Τεκτονικά Σύμβολα της Ρωσίας
Μετάφραση: Απολλόδωρος
3 Οκτωβρίου 2022 | fitzinfo.net | Διάβαστε το εδώ.
Το κτίριο της ασφαλιστικής εταιρείας "Russia". Ινστιτούτο επείγουσας ιατρικής που φέρει το όνομα του N.V. Sklifosovsky. Οι Ρώσοι μασόνοι θεωρούσαν το παντοδύναμο μάτι όχι μόνο θεϊκό σημάδι, αλλά και σύμβολο του μέλλοντος.
Στη άνω φωτογραφία: Ινστιτούτο Sklifosovsky (Μόσχα)
Το παντοδύναμο μάτι ή το βλέμμα του Μεγάλου Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος. Οι μασόνοι πίστευαν βαθιά στον Θεό και χρησιμοποιούσαν αυτό το σύμβολο πιο συχνά. Το μάτι μπορεί να βρεθεί ακόμη και στα δολάρια των ΗΠΑ Στη φωτογραφία: Εκκλησία της Ζωοδόχου Τριάδας στο Serebryaniki (Μόσχα)
Το κτίριο της ασφαλιστικής εταιρείας "Ρωσία". Ινστιτούτο Επείγουσας Ιατρικής που φέρει το όνομα του N.V. Sklifosovsky.
Η ικανότητα να βλέπουν κροκόδειλους κάτω από το νερό ήταν σεβαστή από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Οι μασόνοι συχνά τους αποκαλούν σύμβολο της καλοσύνης. Στη φωτογραφία:Το σπίτι της ασφαλιστικής εταιρείας Rossiya στη λεωφόρο Sretensky (Μόσχα).
Αδελφικό νεκροταφείο. Πάρκο των πεσόντων ηρώων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ναός της Μεγάλης Ανάληψης στην πύλη Nikitsky. Κεντρικό σπίτι των συγγραφέων.
Το μυστρί είναι εργαλείο των μασόνων και σύμβολο της αδελφοσύνης μεταξύ τους. Μερικές φορές σημαίνει την προθυμία να καταπολεμήσει την αλαζονεία και να συμβιβαστεί με τις ελλείψεις των άλλων. Στη φωτογραφία: το κτίριο της πρεσβείας της Αμπχαζίας (Μόσχα).
Το παντοδύναμο μάτι συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε σύγχρονα μνημεία. Στη φωτογραφία: ένας οβελίσκος στο πάρκο μνήμης των ηρώων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στο Αδελφικό Νεκροταφείο (Μόσχα)
Στο κτίριο του Ινστιτούτου Ασιατικών και Αφρικανικών Χωρών (Μόσχα) υπάρχει ένα μετάλλιο με τρία πρόσωπα ανάμεσα σε δύο πυρσούς. Θεωρούνται σύμβολα της δύναμης, της ομορφιάς και της σοφίας στο φως της αλήθειας. Διακοσμητικά στοιχεία στο κτίριο Kazakov του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας που φέρει το όνομα του M. V. Lomonosov στη συμβολή των οδών Bolshaya Nikitskaya και Mokhova.
Μονόγραμμα της Αικατερίνης Β' με τη μορφή ακτινοβόλου άστρου - ένα άλλο όνομα για το παντοδύναμο μάτι. Είναι γνωστό ότι ο γιος της αυτοκράτειρας Παύλου Α΄ ήταν μέλος του μασονικού κύκλου. Αλλά μετά από αυτόν, οι μασόνοι απαγορεύτηκαν στη Ρωσία. Στη φωτογραφία-Μουσείο Τσαριτσίνο (Μόσχα)
Τετράγωνο και πυξίδα- δίδυμοι πυλώνες Joachim και Boaz στην Αγία Πετρούπολη. Μαζί με μια πυξίδα απεικονίζεται συχνά ένα τετράγωνο - σύμβολο του γήινου και της ισορροπίας μεταξύ του επιθυμητού και του πραγματικού, για το οποίο αξίζει να αγωνιστούμε. Στη φωτογραφία: η σούβλα του νησιού Vasilyevsky (Αγία Πετρούπολη)
Η συγγραφέας JK Rowling παραδέχτηκε ότι το μασονικό παντοδύναμο μάτι ενέπνευσε το σύμβολο της για τους κλήρους του θανάτου.
