτων.
Αυτό το νέο πλαίσιο ενίσχυσε τις δυνατότητες κατάχρησης. Η ευελιξία που προοριζόταν για τη σταθεροποίηση των οικονομιών θα μπορούσε τώρα να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για την επίτευξη γεωπολιτικών ή οικονομικών στόχων. Με την αποσύνδεση των νομισμάτων από τον χρυσό, το σύστημα έγινε πιο συγκεντρωτικό και επιρρεπές στον έλεγχο από λίγους ισχυρούς θεσμούς.
Το Kεντρικό Πρόβλημα
Το κεντρικό πρόβλημα έγκειται στην εξέλιξη ενός συστήματος σχεδιασμένου για αποτελεσματικότητα και σταθερότητα σε μηχανισμό συγκεντρωτικού ελέγχου. Η συγχώνευση της χρηματοπιστωτικής καινοτομίας με τη διεθνή διακυβέρνηση δημιούργησε ένα πλαίσιο όπου τα ίδια εργαλεία που προορίζονται για την πρόληψη των κρίσεων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τους. Η κεντρική τραπεζική, ιδίως σε ένα σύστημα πλασματικού νομίσματος, έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει τα ίδια τα προβλήματα που ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει. Με τη χειραγώγηση της διαθεσιμότητας πιστώσεων και της νομισματικής πολιτικής, οι κεντρικές αρχές μπορούν να επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα σε παγκόσμια κλίμακα, συχνά σε βάρος μικρότερων ή λιγότερο ισχυρών εθνών.
Αυτή η πορεία μπορεί να αναχθεί στον μηχανισμό χρυσών πιστοποιητικών του Julius Wolf, ο οποίος εισήγαγε τις αρχές της διασύνδεσης και της κεντρικής καταγραφής. Μέσω του Eduard Bernstein και του Leonard S. Woolf, οι αρχές αυτές επεκτάθηκαν στη διακυβέρνηση, δημιουργώντας ένα σύστημα ικανό να ασκεί πλήρη έλεγχο στις οικονομικές υποθέσεις. Ενώ ο χρυσός αρχικά χρησίμευε ως σταθεροποιητική άγκυρα, η αφαίρεσή του επέτρεψε την πλήρη οπλοποίηση του συστήματος, καθιστώντας την κεντρική τραπεζική λύση και πρόβλημα.
Συμπέρασμα
Το σύστημα των πιστοποιητικών χρυσού και η μετεξέλιξή του σε ένα πλαίσιο βασισμένο στο πλασματικό (fiat) χρήμα αποτελούν δίκοπο μαχαίρι. Ενώ σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, ο συγκεντρωτισμός και η διασύνδεση του συστήματος το έχουν καταστήσει ένα ισχυρό εργαλείο τόσο για καλό όσο και για κακό. Η κατάργηση του χρυσού ως άγκυρας επιδείνωσε περαιτέρω αυτά τα ζητήματα, επιτρέποντας τη χειραγώγηση της πιστωτικής και νομισματικής πολιτικής σε πρωτοφανή κλίμακα. Τελικά, οι ίδιοι οι μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας έγιναν τα μεγαλύτερα τρωτά σημεία της, εγείροντας κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της συγκεντρωτικής χρηματοπιστωτικής διακυβέρνησης.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
---Δικτυογραφία :
The Issue of Central Banking - by esc