Στη φωτογραφία- Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας της Λαύρας Alexander Nevsky (Αγία Πετρούπολη)
Οι μασόνοι χρησιμοποιούσαν συχνά φυτικά στολίδια. Ένα κλαδί από την αειθαλή ακακία έχει γίνει σύμβολο της αθανασίας της ψυχής. Συχνά απεικονίζονται τριαντάφυλλα και άνθη ροδιού Φωτογραφία: Στήλη της Αλεξάνδρειας στην Πλατεία Παλατιού (Αγία Πετρούπολη)
Πολλοί Ρώσοι αρχιτέκτονες ήταν μέλη μασονικών στοών, όπως ο συγγραφέας του συνόλου του παλατιού του Tsaritsyno Vasily Bazhenov και ο αρχιτέκτονας του Καθεδρικού Ναού του Καζάν Αντρέι Βορονίχιν Στη φωτογραφία: Καζάν (Αγία Πετρούπολη)
Μερικές φορές, μαζί με τις πυξίδες και τα μυστριά, εφαρμόζονταν στις προσόψεις κλειδιά. Συμβόλιζαν τη γνώση που ήταν κρυμμένη από τους απλούς ή κακώς μορφωμένους ανθρώπους - "βέβηλους" Στη φωτογραφία: το αρχοντικό του αρχιτέκτονα Schroeter στο ανάχωμα Moika (Αγία Πετρούπολη)
Κρανία και οστά εφαρμόζονταν συχνά στους τάφους των μασόνων - σύμβολα περιφρόνησης του θανάτου, απουσία φόβου για αυτόν. Στη φωτογραφία: ο τάφος του μηχανικού-αρχιτέκτονα Nikolai Courvoasier στο νεκροταφείο Nikolsky (Αγία Πετρούπολη)
Η ποδιά είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της γκαρνταρόμπας ενός μασόνου. Στις προσόψεις ορισμένων κτιρίων, μπορείτε να βρείτε φιγούρες με ποδιές με γυμνούς ώμους. Έτσι έμοιαζαν οι μασόνοι κατά τη διάρκεια της τελετής μύησης Στη φωτογραφία: Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σαμψών (Αγία Πετρούπολη)
Το σφυρί είναι σύμβολο της ενεργού δημιουργίας. Οι μασόνοι θαύμαζαν τους σιδηρουργούς που δημιουργούσαν μέταλλο από μετάλλευμα. Με τα χτυπήματα του σφυριού άνοιγαν και έκλειναν οι συνεδριάσεις των στοών Στη φωτογραφία: Ακαδημία Τεχνών στην όχθη Universitetskaya (Αγία Πετρούπολη)
Ένα εξάκτινο αστέρι αποτελείται από δύο τεμνόμενα τρίγωνα. Για τους μασόνους συμβόλιζαν την αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ του καλού και του κακού, καθώς οι δυνάμεις των μερών είναι ίσες και σε ισορροπία. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, απεικονίζουν τη θηλυκή και την αρσενική αρχή. Τα αστέρια εφαρμόζονται επίσης στις ορθόδοξες εκκλησίες προς τιμήν της Μητέρας του Θεού, η οποία ανήκε στην οικογένεια του βασιλιά Δαβίδ Στη φωτογραφία: Καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας (Αγία Πετρούπολη)
Η σαλαμάνδρα είναι σύμβολο της επιμονής και της δικαιοσύνης. Την πήραν οι Μασόνοι από τους αλχημιστές Στη φωτογραφία: Το κτίριο της ασφαλιστικής εταιρείας Rossiya στη λεωφόρο Sretensky (Μόσχα)
Το κοχύλι και τα μαργαριτάρια χρησιμοποιούνται ως σύμβολα της αυτοανάπτυξης. Οι μασόνοι πίστευαν ότι κάθε άνθρωπος από έναν κόκκο άμμου μπορεί να αναπτύξει μέσα του ένα μαργαριτάρι. Στη φωτογραφία: το κτίριο της πρεσβείας της Αμπχαζίας στην οδό Γκαγκαρίνσκι (Μόσχα).
Ένας κύκλος ή ένα σημείο σε έναν κύκλο θεωρείται υπόσχεση να κρατήσει κανείς τον εαυτό του μέσα στα όρια των προδιαγραφών, να μην υποκύψει στα πάθη και τις αδυναμίες. Μερικές φορές υπάρχουν τρεις κύκλοι ταυτόχρονα. Στη φωτογραφία: Η φωτογραφία είναι μια φωτογραφία που απεικονίζει τρεις κύκλους: Το Σώμα Κοζάκων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας που φέρει το όνομα του M.V. Lomonosov στη διασταύρωση των οδών Bolshaya Nikitskaya και Mokhovaya (Μόσχα).
***Δικτυογραφία
Academy of Arts on Universitetskaya embankment (St. Petersburg)
https://fitzinfo.net/2022/10/03/masonic-symbols-of-russia-i/